Túraszandál vagy bakancs? Melyik a jó választás?

A túrázás legfontosabb szabálya, hogy mindig arra alkalmas felszereléssel induljunk útnak. Hogy mikor mi tekinthető alkalmasnak, azt sok tényező befolyásolja, de egy profi túrázó képes ezt eldönteni.

Például a lábbelik tekintetében egyes esetekben a túraszandál is alkalmas lehet, míg más esetekben elengedhetetlen a túrabakancs használata. Kellemes, meleg nyári napokon előnytelen lehet a vastag bakancs, főleg ha a terep sem követeli ezt meg. Ilyenkor sokkal kényelmesebb viselet a túraszandál, hiszen ebben szellőzik a láb.

A síkvidéki és a könnyebb hegyi kirándulás alkalmával is viselhető ez a lábbeli. Azonban nehezebb, sziklásabb terepeken már nem érdemes kockáztatni, hiszen könnyen sérülés lehet a dologból. A túraszandál nagyjából hasonló tulajdonságokkal kell rendelkezzen, mint egy bakancs.

Kivételesen erősnek kell lenni, hogy ne szakadjon el útközben, ugyanakkor tartania kell valamilyen szinten a bokákat. Mivel a túrázás során gyakran előfordulhat, hogy át kell kelni a patakon, érdemes olyan lábbelit választani, amelyik nem csúszik, még a vizes köveken sem.