Hogyan kivitelezhető az aljzatkiegyenlítés házilag?

aljzatkiegyenlítés házilag

Az aljzatkiegyenlítés házilag is elvégezhető feladat, ám némi készséget, megfelelő szerszámokat és gondos előkészítést igényel. Ehhez nyújtunk segítséget az alábbiakban. Röviden bemutatjuk a munkamenet lépéseit, a nélkülözhetetlen eszközöket és az aljzatkiegyenlítők típusait. Biztosak vagyunk benne, hogy kellő elszántsággal és lelkiismeretes munkával sikeres lesz az aljzatkiegyenlítés házilag.

Miért fontos az aljzatkiegyenlítés?

Az aljzatkiegyenlítés azért indokolt, mert nélküle lehetetlen szépen elkészíteni a burkolatot. A legtöbb aljzaton különféle hibák, repedések, egyenletlenséget találhatók, amit el kell tüntetni. Amennyiben ezt a lépést kihagyjuk, később nehézkessé válna a parkettát, csempét, padlószőnyeget, teraszburkolatot vagy bármilyen más burkolóanyagot lefektetni. A szép egyenletes felület elkészítése csakis beltéri vagy kültéri aljzatkiegyenlítővel oldható meg.

Hogyan működik az aljzatkiegyenlítő?

Ahogy az a fentiekből kiderült az aljzatkiegyenlítők a burkoláshoz szükséges, tükörsima felületet hoznak létre. Megszüntetnek minden egyenletlenséget, mielőtt a burkolat a helyére kerül. Sokféle típus kapható, létezik többek között gyorskötöző aljzatkiegyenlítő, beltéri aljzatkiegyenlítő vagy önterülő aljzatkiegyenlítő. Működésük sokban hasonlít a gletthez, azaz víz hozzáadásával nyerik el a felhasználásra kész állagukat. Ám a glettel ellentétben nemcsak a falak kiegyenlítésére használhatók, hanem vízszintes felületeknél, padlóknál, teraszoknál is remekül alkalmazhatók.

A szükséges eszközök

Amennyiben az aljzatkiegyenlítés házilag, önállóan történik, az alábbi szerszámokat feltétlenül érdemes beszereznünk a munka megkezdése előtt.

 • Keverőgép
  Felesleges csúcskategóriás termékekben gondolkodnunk, egy közepes minőségű, de megbízható keverőgép is tökéletes a feladatra. Az aljzatkiegyenlítés olcsón is megoldható, amennyiben a szerszámokat nem vásároljuk meg, inkább csak béreljük. Egy számunkra szükséges keverőgép 45.000 Ft-tól kapható, de a bérlésért csak naponta 5-6000 Ft-ot kell kifizetnünk.
 • Keverőszár
  Nélkülözhetetlen eszköz az aljzatkiegyenlítő megfelelő elkeveréséhez. Nem egy nagy befektetés, 1000-5000 Ft között már találunk bármelyik szakkereskedésben.
 • Glettvas
  Az aljzatkiegyenlítő egyenletes elsimítására szolgáló eszköz. Nagyjából 1000 Ft-tól indul az ára, rendkívül sokféle kapható.
 • Teddy henger
  A közismert teddy hengerre az aljzat kiöntés előtti alapozásához van szükség. Pár ezer forintból megvásárolható.
 • Keverővödör
  Mivel az aljzatkiegyenlítők rendszerint 25 kg kiszerelésűek, értelemszerűen megfelelő méretű vödör kell a kikeverésükhöz. Tapasztalatunk szerint 3000 Ft-tól 6000 Ft-ig rendkívül sokféle 30 literes vödör kapható.

aljzatkiegyenlítés menete

Az aljzatkiegyenlítés menete

Az aljzatkiegyenlítés nem egy lehetetlen vállalkozás, nem kell hozzá túlságosan nagy szakmai ismeret sem és még tapasztalatszerzésnek is kiváló. Szóval, amennyiben elég elszántak vagyunk, az aljtatkiegyenlítés házilag is megoldható.

 1. Biztosítsuk az alzatkiegyenlítőnek a száraz, tiszta felületet, azaz portalanítsunk.
 2. Egy ecset vagy henger segítségével vigyük fel az alapozót.
 3. Fogjuk a keverővödrünket és a megfelelő arányban keverjük össze vízzel az aljzatkiegyenlítőt.
 4. Óvatosan, biztos mozdulatokkal terítsük le az aljzatkiegyenlítőt – ezt csinálhatjuk kisebb adagokban.
 5. Egy szintező és a glettvas segítségével alakítsunk ki minél egyenletesebb felületet.
 6. Érdemes „buborékmentesíteni” a felületet, amit egy tüskés hengerrel könnyen megtehetünk.
 7. Száradás után vizsgáljuk át a felületet és szükség esetén a maradék anyaggal javítsuk a hibákat.

Az aljzatkiegyenlítő kiválasztása

A csomagoláson mindig feltüntetik, hogy a termék mekkora felületre elegendő. Vásárlás előtt tehát érdemes felmérnünk, hogy milyen nagyságú felületet kívánunk burkolni. Léteznek nedvszívó és nem nedvszívó aljzathoz alkalmazható termékek. Nedvszívó például a betonpadló vagy faforgács lap, míg a nem nedvszívó csoportba tartoznak a kő- és kerámiaaljzatok. Ezért fontos megnézni a csomagoláson azt is, hogy az adott aljzatkiegyenlítőt milyen felhasználási felülethez ajánlják.