Szakképzett munkavállalók lehetőségei vidéken – állás Kaposvár környékén

Bár a vidéki álláshelyek mennyiségét gyakran éri kritika, a helyzet az utóbbi években javulni látszik. Egyes területeken pedig soha nem is beszélhettünk hiányról. Ilyen például a szakmunkák világa, melyben folyamatosan sok álláslehetőség adódik bárhol az országban.

Kilátások vidéken

A vidéki régiók és a főváros különbségeit hosszasan tárgyalhatnánk, de tény, hogy sok téren találkozhatunk határozott differenciákkal. Ezért is szokás azt hangoztatni, hogy hazánk valamelyest fejnehéz, hiszen a dolgok szinte aránytalan többsége összpontosul Budapest területére. Ez a gazdasági tevékenységre és az ehhez kapcsolódó elérhető álláslehetőségekre is igaz, mely utóbbiakból a főváros gyakorlatilag folyamatosan széles kínálattal látja el a dolgozni vágyókat.

Ám természetesen ezen kívül, az ország többi területén is számos ember él és dolgozik, akik kénytelenek a környezetükben elérhető álláshelyekre és vállalatokra támaszkodni. Bár a keleti régiók eddig jellemzően lemaradást mutattak, egyre inkább beállni látszik egy bizonyos egyensúly, melyet az ott zajló egyre pozitívabb gazdasági tendenciák is erősítenek. Hazánk nyugati fele, a Dunántúl pedig sosem panaszkodhatott gazdasági körülményeire, hiszen kifejezetten erős, sok lehetőséget tartogató régiókról beszélhetünk.

A hangsúlyok persze mindenütt más területen vannak, hiszen míg például Győr és környéke az ipar területén alkot kimagaslót, van ahol a turizmus és más szektorok járnak az élvonalban. Az olyan városok pedig, mint például Kaposvár érdekes átmenetet képeznek, hiszen bár Somogy vármegye gazdaságában meghatározó a balatoni turizmus, a megyeszékhely sokkal inkább az iparban találta meg magát. Ennek megfelelően egy állás Kaposvár iparában mindig releváns lehetőség. Emellett pedig léteznek olyan munkák, melyek helytől és szektortól függetlenül is keresettek.

Boldogulás a szakmákban

A szakmunkák presztízsét az elmúlt évtizedek némiképp megtépázták ugyan, de az utóbbi időszakban egyre inkább a helyén kezelik a szakmák becsületét. Ez pedig így helyes, hiszen a képzett szakemberek nélkül az élet számos területén bajban lennénk, illetve a nagyobb vállalatok számára is problémát okozna az ilyen munkaerő hiánya. Így tehát például egy állás Kaposvár iparában könnyen jelenthet egyet valamiféle szakmunkával, mely természetesen számos különböző területet és képesítést érinthet.

A szakmunkák másik nagy előnye, hogy lényegében helytől függetlenül, bárhol végezhetők, az igény ugyanis mindenhol adott. Legyen az akár a főváros, egy vidéki város vagy a kisebb település, esetleg valamilyen külföldi munkalehetőség, a minőségi szakmunkákra mindenütt szükség van. Ezen belül mindig akadnak keresettebb területek, de alapvetően nem érdemes különféle relációjeleket használnunk annak meghatározására, hogy egy villanyszerelőnek vagy épp egy szobafestőnek vannak jobb lehetőségei.

A képzett szakemberek sokkal könnyebben tudnak elhelyezkedni nagyobb vállalatoknál is, hiszen ez esetben létszámban is több emberre van szükség. A munkák jellemzően kellőképpen változatosak, a bérezés is kiemelkedőnek mondható, a stabil körülmények pedig manapság nélkülözhetetlenek. Így egy szakmához kötődő állás Kaposvár valamelyik vállalatánál valóban kifizetődő lehet, de ezt bármely településre elmondhatjuk. Például egy szakmunkás állás Győr Profession kínálatában is könnyedén kötődhet az ott működő AUDI gyárhoz, mint nemzetközi piaci szereplő.

Saját utakon

Bár jó néhány szakmunkás állás Kaposvár vagy épp Győr városában is elérhető, talán nem érdemes ennyire szűkítő módon gondolkodni a kérdésről. Az említett két példa azonban mindenképpen megerősíti azt, hogy milyen nagy mennyiségű és jó minőségű álláshely érhető el manapság a szakemberek számára. Emellett pedig természetesen ott van a lehetőség arra is, hogy saját útra lépjenek és vállalkozóként végezzék munkájukat. Ennek a létnek is megvannak az előnyei és hátrányai, de tény, hogy ez jár a legnagyobb rugalmassággal.

A szakmákhoz kötődő vállalkozásokra pedig ugyanúgy igaz, hogy bárhol az országban, de akár külföldön is keresettnek számítanak. A legjobb reklám mindig a pontos, precíz és minőségi munka, így lényegében tevékenységünkkel saját vállalkozásunk promoterei lehetünk. Így tehát egy szakmunkás állás Kaposvár környékén is ugyanannyit érhet, mint valahol a főváros vonzáskörzetében. Az ilyen jellegű egyensúly pedig kevés munka sajátja.

A fentiek is jól mutatják, hogy bár a szakmai képzések presztízsét sokáig igyekeztek lerombolni, napjainkra abszolút helyreállni látszik a rend. A szakmák keresettsége és az elérhető fizetések is azt mutatják, hogy igenis megéri szakmát tanulni, ha pedig valaki ezen belül jól végzi munkáját, akár saját maga is szép karriert építhet fel. És ami talán ennél is fontosabb, hogy ezt különösebb földrajzi kötöttségek nélkül teheti meg, ezzel kiiktatva egy olyan kérdéskört, mely sokak számára nehezíti meg a munkával kapcsolatos döntéseket is.