A softshell anyag jellemzői és mosása

softshell anyag

A különleges tulajdonságokkal rendelkező softshell anyag napjainkban egyre népszerűbbé válik, nem véletlenül! Egyedi tulajdonságai nemcsak kényelmes, hanem praktikus viseletté teszik a belőle készült ruhadarabokat. Az anyag egyedi jellemzői azonban speciális odafigyelést igényelnek, hiszen nem mindegy, hogy hogyan és mivel tisztítjuk. Cikkünkben az anyag jellemzői mellett azt is megtudhatja, hogyan történjen a softshell mosása.

A softshell anyag tulajdonságai

Napjainkban már mindennapi viseletként is megállja a helyüket a softshell ruhadarabok. Jellemzően a kirándulni vagy túrázni járók körében a legismertebb és leginkább elterjedt. A strapabíró funkcionális anyag egyedi tulajdonságainak köszönhetően légáteresztő, szélálló és vízálló. Előnye, hogy nagyon könnyű benne mozogni és mivel légáteresztő, még fizikai megterhelés esetén sem fogunk beleizzadni.

A softshell szó puha héjat jelent, amely elnevezés az anyag puha tapintására is utal. Jellemzően olyan anyag, amely magasan kopásálló, ezért munkavédelmi ruhák készítéséhez is felhasználják. A szélálló és légáteresztő képességei egész napos komfortot biztosítanak a viselése közben. Különlegessége, hogy taszítja a szennyeződéseket is. Az anyag egy olyan textil, amely több rétegből áll, ezáltal több típusú szövetet is magába rejt.

Két főbb típust különböztetünk meg belőle: a szőtt és a membrán változatokat. A szőtt softshell anyagot memebrán nélküli szőtt textilszálak alkotják. A membrán változat jobban állja nedvességet és a szelet, mint a szőtt változat. Ennél a típusnál a membrán réteg az alul levő termo és a felül levő vízálló réteg között található. A membrán softshell jellemzője, hogy hatékonyan vezeti el a test nedvességét is, ezáltal megakadályozza, hogy beleizzadjunk a belőle készült ruhadarabokba.

softshell mosása

Remek alternatíva a réteges öltözködés helyett

A víz- és szélálló, valamint a légáteresztő képessége lehetővé teszi, hogy viselésével több réteg ruhát is helyettesítsünk. Ezáltal a softshell anyag megkönnyíti a dolgunkat, mert nem szükséges egy túrázáshoz aláöltözetet, polár pulóvert és szélálló kabátot is felvennünk, hiszen egyszerre testesíti meg ennek a három ruhadarabnak a tulajdonságait. A softshell anyagú ruhák remek választásnak bizonyulnak az őszi-tavaszi hónapokban. A téli hidegebb időben azonban önmagában nem elegendő a viselése.

Hogyan történjen a softshell mosása?

Ezek a ruhadarabok akkor tudják a lehető legjobban ellátni funkciójukat, ha tiszták. A kosztaszító tulajdonságai ellenére a softshell anyag ruhadarabok is beszennyeződhetnek és ennek következtében könnyedén eltömíthetik a membránokat, amelyek gátolják az anyag légáteresztő képességét.

A mosáskor nem mindegy azonban, hogy milyen mosószert választunk, mert egyes típusok szintén kárt tehetnek az anyag jótékony tulajdonságaiban. A softshell anyagot semmiképp se mossuk mosóporral és ne használjunk öblítőt! Ez azért lényeges, mert mind a mosópor, mind az öblítő eltömítheti a membránokat, amelyek által az anyag már nem lesz légáteresztő. Ezeknek az anyagoknak a mosásához érdemes speciális mosószert beszereznünk, amellyel biztosíthatjuk, hogy sokáig megőrizze kedvező tulajdonságait. Ha ez utóbbira nincs lehetőségünk, akkor kímélő folyékony mosószerrel végezzük a mosást.

A mosáshoz teljesen ki kell üríteni a ruha zsebeit és fel kell húzni a cipzárakat, be kell rajta kapcsolni a patentokat, gombokat, és össze kell zárni a tépőzárat. A softshell anyag mosása kifordított állapotában történjen.

Kövessük a címke utasításait!

Alapvetően ezt az anyagot kímélő programban szükséges mosni, de a megfelelő hőfok eléréséhez mindenképp figyeljünk a címke utasításaira. Amennyiben már nem olvasható a ruhadarab címkéje, akkor a legjobban akkor járunk el, ha 30 fokon, kímélő programban mossuk ezeket a ruhadarabokat.

A softshell anyagból készült ruhákat külön mossuk a többi ruhától úgy, hogy a mosógép dobját legfeljebb ¾-éig töltjük meg. Ennek az anyagnak nem tesz jót a centrifuga használata és a csavarás. Ebből következően – hacsak a címkén nem talál más javaslatot – a mosást követően akasztva szárítsa, szobahőmérsékleten. A szárítógép, a vasalás vagy a közvetlen napfényen való szárítás nem javasolt.