Mennyibe kerül most egy nyárigumi?

mennyibe kerül egy nyárigumi

A nyárigumi segítségével az autók melegebb időjárási körülmények között is kiválóan működhetnek. A szezonálisan megfelelő gumiabroncs használata garantálja a jármű teljesítményét és biztonságát. Ellenkező esetben a személygépkocsi baleset-, sőt akár életveszélyes helyzetet is okozhat.

Miért olyan fontos?

Általános szabályként elmondható, hogy ha a hőmérséklet +7℃ fölé emelkedik, tanácsos beszerezni a nyárigumit. Nedves felületeken hatékonyabb vízelvezetést, száraz felületeken optimálisabb tapadást biztosít. A kisebb kúpok és lamellák révén a kocsi vezethetősége ideális lehet.

Szintén elengedhetetlen, hogy személyautóknál 1,6 mm profilmélységig, teherautóknál 3 mm profilmélységig használhatók a gumiabroncsok. Ezek ugyanis a jelenlegi hatósági előírások. Ha ezeket a paramétereket nem veszed komolyan, a fékút akár a kétszeresére is nőhet.

A nyárigumi áralakulásának szempontjai

A nyárigumi ára több tényezőtől függ, amelyek növelhetik a költségeidet. Ilyenek lehetnek például a méret vagy a gyártásnál alkalmazott technológia. Érdemes mindig a szükségleteidnek megfelelő árkategóriában gondolkodnod. Az aktuális nyárigumi akciókról a Gumidirekt weboldalán tájékozódhatsz bővebben.

Nézzünk meg a 3 legfontosabb paramétert, amelyek befolyásolhatják az árképzést:

  1. A méret hatása a költségekre
    A szükséges gumiabroncs méretét az autód gyártója fogja megszabni. Ez általában a kocsi kivitelezésétől, felszereltségétől és típusától függ. A méretekről a keréknyomás táblázatban és a kezelési útmutatóban is találhatsz bővebb információt. 205 mm-es szélességben jellemzően már 21.000 Ft összegért is kaphatsz kiváló minőségű nyárigumit.
  2. A max. terhelhetőség és sebesség
    Amíg a terhelési index egy méreten belül általában azonos (RF vagy XL), addig a sebesség különböző. A magasabb sebesség indexű kocsik sokszor jobb tapadással, de rosszabb futásteljesítménnyel rendelkeznek. Most akár 22.600 Ft-ért is beszerezhetsz egy nagy terhelési indexű (94) és nagy sebességű (270 km/h) nyárigumit.
  3. Gyártási és előállítási módok
    Végül, de nem utolsó sorban lényeges szempont a technológia. A legújabb kivitelezésű modellek elsősorban aszimmetrikus mintázatokat gyártanak. Ezek a jobb egyenesfutást és kanyarstabilitást helyezik előtérbe. A kötetlen forgásirányú mintázatok mindenekelőtt a kis- és középkategóriás autóknál jellemzők.

Egyéb meghatározó faktorok

A költéségek alakulásánál nem ajánlott megfeledkezni az üzemanyag fogyasztásról, a zajcsökkentés vagy a nedves úton való fékezés képességéről sem. Ezen kívül azt is szem előtt kell tartanod, hogy a nagyobb márkájú nyárigumik drágábbak. Az ismert márkák ugyanis több kutatást fektetnek a termékbe.

Ugyancsak befolyásoló tényező lehet az időjárás is. A szezonális kereslet nagy hatást jelenthet a nyárigumi árakra. A melegebb hónapokban például, amikor a nyárigumikra nagyobb kereslet van, az árak általában magasabbak lehetnek. Ha a hőmérséklet lecsökken, javasolt téli gumikra váltani.