Mit ehet egy gluténérzékeny?

Mit ehet egy gluténérzékeny?

Bár még mindig sokan divatbetegségnek tekintik, pedig egy komoly problémáról van szó, ami nem gyógyítható, csak tünetmentessé tehető egy nagyon szigorú diéta által. Rendkívül fontos tisztában lenni azzal, hogy miket ehet egy gluténérzékeny.

Ugyanis nem elegendő kizárni az eleve gluténtartalmú alapanyagokat az étrendből, hanem minden olyan feldolgozott élelmiszernek is búcsút kell inteni, amiben ezek benne vannak vagy csak szennyeződhetnek általuk. Remek példa erre a gluténmentes kenyér, ami szintén nem fogyasztható abban az esetben, ha ugyanabban a konyhában, eszközökkel és sütőben készül, mint a sima fehérlisztes pékáru.

Ugyanis a liszt száll a levegőben és beül például a fakanalak, lapítók réseibe, amelyekből pedig belekerül az eredetileg gluténmentesnek szánt ételbe is. Igen, ilyen kismennyiség is számít, mert akinek nem tudja feldolgozni a szervezete ezt a növényi eredetű fehérjét, annak komoly egészségügyi problémák alakulhatnak ki.

Először is a vékonybélben halnak el a bélbolyhok, de egyéb jól látható, érezhető és csak utólag észlelhető tünetei is lehetnek annak, ha egy gluténérzékeny minimális mennyiséget is eszik. Éppen ezért az olyan éttermeket is kerülni kell, amelyek nem tudják garantálni a gluténmentességet, a jólelkű rokonoktól, ismerősöktől sem szabad elfogadni akármit.

Minden csomagolt alapanyag, félkész- és készétel összetevőinek listáját alaposan el kell olvasni. A legbiztosabb, ha csak olyasmi kerül a bevásárlókosárba, majd a konyhába, amin jól értelmezhetően ott van a gluténmentes felirat. Az sem jöhet szóba, amin azt írja, hogy nyomokban tartalmaz vagy tartalmazhat ilyen allergént, illetve az is kizáró ok, ha olyan üzemben készül, ahol érintkezhet ezzel az adott étel.

Gondolni kell itt a természetesen a gluténmentes alapanyagokra is, mint például a rizs, a köles, a hajdina, a zöldségek és gyümölcsök, mert a csomagolás során ezekre is kerülhet a nem kívánt anyagból. Tehát látható, hogy nagyon szigorúak a szabályok, de ha betartják, akkor teljes, kínok és kellemetlenségek nélküli életet lehet élni.