A hűtő tisztítása környezetbarát szerekkel

hűtő tisztítása

A hűtő- és fagyasztószekrény megfelelő tisztítása nemcsak az egészségünk, hanem a készülék megóvása érdekben is fontos. Milyen gyakran és mivel tisztítsuk? Tartson velünk és megmutatjuk a legjobb praktikákat!

A hűtőszekrény és a fagyasztó napjainkra nélkülözhetetlen konyhai gépeknek számítanak, amelyek a legtöbb háztartásban megtalálhatók.  A hűtőszekrényt évente legalább kétszer célszerű teljeskörűen kitakarítani, valamint érdemes havonta elvégezni egy gyorsabb tisztítást.

Miért fontos a hűtő tisztítása?

Azért fontos kellő figyelmet fordítani a hűtő tisztítására, mert az esetlegesen lehulló ételmaradékok és a belekerülő folyadék táptalajt biztosít a baktériumok és gombák megtelepedésének. Emellett, ha nem figyelünk oda, a nedvesség hatására penész is kialakulhat. Emellett, ha tisztán tartjuk a készüléket, azzal az élettartamát is növelni tudjuk.

hűtő tisztítása ecettel

Mivel tisztítsuk a hűtőt?

A hűtő tisztításához semmiképp se használjunk vegyszereket, mivel a bolti tisztítók kibocsáthatnak olyan anyagokat is, amelyek károsak lehetnek az élelmiszerekre. Használjunk ecetet vagy szódabikarbónát, ezáltal nemcsak a szervezetünknek, hanem a bolygónak is kedvezünk.

Hogyan kezdjük a hűtő tisztítást?

Az első lépés a hűtő áramtalanítása: ez a lépés nagyon fontos, hiszen ezáltal megelőzhetjük a baleseteket, és a hűtő ezáltal nem fogja feleslegesen fogyasztani az áramot a takarítása ideje alatt. Ahhoz, hogy hatékonyan és gyorsan tudjuk elvégezni a hűtő takarítást, ki kell venni minden élelmiszert. Ezután el kell távolítani a hűtő kivehető részeit: a polcokat és a fiókokat.

A második lépés a kivető alkatrészek tisztítása: egyszerűen mosogassuk el ecetes, vagy szódabikarbónás meleg víz segítségével. Ha a gyártói utasítás engedi, akkor a mosogatógépbe is behelyezhetők ezek az elemek. Ha végeztünk a tisztítással, teljesen szárazra kell törölni a kivett alkatrészeket, és olyan helyre kell félre tenni, ahol nem sérülhetnek.

A harmadik lépés a belső részek tisztítása. A mosogatógép és a mosógép tisztítása mellett a szódabikarbóna a hűtőnél is alkalmazható, hiszen kiválóan tisztít és még a kellemetlen szagokat is eltávolíthatjuk a segítségével. A tökéletes, környezetbarát házi tisztítószer elkészítéséhez egy evőkanál szódabikarbónát keverjünk fél liter vízhez, majd egy puha szivacs, vagy rongy segítségével mossuk át a hűtő belső részeit, az ajtószigetelést és a belső felületeket. Ezt követően teljesen szárazra kell törölni.

A fagyasztó tisztítása

Kezdésként ki kell venni a fagyasztóból az összes élelmiszert. Ezeket hűtőládába, vagy hűtőtasakba helyezve megőrizhetjük a hőmérsékletüket. Ezután nyitva kell tartani az ajtót, ami segíti a jég leolvadását. A jeget műanyag lapáttal vagy fakanállal kaparjuk le, mert a kés, vagy bármilyen éles tárgy károsíthatja a készüléket! A tisztításhoz ecetes meleg vizet használhatunk: vagy egy szórófejes flakonba töltve, vagy szivaccsal felhordva. Szükség esetén ezt a folyamatot megismételhetjük, egészen addig, amíg makulátlanná nem válik a készülékünk.

hűtőtisztítás

A hűtő külső tisztítása

Amikor végeztünk a belső elemek megtisztításával, akkor jöhet a külső felületek tisztítása. Mindenképp figyelembe kell venni a gyártói utasítást és az alapján kell kiválasztani a tisztítószereket. Fontos, hogy erős dörzsölő hatású szivacsot nem szabad használni, mert az könnyedén megsértheti a felületet. A hűtő elülső, valamint az oldalsó felületeinek tisztításához egy puha rongyot vagy szivacsot használjunk. Miután letakarítottuk, záró lépésként egy puha ronggyal töröljük szárazra a felületet.

A hűtő hátsó felén találhatók a kondenzátortekercsek, amelyeken nagy mennyiségű por tud összegyűlni. Mivel az alacsony hőmérséklet megtartásában és a hőleadásban is fontos szerepet játszanak, ezért lényeges, hogy amikor teljeskörű takarítást végzünk a készüléken, akkor erre a részre is fordítsunk figyelmet. A hűtő hátuljának tisztításához első lépésként ki kell húzni a helyéről a készüléket, majd egy porszívó segítségével el kell távolítani a port a felületéről.

Záró lépésként vissza kell tolni a helyére, bele kell helyezni a megtisztított alkatrészeket, majd áram alá helyezni. Fontos, hogy minden megtisztított polc és fiók szárazon kerüljön vissza a helyére. Ezt követően meg kell várni, amíg eléri a megfelelő hőmérsékletet és ezután szabad csak visszahelyezni az élelmiszereket.