Levegő fertőtlenítése ózongenerátorral

levegő fertőtlenítése

Miért fontos a levegő fertőtlenítése?

A koronavírussal, szmogriadókkal és jelentős károsanyag kibocsátással sújtotta világunkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a levegő fertőtlenítése. Jól tudjuk, hogy a friss levegő milyen fontos a megfelelő életminőséghez és komfortérzethez. Étel nélkül kibírjuk akár 30 napig, víz nélkül is túlélünk 3-4 napot, ám oxigén hiányában csak 2-3 percig van esélyünk életben maradni. Szerencsére a levegő gyakorlatilag korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre, ám egyáltalán nem mindegy annak minősége. Különösen igaz ez a túlnépesedett nagyvárosokban, ipari létesítmények környékén, gyárak és erőművek közelében. Az ipari és közlekedési eredetű szennyező anyagok mellett a különféle háztartási termékek hatásával is számolnunk kell. Egyes takarítószerek, fertőtlenítők és dezodorok kipárolgásai, valamint rovarirtók, ragasztók gázai, de még sütéshez használt alapanyagok gőzei is szennyezhetik otthonunk légterét. És akkor még nem beszéltünk a dohányfüstről és a betegség esetén gyorsan elszaporodó kórokozókról. A megoldás természetesen a rendszeres szellőztetés és a levegő fertőtlenítése.

Levegőfertőtlenítő berendezések

Mindannyian tudjuk, hogy érdemes naponta többször szellőztetni és kicserélni az elhasznált levegőt. Ám a nagyvárosokban ma már ez sem jelent ideális megoldást. Nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek a különféle légtisztító berendezések. Túlzás lenne azt állítani, hogy nélkülözhetetlenek a mindennapi élethez, ám kétségtelenül hasznos kis gépek. A légtisztítóknak többféle változata létezik. Egyes típusok beszippantják a levegőt, majd magas hőmérsékleten fertőtlenítik, végül visszajuttatják a környezetükbe. A levegő fertőtlenítése így folyamatos a helyiségben. Más berendezések pedig a környezetükbe juttatott anyagokkal végzik a tisztítást. Ami közös ezekben a gépekben, hogy mindegyik megtisztítja a levegőt a kórokozóktól, kellemetlen szagoktól, mikrobáktól, pollenektől és poratkáktól. Ilyen az ózongenerátor is, amely talán a legnépszerűbb a légtisztító termékek között.

Mi az ózon tulajdonképpen?

Mielőtt elmerülünk az ózongenerátor működésében, érdemes magával az ózonnal megismerkednünk egy kicsit. Az ózon lényegében egy oxigénmolekula, amely három atomot tartalmaz. Az ózonpajzsról már mindenki hallott, de ezen kívül előfordul a talajban és a vízben is. Mérgező anyag, ami első hallásra talán ijesztőnek tűnik. Ám nem kell félni tőle, mert rendkívül gyorsan lebomlik. Ráadásul különösen erős fertőtlenítő anyag, akár 3000-szer is erősebb hatású, mint a klór. Bomlása során közönséges oxigén és egy instabil oxigénatom keletkezik, amely pillanatok alatt megsemmisít minden baktériumot, gombát, penészt, vírust vagy bármilyen veszélyes mikroorganizmust, amint kapcsolatba lép vele.

Az ózongenerátor használata

A levegő fertőtlenítése során az ózongenerátor gázt vezet egy nagyfeszültségű elektródához, amely során létrejön az úgynevezett csendes kisülés. Ezt követően a környezetébe juttatja az ózongázt, amely a korábban leírt hatékonysággal fertőtleníti a levegőt. Mivel az ózongáz közvetlen belégzése ártalmas a szervezetünkre, célszerű betartani gyártók által előírt szabályokat. A legfontosabb, hogy az ózongenerátor használata során tilos az adott helyiségben tartózkodnunk. Sem emberek, sem állatok nem lehetnek a fertőtlenítés alatt álló szobában. Érdemes az ajtó alatti nyílást is lezárnunk egy ragasztószalaggal. Miután a gép végzett a levegő fertőtlenítésével, további 30-40 percet feltétlenül várjunk, amíg a helyiség megfelelően kiszellőzik és az ózon nyomtalanul lebomlik. Csak ezután lépjünk be a helyiségbe. Bár mindez talán nyomasztóan hangzik, egyáltalán nem kell félni tőle. Az ózongenerátor veszélye nem nagyobb, mint egy hétköznapi kenyérpirítóé. Ahogy a kenyérpirítónál is tudjuk, hogy nem dugunk bele villát működés közben, ugyanúgy megtanuljuk, hogy nem tartózkodunk a helyiségben ózonizálás közben. Amennyiben ezt a szabályt betartjuk, biztosak lehetünk benne, hogy az ózongenerátor mindig friss, kristálytiszta levegőt biztosít számunkra és segít megőrizni egészségünket.