Az elektromos porszívó története

A háztartási munkák egyik legfontosabb kelléke az elektromos porszívó. Ma már teljesen természetes a használata, ezért bele se gondolunk, hogy milyen történet áll mögötte, ami egészen 1901-ig nyúlik vissza. Hubert Cecil Booth feltaláló első eszköze még egy lovak által húzott külön kocsi volt, ma már ez elképzelhetetlen, tekintve az elektromos porszívók méretét. Cikkünk igyekszik egy áttekintést adni ennek a hétköznapi, ám rendkívül hasznos eszköznek a feltalálástól a máig húzódó történetéről arról, hogy a zajos, nagy gépből, amelyet csak a leggazdagabbak engedhettek meg maguknak miként lett egy széles körben elterjedt háztartási eszköz.

Kihívás elfogadva

Hubert Cecil Booth elsősorban hidakat, illetve óriáskereket tervezett 1901-ben átnyergelt a szőnyegtisztításra. Ekkoriban mutattak be egy eszközt, ami levegőt fújt ki magából, azzal a céllal, hogy a felkavart port aztán összegyűjtse egy zsákba. Booth rájött, hogy az eszköz sokkal hatékonyabb lenne, ha fújás helyett szívna és egy szűrőn keresztül tudná egy tartályba gyűjteni a port.

Javaslatára azt mondták, hogy nem lehet megvalósítani, Booth erre azzal válaszolt, hogy egy zsebkendővel eltakarta a száját és megpróbált felszívni némi port egy székről, aminek ugyan látványos fuldoklás lett a vége, sikerült bebizonyítania, hogy az elmélet működik. Ezután Booth megalapította a Brit Porszívó Vállalatot és hamarosan elő is állt a ma ismert elektromos porszívó elődjével.

Az első porszívó

A ma ismert elektromos porszívó elődje egy teljes kocsi volt, amellyel Booth járta London utcáit és takarítási szolgáltatást kínált a tehetős családoknak. A tűzoltókra hasonlító piros, arany színezetű, lovak által húzott kocsi, amikor megállt egy ház előtt a takarító brigád hangosan reklámozni kezdte, hogy a megrendelő éppen porszívózással egybekötött tea partit tart.

A szolgáltatás nem volt olcsó, egy fiatal háziasszony éves bérének költségét tette ki. A folyamat maga pedig rendkívül bizarr volt, a ház előtt álló kocsiból hosszú csöveket vezettek be az ablakokon, majd beindult a benzinmotor, ami szívta a levegőt a csöveken keresztül. A tartály, amibe a port gyűjtötték átlátszó volt, így a bámészkodók nézhették, ahogy kavarog az eltakarított kosz.

A porszívó elterjedése

Bár nem volt teljesen problémamentes, Boothnak pár év alatt sikerült meggyőznie a társadalmat arról, hogy talámánya valóban hasznos, illetve használható. Az első világháború ideje alatt mintegy 26 tonna port szívtak fel a különös találmánnyal, amiből aztán az orosz cár, valamint a német császár is vásárolt.

Booth gépe annyira jól sikerült, hogy a mai elektromos porszívó működési elve szinte száz százalékban megegyezik a legelső verzióval, persze azóta sokkal kisebb, kompaktabb és olcsóbb lett az eszköz, ma már nem csak uralkodók, vagy a legfelsőbb réteg kiváltsága.

Ugyan már pár évvel az első porszívó bemutatása után elkezdtek terjedni az újabb, kisebb, használhatóbb verziók egészen az 1950-es évekig nem volt széles körben elterjedt az elektromos porszívó, mert egész egyszerűen nem volt hozzá mindenhol áram.

A mai elektromos porszívó

Ma már szinte el sem tudnánk képzelni az életünket elektromos porszívó nélkül. Minden háztartásban megtalálható, előfordulhat olyan is, hogy nem is egy. A szobák, illetve belső terek takarításán túl, pedig a kertben, építkezéseken, vagy ipari környezetben is használjuk a technológiát.

Elkezdtek elterjedni a robotporszívók is, amelyek az alap technológiát tekintve szintén nem változtak, viszont saját maguk közlekednek fel és alá a házban, lényegében folyamatosan tisztán tartva a rájuk bízott szobákat.