Légtisztító növények a tiszta levegőért

légtisztító növények

Tudta, hogy a levegőt nemcsak elektromos berendezésekkel, de légtisztító növények segítségével is szűrheti? A növények szén-monoxidot vesznek fel és oxigént bocsátanak ki magukból, emellett a levegő károsanyag-tartalmát is hatékonyan csökkentik. Ennek érdekében pedig nincs más dolga, mint a növények gondozása és tisztán tartása.

A levegőszennyezés legalattomosabb anyagai

A rohanó életmód, a technológia gyors fejlődése és a minket körülvevő természetellenes anyagok nem kedveznek az egészségünknek. A leginkább káros anyagok a triklór-etilén, a formaldehid és a benzol. A triklór-eitlén rákkeltő anyag, különösen a májra veszélyes. Zsírtalanításhoz és vegytisztítás során használják, de a tintákban, lakkokban, festékekben és a ragasztókban is megtalálható. A formaldehid szinte az élet minden területén megtalálható. A szigetelőanyagok, a papír, a csomagolások és a bútorok gyártása is formaldehid felhasználásával történik. A benzol elterjedt oldószer, ami a benzin, a gumik, az olajok és a festékek alkotóanyaga is.

Így lehetséges a tiszta levegő megteremtése!

A légtisztító növények – ahogy már említettük – a szén-dioxid elnyelése és az oxigén kibocsátása mellett arra is képesek, hogy a fent említett káros anyagokat a levegőből kinyerjék, majd megkössék. A NASA kutatói megállapították, hogy a légtisztító növények alkalmasak az űrhajók levegőjének tisztítására. Különlegességük, hogy a leveleik mesterséges fénnyel is tudnak fotoszintetizálni, de fényigényük egyébként is alacsony.

szobai futóka

A legjobb légtisztító növények

Nézzük most meg, melyek a leghasznosabb légtisztító növények.

A borostyán kedvelt és elterjedt növényfaj, ráadásul a száraz levegő ellen is felveszi a harcot. Kutatások kimutatták, hogy az elhelyezése után már 6 órával jobb lett a levegő minősége. Asztmásoknak és allergiásoknak a borostyán tartása szinte kötelező.

Az anyóst általában inkább elkerülni szoktuk, viszont ne tegyük ezt az anyósnyelv nevű növénnyel. Igénytelen, szívós fajta és még a levegőt is tisztítja. Bírja a sötétséget és a szárazságot is. Így szinte anélkül teszi a dolgát, hogy különösebben gondoznunk kéne.

A szobai futóka szinte minden otthonban fellelhető. Léggyökeres, így kaspóba is helyezhető, de a falon is szépen végig tud futni. Kiváló légtisztító növény, a káros anyagok mindegyikét kiszűri.

A datolyapálma nemcsak a levegő formaldehid és xilol tartalmát köti meg, de az életünkre más módon is kedvező hatást gyakorol. Csökkenti ugyanis a koleszterinszintet és a szív működését is harmonizálja.

Ha nem áll rendelkezésünkre elég fény és hely, szerezzünk be egy szobapáfrányt. Ez a növény ugyanis a félárnyékot és a szűkös helyeket kedveli. Óriási leveleivel pedig az egyik legjobb légtisztító növény.

A gumifa bámulatos módon valósítja meg a levegő tisztítását. Nedvességet termel, így semlegesíti a bio szennyvizeket és illékony káros anyagokat. A leveleiben található baktériumok pedig felbontják és meg is kötik a szennyeződéseket.

Tiszta levegő növények segítségével? Lehetséges! Szerezzünk be légtisztító növényeket és lélegezzünk be tiszta, káros anyagoktól mentes levegőt!