Szobafestés házilag: tippek és praktikák

szobafestés házilag

A lakásfelújítás egyik legegyszerűbb módja a szobafestés, amivel viszonylag gyorsan és könnyedén változtathatunk otthonunk hangulatán. Előfordulhat, hogy csak egy tisztasági festésre van szükség, de akár egy új színt is választhatunk a meglévő helyett. A lényeg, hogy ha megfelelő körültekintéssel végezzük, akkor biztosan lehetünk az eredményben is. Tartson velünk és tudja meg, hogyan végezhető el a szobafestés egyszerűen, házilag!

Persze szeretnénk leszögezni, hogy ez is mesterség, azonban néhány fortély elsajátításával szép eredményt érhetünk el. Ha saját kezűleg végezzük el a festést, azzal rengeteget spórolhatunk. Emellett az is lényeges, hogy a családdal, vagy a barátokkal együtt is végezhető időtöltés.

Készüljünk fel a festésre!

A bútorokat célszerű a szoba közepére halmozni és takarófóliával letakarni. Azokat a bútorokat, amelyek könnyen mozdíthatók, célszerű kivinni a szobából, ezáltal gazantáltan megóvjuk a portól és az egyéb szennyeződésektől. Helyezzünk takarófóliát a padlóra is és rögzítsük papír-ragasztószalaggal, annak érdekében, hogy a fólia garantáltan a helyén maradjon és ne festékezzünk össze mindent. Ez a lépés azért is nagyon fontos, mert ezáltal a festés utáni takarítás is könnyebben megy majd.

A falakról távolítsunk el mindent, amit csak el lehet. Ezáltal érdemes a csillárt is levenni. A kapcsolókat és konnektorokat érdemes levenni a festés idejére. Ha ez mégse megoldható, akkor is célszerű leragasztani festékszalaggal, mert ezáltal megóvhatjuk attól, hogy festékesek legyenek.

A nyílászárók kereteit és a szegélyeket is érdemes leragasztani, mert a későbbiekben nagyon hálásak leszünk, ha ezt nem spóroljuk le. Az előkészületekre szánt idő busásan megtérül majd, hiszen sokkal hosszabb ideig kellene takarítanunk a festést követően.

szobafestés házilag

Falak előkészítése: javítsuk ki a hibákat!

Fontos tisztázni, hogy a festés csak akkor hozza meg a várt eredményt, ha a falak állapota megfelelő. Bizonyos esetekben célszerű szakembert hívni, azonban a kisebb hibák házilag is könnyedén javíthatók. A kisebb repedés, hibák szerencsére könnyen kijavíthatók. Erre a legjobb megoldás a glettelés, amellyel viszonylag könnyen és elvégezhetők a javítások. A glettelő anyag csomagolásán levő tájékoztató a segítségünkre lehet a tökéletes arány eltalálásában. Amit azonban érdemes betartani, hogy a vízhez keverjük hozzá a glettelő anyagot – és ne fordítva. Akkor megfelelő az állaga, ha könnyen kenhető, de nem esik le a spakliról, amikor lefelé fordítjuk. A glettelést követően meg kell várni, hogy teljesen megszáradjon a felület. Ezután csiszolópapír segítségével át kell csiszolni a falat. Ez a folyamat szintén kihagyhatatlan, és addig kell végeznünk, amíg teljesen sima falfelületet kapunk. Ha nem megfelelően dolgozunk, akkor az a festés után nagyon látványosak lesznek a hibák.

Amikor végeztünk a gletteléssel és a csiszolással, következhet a takarítás! A felületeket mindenképp portalanítani kell, mert csak így érhetünk el szép eredményt a festéssel.

Hogyan számoljuk ki, mennyi festékre lesz szükségünk?

Ez természetesen több tényező függvénye, hiszen nem mindegy, hogy egy fehér falfelületet szeretnénk felfrissíteni, vagy egy színesből szeretnénk fehérré alakítani. Azonban a tervezés nagyon fontos és kihagyhatatlan lépés. Igyekezzünk a lehető legpontosabban kiszámolni a szükséges festék-mennyiséget és azt is, hogy milyen egyéb eszközökre van szükségünk. A festék mennyiségének kiszámítása egy egyszerű matematikai művelettel elvégezhető. Először meg kell mérni a falakat, majd a nyílászárókat és egyszerűen a falak területének méretéből le kell vonni a nyílászárók területét. A kapott végeredményhez célszerű hozzáadni 15-20%-ot, ezáltal biztos elegendő festékünk lesz és még az esetleges javításokat is el tudjuk végezni. Miután megmértük, hogy mekkora felületet szeretnénk lefesteni, ezután a festéken levő számokat kell figyelembe vennünk a mennyiség meghatározásához. A festékeken minden esetben fel szokták tüntetni a kiadósságot, amely megmondja, hogy 1 liter festék hány négyzetméter kifestéséhez elegendő.

mennyi festék kell

Szobafestés házilag lépésről lépésre

A festést minden esetben ecsettel szükséges elkezdeni a nehezen hozzáférhető helyeken. Először a nyílászárók mentén és a sarkokban fessünk. Amikor ezzel megvagyunk, akkor az ecsetet cseréljük festőhengerre és azzal folytassuk a munkát. A festőhengerrel már gyorsabban tudunk majd haladni. A falak festését először a mennyezettel kezdjük. Miután a plafonnal végeztünk, következhet a többi falfelület. A festéket vékony rétegben hordjuk fel a falra, ebben segítségünkre van a festőtálca, amely rácsos részének használatával könnyedén el tudjuk távolítani a felesleges festéket a hengerről. A szobafestés házilag garantáltan eredményes lesz, ha a munkát úgy kezdjük el, hogy egy négyzetet képzelünk magunk elé és abban festünk először v betűket formázva, majd függőlegesen. A falak festésével gyorsan és hatékonyan tudunk végezni ezt a technikát alkalmazva. Ha megfelelő gondossággal végezzük a festést, akkor garantáltan nem maradnak fehér foltok a falon.

Extra tippek, amivel a szobafestés házilag eredményes lesz

Ha több réteg festéket szükséges felhordanunk a falra, akkor ehhez mindenképp várjuk meg, amíg az első réteg megszárad. A száradás nedves, párás időben lassabban történik, ezért célszerű olyan napra időzíteni a festést, amikor szellőztetéssel tudjuk segíteni a száradás folyamatát.

Fontos a megfelelő eszközök használata! Igazán szép eredményt akkor tudunk elérni, ha minőségi termékeket használunk. Érdemes emiatt jobb minőségű eszközökbe beruházni.

Záró lépések: festés utáni takarítás

Amikor végeztünk a munkálatokkal, akkor következhet a takarítás. Először a nyílászáróknál található festőszalagokat távolítsuk el, majd következhetnek a takarófóliák is. Ha alaposan letakartuk a felületeket, akkor elképzelhető, hogy egy alapos porszívózással és felmosással be is fejezhetjük a műveletet. Ha festékcseppes lett valamilyen felület, akkor azt mielőbb távolítsuk el egy nedves ruha segítségével. Ezután nincs más dolgunk, mint visszahelyezni a bútorokat és élvezni a frissen kifestett szobát.