Az amerikai izomautók térhódítása

Öt típusát különböztetjük meg ezeknek a csodás járműveknek: Ford, Pontiac, Chevrolet, Cadillac és Shelby. Annak, aki jártas a témában, ezeket a neveket olvasva bevillan, hogy nem mások, mint az amerikai izomautók. Ezek közül van olyan, amelyiknek a gyártását az utóbbi évtizedben befejezték, de a gyűjtők pont az ilyen egyedi, akár 30-40 éves típusokat kedvelik, a régi vonalvezetés, kevés mechanika miatt.

Eleinte négy-, majd hathengeres járműveket gyártottak, de a versenyben maradás miatt, a legtöbb gyártó átállt a nyolchengeres modellre, ami sokkal nagyobb lóerőt, gyorsulást biztosított. Manapság már a V8-as motor jellemzi ezeket az autókat. Az amerikai izomautók közös jellemzője, hogy kétajtósak.

Az 1970-es években két olajválságon is átestek az autógyárak, amikor is minimálisra csökkent a kereslet a termékeik iránt. Azonban, az amerikai izomautók ezt a visszaesést is túlélték, mert változatos megjelenési formáiknak és az állandó fejlesztéseknek, megbízhatóságuknak köszönhetően, világszerte keresett termékekké váltak, az utóbbi legalább fél évszázadban.