Az energiatanúsítvány érvényessége

A legtöbb hivatalos dokumentumnak időnként lejár az érvényessége, ezért ki kell cserélni. Ilyen például a jogosítvány, a személyigazolvány vagy a bankkártya. A cserére akkor is sort kell keríteni, ha az említett dokumentumok annyira megrongálódnak, hogy a rajta levő adatok láthatatlanná válnak.

Nincs másként ez az energiatanúsítvány esetében sem. Időközönként ez a dokumentum sem menekül meg a cserétől. Ugyanis a jelenlegi szabályok szerint, az energiatanúsítvány, amelyet napjainkban állítanak ki, általában tíz évig érvényes.

Ezt csak akkor veszíti el, ha időközben az épület olyan mélyreható szerkezeti vagy egyéb átalakításokon esik át (nyílászárók cseréje vagy a falak hőszigetelése, esetleg a fűtési rendszer kicserélése), amelyeknek következtében megváltozik az energetikai besorolása. Ebben az esetben kötelező módon újra ki kell hívni egy szakembert, aki elvégzi a szükséges felméréseket. Mindez szükséges egy új és érvényes energiatanúsítvány kiállításához. Amennyiben lejárt ez a dokumentum vagy felújítottuk az ingatlanunkat, mielőbb keressünk meg egy szakembert!