A hűtő jegesedés okai

hűtő jegesedés

A hűtő hátsó falán megjelenő jégréteg hosszú távon rontja a motor teljesítményét és a berendezés magasabb fogyasztását eredményezi. Kialakulásáért több dolog felel, ezáltal az is ronthat a helyzeten, ha sokszor nyitogatjuk a készülék ajtaját.  Cikkünkből megtudhatja, mi okozza és mivel előzhető meg a hűtő jegesedés!

A jegesedés hátterében állhat a készülék meghibásodása is, azonban jellemzően a figyelmetlenség okozza ezt a jelenséget. Egyszerű hétköznapi szokásaink megváltoztatásával könnyedén elkerülhetjük a jegesedést, amivel a készülék mellett az egészségünknek és a pénztárcánknak is kedvezünk.

A no frost technológia előnyei

A jegesedés jellemzően csak a régebbi típusú fridzsidereket érinti, hiszen a no frost technológiának köszönhetően az új hűtőknél már nem kell ettől tartanunk. Ezekben a típusokban – ha megfelelően használjuk és betartjuk a gyártó által ajánlott használatot – nem alakul ki jég vagy dér.

Hogyan szüntethető meg a hűtő jegesedés?

A legegyszerűbb módja a hűtő kiürítése és leengedése. Ilyenkor célszerű elvégezni a hűtő tisztítását is, hiszen így egy füst alatt gyorsan és hatékonyan végezhetünk vele.

A hűtőben kialakuló jég számos kellemetlen következménnyel járhat. A baktériumok és a penész könnyen megtelepszik benne. Emellett hosszú távon terheli a hűtő motorját is, ami ezátal többet fog fogyasztani, ezáltal növelheti a villanyszámlát is.

mitől jegesedik a hűtő belseje

Mitől jegesedik a hűtő belseje?

A jég megjelenését okozhatja a fagyasztó belső, hátsó falán levő nyílás eltömődése. Ez a nyílás arra szolgál, hogy elvezesse a hűtőben felgyűlt vizet. Eltömődése a pára lecsapódását eredményezi, amely mivel nem tud elfolyni, ezáltal a hűtőben maradva megfagy.  Ha ez okozza a problémát, akkor a nyílás kitisztításával könnyen orvosolni tudjuk. Egy drót vagy hurkapálca segítségével könnyedén megtisztítható a nyílás. Ha ezt elvégeztük, de a hűtőnk ismét jegesedni kezd, akkor egyértelmű, hogy máshol kell keresnünk a probléma okát.

Jegesedést eredményezhet az is, ha viszonylag gyakran nyitogatjuk a készülék ajtaját. A nyitogatás során meleg levegő kerül a hűtőbe, amely eredményezheti a jég megjelenését a hűtő falán. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk kivédeni, hogy tényleg csak akkor nyitjuk ki, amikor ki- vagy betenni szeretnénk valamit. Ugyanide sorolható, ha túl sokáig van nyitva a készülék ajtaja. Amikor bevásárlás után bepakolunk, vagy a főzéshez készülünk elő, akkor könnyen előfordulhat, hogy nyitva hagyjuk az ajtaját. Ez azonban növekvő párát és jegesedést eredményezhet.

A hűtő nem megfelelő szigetelése is jegesedéshez vezethet. Ebben az esetben szintén az okozza a problémát, hogy a rossz szigetelés miatt meleg levegő kerül a készülékbe. Ha azt tapasztalja, hogy nem megfelelő a szigetelés, akkor mielőbb foglalkozzon ezzel a problémával. A szigetelés ellenőrzése egyszerűen elvégezhető: a hűtő belsejébe kell helyezni egy elemlámpát és be kell csukni az ajtaját. Ha a fény kiszűrődik a hűtőből, akkor bizony nem megfelelő a szigetelés és érdemes mielőbb szakembert hívni.

A problémát az is okozhatja, ha nem csukódik be megfelelően a hűtő ajtaja. Ebben az esetben célszerű ellenőrizni, hogy a hűtő lábai megfelelően tartják-e a berendezést. A lábak elmozdulása könnyen azt eredményezheti, hogy az ajtó nem csukódik be magától.

A melegen behelyezett ételek is páralecsapódást és ezáltal jegesedést eredményezhetnek. Emiatt mindenképp érdemes megvárni, amíg az étel kihűl és csak ezt követően szabad betenni a hűtőbe.

Jegesedést okozhat az is, ha nem megfelelő hőmérséklet van a hűtőben. Persze itt az egyéni preferenciák is közbe szólhatnak, de általánosságban célszerű 4-6°C körül tartani a hűtő hőmérsékletét. Ha ennél hidegebb van, akkor az könnyen a z ételek fagyását és a hűtő jegesedését eredményezheti.

Hova helyezzük a hűtőszekrényt?

A hűtő energiafogyasztása megnövekszik melegben, ezáltal a legjobb, ha olyan helyre tesszük, ahol a lehető legtávolabb van a tűzhelytől a fűtőtestektől. Ezáltal azt is elkerülhetjük, hogy a készülékbe még több meleg levegő kerüljön be – ami hosszú távon jegesedéshez és többlet fogyasztáshoz vezethet.