Egészségtelen táplálkozás okozta haspuffadás

Számos életviteli tényező hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. Ha nem megfelelő az étel mennyisége vagy minősége, mozgásszegény életformát folytat valaki, akkor az emésztőrendszeri panaszok is jelezni fogják, hogy nem jól gondozza a testét.

Olykor előfordul, hogy a haspuffadás komoly betegségek, például az emésztőrendszeri rákos elváltozások, vastagbél daganat okozza és felléphet sokkal ártalmatlanabb jelenség, mint a csuklás kísérőjeként. Ilyenkor a rekeszizom görcsös összerándulással próbálja segíteni a lenyelt vagy emésztés során keletkezett gázok távozását, enyhítve a haspuffadás okozta kellemetlenségeket.

Ez a mindenki által megtapasztalt jelenség legtöbbször magától elmúlik, de az elhúzódó, fokozódó hasi fájdalmakkal járó csuklás súlyosabb emésztőrendszeri elváltozásra is utalhat. A puffadás okozója lehet a máj vagy a petefészek bizonyos megbetegedéseivel járó hasüregi víz (ascites) felgyülemlése is, ami feszíti a hasüregben található szerveket.

Tehát, összességében számtalan emésztőrendszeri betegség idézhet elő haspuffadást. Az emésztés folyamatának bármilyen akadályozottsága esetén, a belek gyulladásával járó kórképekben, például a Crohn-betegségben szenvedőknél, de székrekedéskor is jelentkezhet ez a feszítő fájdalom.

Van, amikor nincs is szó túlzott mennyiségű gázról, hiszen a gyomor- vagy köldöktájon érzett fájdalom és a hasnak a feszülése súlyosabb állapotokat, bélelzáródást is jelezhet. Jellegzetes tünete lehet a haspuffadás az irritábilis bélszindrómának (IBS) és a reflux betegségnek, vagyis amikor a savas, epés gyomortartalom egy része visszaáramlik és kimarja a nyelőcső nyálkahártyáját.

Ekkor az emésztési folyamatok elégtelensége, egyéb panaszok mellett haspuffadás is jelentkezhet. A mikrohullámú sütők terjedésével, még a normálisan működő emésztőrendszerrel is megtapasztalhatják egyesek a feszítő has kellemetlen érzését.

Vannak ugyanis, akik csak akkor tapasztalnak puffadást, ha étteremben tésztát, rizst vagy burgonyát fogyasztanak. Ez azzal magyarázható, hogy ezeket általában újramelegítik, legtöbbször mikrohullámú sütőben és a melegítéskor a keményítőt tartalmazó élelmiszerek molekuláris szerkezete megváltozik.