Így alakulnak a kerítés festés árak különböző felületek esetében

Házunk környezetének folyamatos karbantartása olykor nem is olyan egyszerű, illetve olcsó feladat, elég ha csak a kerítés festés árak alakulására gondolunk. Ugyanakkor a telek határát elválasztó egység rendbetétele időnként elkerülhetetlen, hiszen nem csak funkcionális feladatot lát el, de egyben esztétikai szempontból is roppant jelentős része a háznak.

A legnagyobb dilemmát rendszerint az okozza, mi magunk vágjunk-e bele inkább ebbe a feladatba, vagy bízzuk azt profi szakemberekre. Ennek eldöntése bizony nem is olyan egyszerű, hiszen kalkulálni kell a rendelkezésre álló szabadidővel, a kerítés festés árak mértékével és nem utolsó sorban azzal, rendelkezünk-e a szükséges szaktudással, kiegészítőkkel. Tudniillik ez a feladat elsőre egyáltalán nem tűnik komoly próbatételnek, ám jó néhány buktatóval rendelkezik. Nem véletlenül emelkednek évről évre a kerítés festés árak, ugyanis elegendő egyetlen hibás döntés menet közben és a végeredmény hemzsegni fog a hibáktól. Nagyon alaposan gondoljuk tehát át, melyik megoldással járunk jobban hosszú távon.

A legegyszerűbb eset: a fa kerítés festése

Talán az összes alternatíva közül a legigényesebb, ám egyben a legtöbb törődést kívánó is egyben a fából készült elválasztó. Amennyiben még csak a tervezés fázisánál tartunk, kulcsfontosságú szem előtt tartanunk, hogy kizárólag minőségi alapanyagokkal szabad csak dolgozunk. Soha ne érjük be olcsóbb fával, még akkor se, ha pluszban a kerítés festés árak már a büdzsénk kibővítését okozzák. Ennek egyszerű okai vannak, elsősorban az, hogy egy másodosztályú anyag egyáltalán nem lesz tartós és akár 1-2 éven belül elrepedhet.

Ráadásul a fa kerítés festése tényleg megoldható házilag is, méghozzá mindössze minimális odafigyeléssel. Elsőként mindig a portalanítással kezdjünk és természetesen a zsíros felületeket is csiszoljuk hibátlanra. Ezt követheti a megfelelő alapozófesték felvitele. Mivel ezzel a módszerrel a kerítés festés árak nagy részét megspórolhatjuk, szánjunk elegendő időt a folyamatra. Mindig várjuk ki a száradási idő leteltét, ellenkező esetben a rétegek nem képesek megfelelően ellátni feladatukat. Annak meghatározása, hogy inkább lazúr-, vagy zománcfestékkel haladjunk-e tovább, már elsősorban egyéni preferencia kérdése. Amennyiben meg szeretnénk hagyni a fa erezetét, úgy feltétlen az előbbi mellett érdemes letenni a voksunkat.

A leggyakoribb hibák kerítés festés esetén

A kerítés festés árak általában azért tűnnek elsőre magasnak, mert a szakemberek minden egyes lépésre kiemelt figyelmet fordítanak. Amikor saját magunk vágunk bele a renoválásba, sajnos előfordulhat, hogy a sietség miatt egy-egy részfolyamatra kisebb hangsúlyt fektetünk. Ez azonban a későbbiekben visszaüthet, aminek gyakorta az a vége, hogy a kerítés festés végül sikertelenül zárul és újra el kell végezni azt.

Kardinális tehát, hogy a legsűrűbben előforduló hibákat elkerüljük, ehhez az alapos tervezés a leghatékonyabb fegyver. Mindig hagyjunk kellő időt az előkészületekre, lévén a kerítés festés árak csak akkor csökkenthetők házilag eredményesen, ha az elvégzett munka kiemelkedően tartósnak bizonyul. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kifogástalan minőségre csiszoljuk az alapot, hiszen enélkül a tapadás szinte biztosan tökéletlen lesz majd. Ez időnként akár több napot is igénybe vehet – a felületek méretétől függően -, ám erre a lépésre sosem szabad sajnálni az időt.

Rengeteg esetben lespórolásra kerül az alapozó használata is, hiszen ezzel jelentősen csökkenthetők a kerítés festés árak. Mi ne alkalmazzuk ezt a módszert, hisz nem véletlenül tanácsolják a gyártól ennek használatát. Végül pedig mindig annyi réteget vigyünk fel, amennyit az előírás megad. Tudniillik elég, ha csupán itt-ott hiányos a fedés, az már azt eredményezheti, hogy az anyag elkorhad, vagy korrodálódik az időjárás hatásainak következtében. Ugyanez a helyzet persze akkor is, ha a szobafestés házilag kerül kivitelezésre, ám ott elsősorban esztétikai a probléma, nem funkcionális.

Hogyan alakulnak a kerítés festés árak?

A fentiek tükrében jól látszik, hogy egyáltalán nem könnyű annak meghatározása, milyen döntéssel is járunk igazán jól hosszabb távlatokban gondolkodva. A kerítés festés árak ráadásul egy igen széles skálán mozognak, akár 1-2 ezer forinttól az ötszámjegyű összegig bezárólag kaphatunk ajánlatokat egy négyzetméter elválasztó lekenésére. Mielőtt azonban határoznánk, végezzünk egy precíz kalkulációt.

Vegyük figyelembe, mekkora anyagköltséggel lehet kivitelezni az adott projektet és számoljuk ki, mennyi időnk menne el, ha mindent mi magunk csinálnánk. Kérjünk ki több ajánlatot is, hiszen lehet, hogy akad köztük pénztárcabarát alternatíva. Végül pedig tartsuk észben, hogy lehet, miszerint a kerítés festés árak elsőre magasnak tűnnek, de mindent összevetve a tökéletes végeredmény sokszor megéri a plusz ráfordítást.