Áramláskapcsoló kisokos röviden, tömören

Az áramláskapcsoló létjogosultsága egyértelmű a házi vízellátó rendszerben. A kérdés inkább az, hogy miként működik és milyen előnyünk származik a használatából? Nélküle alacsonyabb hatékonysággal és többféle problémával kéne számolnunk, amik könnyen a szivattyú meghibásodását is okozhatnák.

Mi is az áramláskapcsoló?

Tulajdonképpen nem más, mint egy vezérlőegység, ami el van látva egy nyomás- és egy áramlásérzékelővel. A köznyelvben áramláskapcsolóként emlegetik. A két érzékelő révén kapott jelekből az elektronika dekódolni képes az üzemállapotot és ehhez mérten vezérli a szivattyút. Az érzékelők működése történhet mágneses reed relével vagy mikrokapcsolóval.

Természetesen vannak bonyolultabb felépítéssel rendelkező változatok is, amik többféle szolgáltatást kínálnak, de a lakossági felhasználás szempontjából egy három üzemállapotra képes modell tökéletesen megfelelőnek számít.

Az áramláskapcsoló és a szivattyúvezérlés

Alapállapotnak tekinthető, amikor van nyomás a rendszerben, de nincs áramlás, azaz nem történik vízvétel. Ilyenkor a nyomásérzékelő „tudatja“ a szivattyúval, hogy a rendszer nyomás alatt van, az áramláskapcsoló pedig nem küld jelet, amíg nem történik vízvétel.

Abban a pillanatban, ahogy megnyitunk valahol egy csapot, a nyomás csökkeni kezd és a vezetékekben áramlani kezd a víz. Az áramlásérzékelőnek köszönhetően az elektronika bekapcsolja a szivattyút, egészen addig, amíg el nem zárjuk a csapot. Ekkor az áramlást érzékelő szelep visszatér alapállapotba, míg a nyomásérzékelő nem küld jelet a rendszerben uralkodó nyomás miatt. Ebből a vezérlés azt a következtetést vonja le, hogy nem történik tovább vízvétel, ezért le lehet állítani a szivattyút.

A szivattyúk legnagyobb ellensége a szárazonfutás, viszont ez ellen remek védelmet jelent az áramláskapcsoló, Ha nincs áramlás és nyomás sincs a rendszerben, akkor az elektronika kikapcsolja a szivattyút, amit így kímél a szárazonfutás okozta károsodástól. Bizonyos modellek automatikusan megpróbálják újraindítani a szivattyút, de számos vezérlőt manuálisan kell újraindítani, hogy a szivattyú ismét alap állapotba kerüljön.

Akármelyik áramláskapcsoló megteszi?

Ahogy a rendszer többi eleme esetében, most sem mindegy, hogy milyen változat kerül beépítésre. Az egyértelmű, hogy megbízható gyártó termékét érdemes válasszuk. Egy olyat, ami képes összhangban működni a szivattyúval. Ehhez arra van szükség, hogy a terhelhetősége azonos vagy közel azonos legyen a szivattyúéval. Nem ajánlott egy 1100 W-os kapcsolót összekötni egy 1500 W-os szivattyúval, mert a kapcsoló relé idő előtt beég.

Fontos információ a bekapcsolási nyomás értéke, ahogy a maximum áteresztő képességre vonatkozó adatokkal is érdemes számolni.

Aztán amikor elérkezik a beszerelés ideje, arra is figyeljünk, hogy függőlegesen vagy vízszintesen szerelhető változatot választottunk-e. A gavitációs szeleppel ellátott modelleknél függőleges beszerelés szükséges, különben a szelep nem tud alapállapotba állni. A rugóval szerelt változatoknál viszont mindegy, hogy milyen helyzetben helyezkednek el.