Újabb háztartási gépeket szabályoz le az EU?

Porszívó

Az elmúlt években már többször hallhattunk a háztartási gépeket érintő EU szabályozásról, és úgy tűnik, még nincs vége a témával kapcsolatos szigorításoknak. Korábban a porszívók teljesítményét korlátozta be az EU (forrás: Márkabolt.hu) , most pedig úgy tűnik, 2017-től tovább szűkül majd azoknak a készülékeknek a köre, melyekkel a boltok polcain találkozhatunk.

S hogy miről is szólt az előzőekben napvilágot látott és bevezetett szabályozás? 2014. szeptember elsejétől az Unió területén csak olyan porszívó gyártható, valamint importálható, amely 160 wattnál kisebb teljesítménnyel rendelkezik, és évente 62 kilowattóránál kevesebb energiát fogyaszt. A vonatkozó irányelvek kétségkívül hagynak kérdéseket maguk után, ugyanis jogosan merülhet fel sokakban, hogy vajon miként került meghatározásra ez éves energiafogyasztás mértéke. Mindenki másként és eltérő gyakorisággal használja a porszívót. Míg egy családanya esetleg naponta-kétnaponta átporszívózza a lakást a tökéletes higiénia érdekében, addig a legénylakásokban bizony könnyen lehet, hogy erre csak hetente-kéthetente kerül sor. Mint kiderült, az energiafogyasztás kapcsán egy 87 négyzetméteres lakást vettek alapul, évi 50 takarítással. Hogy ez mennyire fedi a valóságot, és felel meg az átlag magyar takarítási szokásainak, annak eldöntését rábízzuk az olvasóra.

Az uniós korlátozás nem csak a háztartásban használatos gépekre vonatkozik, hanem azokra a professzionális típusokra is, melyeket például a szállodákban használnak. A szabályozás bevezetése óta lekerültek a szaküzletek polcairól azok a termékek is, amelyek vízszűrővel működtek. Nem érintette azonban a 2014-es szigorítás a nedves porszívókat, és a száraz-nedves típusokat sem. Kevesen tudják, de az EU vonatkozó irányelvei azt is szabályozzák, hogy a készülék milyen porfelszívással rendelkezhet. Erre a dpu mutató szám vonatkozik, mely szőnyeg esetén legalább 0,70 dpu kell, hogy legyen, kemény padlónál pedig 0,85 dpu.

Várhatóan 2017-től további szigorodásra lehet számítani, ekkortól ugyanis legfeljebb 900 wattos, illetve évi 43 kilowattórát fogyasztó gépek kerülhetnek majd forgalomba. További fontos információk, hogy a porszívók 80 decibelnél nem lehetnek majd hangosabbak, és a felszívott por minimum egy százalékát engedhetik vissza a levegőbe a használat során.