A matt konyhabútor tisztításának lépései

matt konyhabútor tisztításá

A magasfényű változatok mellett napjainkra egyre elterjedtebbé váltak a matt konyhabútorok is. Mivel ezek a felületek nemcsak szépek, hanem rendkívül elegánsak is, ezért népszerűségük nem meglepő. Ha épp vásárlás előtt állunk, vagy már matt konyhabútorunk van, akkor mindenképp figyelmet kell fordítanunk a megfelelő tisztítására is. Cikkünkben bemutatjuk a legjobb módszereket, amellyel egyszerűen és gyorsan elvégezhető a matt konyhabútor tisztítása, ráadásul vegyszermentesen.

Milyen gyakran szükséges a matt konyhabútor tisztítása?

A matt konyhai felületek tisztántartása nem egyszerű feladat. Amennyiben szeretnénk sokáig megőrizni a bútor szép, eredeti állapotát, akkor elengedhetetlen, hogy rendszeresen foglalkozzunk vele. Emiatt ez a típus főként olyanoknak ajánlott, akik nem sajnálják az időt a felület tisztításától. A legjobban akkor járunk el, ha nem halogatjuk a tisztítást, hanem mielőbb eltávolítjuk a bútorra került szennyeződéseket. Szem előtt kell tartanunk azt, hogy a felületre rászáradt makacs szennyeződéseket sokkal nehezebb eltávolítani a felület felsértése nélkül.

A vegyszermentes tisztítás leghatékonyabb szereit – a szódabikarbónát és az ecetet – akkor is bevethetjük, ha a konyhabútorunkat szeretnénk megtisztítani. A klasszikus szerek mellett azonban alkalmazhatunk folyékony szappant is, ha a konyhabútor tisztításáról van szó.

Mire figyeljünk?

Mielőtt nekilátunk bármilyen anyaggal letakarítani a konyhabútort, érdemes egy nehezen láthatóhelyen tesztelni, hogy megfelelő szert választottunk-e a folyamathoz. Az egyik ajtó belső felülete megfelelő hely lehet, ahol ellenőrizhetjük, hogy a különböző szerek nem okoznak-e kárt a bútor felületén. Amennyiben kiállják a próbát, akkor kezdődhet a takarítás!

A tisztításhoz ne használjunk erős, dörzsölő hatású szivacsot, mert az könnyedén károsíthatja a felületet. Az eszközök megfelelő kiválasztása nagyon lényeges szempont. Ne feledkezzünk meg a fogantyúkról se! A tisztítás során a fogantyúk és szekrénygombok letakarítása is fontos lépés, hiszen ezek előbb válnak zsírossá a rendszeres használat által.

A takarítás záró lépése minden esetben egy száraz, puha ronggyal való áttörlés legyen. Ez azért lényeges lépés, mert a felületen maradó víz hosszútávon könnyedén elcsúfíthatja a konyhabútort

matt konyhabútor tisztításá

Matt konyhabútor tisztítása ecettel

Az ecet azért is használható remekül a konyhai felületek tisztításához, mert az olaj és zsír okozta szennyeződéseket is feloldja. Az ecetes tisztításhoz készítsünk tisztítószert ecet és víz 1:10 arányú keverékével. Egy puha rongy, vagy mikroszálas törlőkendő segítségével hordjuk fel a felületre és töröljük át vele. Ezután egy tiszta, melegvízbe mártott ronggyal töröljük át a konyhabútort. Az ecet maradéktalanul eltávolítja a szennyeződéseket. Amikor az egész felületet áttöröltük, akkor egy száraz, nem szöszölő rongy segítségével töröljük teljesen szárazra.

Szappannal is megoldható a matt konyhabútor tisztítása

Remekül elvégezhetjük a tisztítást folyékony szappan és víz segítségével is. Meleg vízhez keverjünk egy kevés folyékony szappant, majd egy puha rongy segítségével hordjuk fel a felületre és töröljük át vele. A szappan kiváló zsíroldó hatással rendelkezik, amely segíti, hogy a konyhabútor felületéről is gyorsan és hatékonyan távolítsuk el a szennyeződéseket. Amikor végeztünk, tiszta vízzel mossuk le a felületet. Ezután pedig csak annyi marad, hogy töröljük teljesen szárazra.

Hogyan történjen a makacs szennyeződések eltávolítása?

Makacs szennyeződések eltávolításához használhatjuk a szódabikarbóna és az ecet kombinációját is. A szódabikarbónához adjunk annyi vizet, amivel egy sűrű pasztát tudunk létrehozni. Miután elkészült a paszta, egy rongy vagy szivacs segítségével hordjuk fel a felületre. Ezután egy tiszta, benedvesített rongy segítségével távolítsuk el a szódabikarbónát. Következhet az ecet. A fent leírt módszerrel készítsünk keveréket ecet és víz hozzáadásával, majd töröljük át vele a bútort. Végezetül egy tiszta, meleg vizes ronggyal töröljük át, amikor ezzel megvagyunk, következhet a száraz rongyos áttörlés.