A modern borászatok

A szőlő egy igazán nemes gyümölcs, aminek a termesztése már sok száz évre nyúlik vissza az időben. Az első borászatok még eléggé, mai szemmel nézve régimódi technológiát használtak, de ezek közül több, a mai napig is megmaradt.

Természetesen az idő haladásával az újítások ide is eljutottak és már lassan olyan szinten működik, hogy egy nagyobb gép egyik végén beöntjük a gyümölcsöt és a másikon már a finom ital jön ki, teljesen lepalackozva és felcímkézve. Ez azért kicsit túlzás, de akár létezhetnek ilyen technológiával működő borászatok. Azok viszont, akik a hazai vidékeken élik a mindennapjaikat és itt foglalkoznak a finom italok készítésével, azért nem engedték ki teljesen kezük közül a gyeplőt.

Mindenegyes lépésnek megvan a maga, olykor lassú, de annál fontosabb feladata és ez vezet el odáig, hogy igazán zamatos és ízletes bor lesz a végeredmény. Igaz, hogy a borászatok közül többen haladnak a korral és egyre inkább felszerelkeznek modern segédeszközökkel, de a jó gazda tudja, hogy mit mire érdemes felhasználni és van, amit nem szabad felgyorsítani semmilyen eszközzel.