Csőgörény házilag – így használjuk eredményesen ezt az eszközt

Az egyik legkellemetlenebb probléma, amivel gyakorta találkozhatunk otthonunkban az a dugulás, éppen ezért feltétlenül ajánlott pontosan tisztában lennünk azzal, miképp alkalmazható eredményesen egy csőgörény házilag. Természetesen elsőként az elzáródás mértékét kell meghatároznunk, hiszen sok esetben a vegyi megoldások is kellő eredményre vezethetnek.

Ezzel együtt fontos szem előtt tartanunk, hogy a csőgörény házilag történő használata nem kifejezetten bonyolult, ráadásul a mechanikai tisztítás általában sokkal hatékonyabb is. Azt se felejtsük el, hogy egyszerű felépítése ellenére a szakszerűtlen alkalmazás komoly problémákhoz vezethet, így ha nem vagyunk tökéletesen biztosak a dolgunkban, netán kétségeink támadnának a kivitelezést illetően, úgy bízzuk ezt a feladatot inkább tapasztalt duguláselhárító szakemberre. Ilyenkor ugyanis a csőgörény házilag történő bevetése a kiindulási problémánál nagyobb gondot is okozhat végül.

Miképp történik a csőgörény használata?

Ránézésre ez a faék egyszerűségű eszköz csupán egy nyélből, valamint egy spirál alakú drótból áll, amit a rögzített huzal segítségével tudunk a kívánt módon mozgatni. Ez utóbbi jellemzően acélból készült, a strapabíróság és a korrózió elleni védelem érdekében. Nagyon körültekintő módon kell eljárnunk azonban a megfelelő modell kiválasztásánál.

Különösképp így van ez az optimális méret meghatározásánál. Tudniillik a csőgörény házilag történő alkalmazása csak akkor lehet eredményes, ha az passzol a vezeték átmérőjéhez. A szakemberek tanácsai alapján az 1 centiméteres változatot bátran alkalmazhatjuk 32 milliméteres csövekig, efölött 10 centis vezetékátmérőig 16, 20 centisig 22, az ennél is nagyobb csöveknél pedig 32 milliméteres modell az ajánlott. A csőgörény házilag történő kiválasztása így trükkös feladat lehet, emiatt feltétlen konzultáljunk szakemberrel, mielőtt még vásárolnánk, hiszen egy túlságosan vékony, netán a kelleténél vastagabb példánnyal aligha érhetjük el a kívánt eredményt. Kézzel hajtható változat vonatkozásában a csőgörény használata hamar elsajátítható, a kulcs inkább a lassú, megfontolt és előre megtervezett mozdulatokban rejlik.

A csőgörény házilag is egyszerűen behelyezhető a problémás vezetékbe, ezt követően körkörös irányba megkezdődhet a szennyeződés eltávolítása és feloldása. Ezen a ponton kell nagyon elővigyázatosnak lennünk, hiszen avatatlan kézben a spirál könnyedén összegabalyodhat, ami rendkívül kellemetlen végkifejlettel is járhat. Ilyen esetekben a csőgörény házilag történő használata biztosan jóval költségesebb lesz végül, mintha rögtön szakembert hívtunk volna.

Sokkal hatékonyabb lehet a fúrógépes csőgörény

A duguláselhárítással foglalkozó mesterek ugyanakkor azon az egyöntetű véleményen vannak, miszerint a kézi – azaz manuális – megoldások az esetek nagy részében nem vezetnek eredményre. Ugyanez a helyzet a kemikáliákkal is, hiszen míg egy zuhanylefolyó tisztítása vegyszermentesen is megoldható sokszor, a konyhában ez már csak ritkán sikerülhet. Enyhe elzáródások esetén sikerrel járhatunk alkalmazásukkal, ám komolyabb problémáknál már legtöbbször csak a gond van velük. Nem úgy, mint a fúrógépes csőgörény vonatkozásában.

Ezek az alternatívák ugyanis sokkal erőteljesebbek és így jóval nagyobb teljesítményre képesek. Ráadásul a fúrógépre szerelt csőgörény házilag éppúgy bevethető, hiszen a különbség javarészt csak a meghajtásban rejlik, a mechanizmus ugyanaz. Való igaz, hogy ezek a modellek jóval nagyobb bekerülési költséggel rendelkeznek, ám ezesetben ez a plusz hosszú távon kifizetődő. Nagyon fontos szem előtt tartani azonban azt is, miszerint a gépi meghajtású csőgörény házilag történő használatánál is ugyanúgy ügyelni kell a végrehajtásra, hiszen a spirál itt is összegubancolódik, ha nem vagyunk elég körültekintők.

Csőgörény házilag – kísérletezzünk, vagy hívjunk szakembert?

Akinek az otthonában már előfordult komolyabb dugulás, az tökéletesen tisztában van azzal, hogy a probléma megoldása alig tűr halasztást. Ennélfogva persze szerencsés, ha a rendelkezésünkre állnak azok az eszközök, amikkel a gondot saját magunk is elháríthatjuk. Ráadásul a duguláselhárítással foglalkozó mesterekről rögtön a magas költségek jutnak eszünkbe, így kiváló alternatívának tűnhet a csőgörény házilag való használata.

Azt, hogy végül miként járunk jobban, nehéz előre megjósolni, ugyanakkor feltétlenül tartsuk szem előtt, miszerint a problémás elzáródások kiküszöbölése nem véletlenül egy külön szakma. Fektessünk inkább kellő hangsúlyt a megelőzésre és ha már megtörtént a baj, akkor szóljunk egy specialistának, főképp, ha nem vagyunk teljesen biztosak a dolgunkban. Így eljárva garantáltan hamar megoldódik a helyzet és nem kell hosszabb ideig elviselnünk a következményekből fakadó kellemetlenségeket.