A lemosó permetezés több alkalommal is elvégzésre kell kerüljön

Mindenki szereti a finom, érett gyümölcsöket. Egy szép piros alma vagy éppen egy zamatos körte nagyon étvágygerjesztő tud lenni. Amennyiben ezeket a saját fáinkon akarjuk megtermelni, érdemes jól karbantartani azokat. Az őszi és tavaszi lemosó permetezés egy olyan tevékenység, amelyet nem szerencsés kihagyni.

Az enyhe telek miatt sok kártevő nagyon könnyen át tud telelni és kora tavasszal szaporodásnak indulni, ezzel hihetetlen pusztítást végezve a növényeken. Ezt elkerülendő az ősszel mindenképpen át kell mosni a fákat, hogy amennyit csak tudunk, elpusztítsunk a rovarokból. Sajnos előfordul, hogy megússzák páran, ezért tavasszal minél hamarabb meg kell ismételni, hogy a maradékot is eltüntessük.

A gondos lemosó permetezés ellenére is a nyár kezdetére ellephetik a leveleket vagy akár a gyümölcsöket is bizonyos károkozók, de már sokkal kisebb számban, mintha kihagytuk volna az előírt ápolási munkálatokat. Természetesen egyetlen vegyszer sem képes csodákat művelni, de nagyban segítheti a növények védekező rendszerét, és csökkentheti a káros rovarok számát.