A lakás hűtése klíma nélkül, házilag

lakás hűtése klíma nélkül

Lakás hűtése klíma nélkül? Bármilyen furcsának is hangzik napjainkban, mégis vannak erre lehetőségeink. A klíma már olyan szinten része lett mindennapjainknak, hogy sokszor el sem tudjuk képzelni, hogy hogyan lehet nélküle elviselni a melegebb nyári napokat. Pedig száz évvel ezelőtt is voltak melegek és akkor is átvészelték valahogy az emberek. De milyen lehetőségeink vannak, ha klíma nélkül szeretnék hűteni lakásunkat?

Az elmúlt években volt alkalmunk hozzászokni a klímával való hűtéshez, hiszen szinte bárhova megyünk, klimatizált helyiségekkel találkozunk: legyen szó tömegközlekedésről, vendéglátóhelyekről, kulturális programokról, hivatalos ügyintézésre szolgáló helyiségekről és a sort még hosszan folytathatnánk. Vannak azonban, akik elsősorban egészségügyi, míg mások inkább anyagai megfontolások miatt keresik az egyéb lehetőségeket. Nekik is szól mostani bejegyzésünk.

Lakás hűtése klíma nélkül, házilag: szellőztetni csak a megfelelő pillanatban

A legnagyobb kánikulában nincsen sok értelme szellőztetni, hiszen kintről legfeljebb melegebb levegőt tudjuk beengedni. Általában csak éjszaka megfelelő a kinti hőmérséklet ahhoz, hogy azzal csökkenteni tudjuk a bentit. Célszerű egy kis kereszthuzatot csinálnunk, hogy a hűvös átjárhassa helyiségeinket. Ehhez egymással szemben lévő ablakokat kell kinyitnunk. Ha vannak így elhelyezkedő ablakaink, bukóra nyitni is elég lehet őket.

lakás hűtés házilag

Nem szívesen hagyjuk ugyanis tárva-nyitva ablakainkat akkor, amikor nem tudunk rájuk odafigyelni. Ezért jobb megoldás a bukó állás, ugyanis ha van lehetőségünk kereszthuzatot csinálni, akkor így is kellően tud áramolni a levegő. Valamint célszerű, ha ablakaink szúnyoghálóval is fedett, hogy ne csak a betörők, de még a szúnyogok se tudjanak azon keresztül szobánkba bejutni. Ha a legjobb végeredményt szeretnénk elérni, akkor keljünk időben és már az első napsugarak megjelenése előtt zárjunk be és sötétítsünk le, amit csak tudunk.

Ventilátorral a hőség ellen

A lakás hűtés ventilátorral is jó fegyver lehet a hőség ellen, különösen, ha nincs két, egymással szemben lévő olyan ablakunk, amelyekkel kereszthuzatot csinálhatnánk. A lényeg, hogy mozogjon a levegő – ebben pedig nagy segítéségünkre lehet egy egyszerűbb ventilátor is.

Ha még jobb hatást szeretnénk elérni, akkor tegyünk egy kis sós jeget a ventilátor elé. Hogy miért pont sósat? A só egy kicsit megemeli a víz fagyáspontját, ami a nyári melegben hasznos tulajdonság. Csinálhatunk jégkockákat is, de akár ásványvizes palackokat is lefagyaszthatunk, hogy minél tovább maradjon meg a víz jég formájában. Körülbelül egy a kilenchez arányban tegyünk sót és vizet egy másfél literes palackba. Hagyjunk egy kis helyet, körülbelül 3 decilitert a fagyás következtében bekövetkező térfogatnövekedésnek. Ha megfagyott, akkor pedig élvezzük a belőle áradó hűvösséget!

lakás hűtés ventilátorral

Lakás hűtés házilag: árnyékolás a legforróbb pontokon

Az egyik legjobb megoldás annak, hogy ne melegedjen fel lakásunk, ha megakadályozzuk azt, hogy a napsugarak bejussanak oda. Ezért árnyékoljuk le az ablakokat, különösen azokat, amelyeket telibe süt meg a nap bizonyos napszakokban. Ha elmegyünk otthonról érdemes az egész lakást besötétíteni, hogy kellemes hűvös fogadjon minket akkor, amikor hazaérünk munkából.

Ha otthon vagyunk, akkor is érdemes napközbenre teljesen lesötétítenünk: igaz, hogy sokan azt szeretjük a nyárban a téli hónapokhoz képest, hogy sokkal korábban kell a nap és tovább van világos, de egy kis napközbeni sötétséget muszáj lehet bevállalnunk az elfogadható klímáért cserébe. Az ablak árnyékolás házilag fontos lépés, ha szeretnénk elkerülni, hogy nappalink szaunává változzon.

Csak a legfontosabb, legalapvetőbb praktikákat néztük most át, de ezen kívül is vannak még módszerek, amelyekkel elviselhetőbbé tehetjük a forró nyári napokat. A növények, azon kívül, hogy díszítik és párásítják belső tereinket, a hőség ellen küzdelemben is segítségünkre lehetnek és még oxigént is „termelnek” nekünk a sokszor fullasztó kánikulában.