Mi az inverteres klíma és hogyan működik?

mi az inverteres klíma

A klíma berendezések egyre több háztartásban kapnak helyet, hiszen a nyári meleg időben nagy segítséget nyújtanak a lakás lehűtésében. Az ideális készülék kedvező energiafelhasználás mellett biztosítja a megfelelő komfortérzetet otthonunkban. Amikor elkezdjük felmérni a kínálatot, hamar azt tapasztaljuk, hogy a piacon elérhető típusok legtöbbje inverteres. De egész pontosan mi az inverteres klíma és hogyan működik? Cikkünkből megtudhatja!

Nézzük, pontosan mi az inverteres klíma!

A korábbi On/Off típusú készülék működésétől merőben eltér az inverteres klíma készülék. A korábbi típusú készülékek ki- és bekapcsolással működve egy adott teljesítményen működtek. Az inverteres elnevezés annyit jelent, hogy a készülék egy működési tartományban dolgozik és önmagát szabályozza. Ezáltal a korábbi klíma készülékektől eltérően az inverteres a környezethez alkalmazkodva éri el a beállított hőmérsékletet.

Az inverteres klíma készülékek egy adott tartományban dolgoznak. Jelentős változás, hogy a kompresszor fokozott működésre képes, ezáltal a szoba hőmérsékletéhez és a beállított hőmérséklethez igazodva adja le teljesítményét. Ez lényegében azt jelenti, hogy folyamatosan méri a helyiség belső hőmérsékletét és amikor megközeli az általunk beállított értéket, akkor a készülék visszaveszi a kompresszor teljesítményét. Ezáltal ezeknek a klímáknak folyamatosan változik a teljesítménye. Ezzel a működéssel – megfelelő használat mellett – rengeteg energiát takaríthatunk meg.

inverteres klíma működése

Hogyan használjuk az inverteres klímát?

A klíma berendezés használatakor azt kell figyelembe vennünk, hogy olyan hőmérsékletre állítsuk, amely optimális mind a készülék, mind a szervezetünk szempontjából. Ha a kinti hőmérséklethez képes jóval alacsonyabbra állítjuk, akkor a készülék teljesítménye nem fog tudni csökkenni. A szakértők legfeljebb 10 fok különbséget javasolnak a kinti hőmérséklethez képest.

A klíma berendezés működése közben enyhén mozgatja a levegőt és emellett csökkenti annak páratartalmát is. Ezáltal néhány fokos különbség is pozitívan tudja befolyásolni a komfortérzetünket. Ha a kinti hőmérséklet közelít a 40 fokhoz, akkor a klíma használata mellett egyéb módszereket is bevethetünk, amelyekkel biztosíthatjuk lakásunkban a kellemes hőmérsékletet.

A klímák esetében lényeges, hogy megfelelő méretű készüléket válasszunk. Ha a berendezés túlságosan kicsi, akkor folyamatosan maximális teljesítményen fog üzemelni, ami által nem tapasztalhatjuk a teljesítmény csökkenését. A vásárlás előtt ezért célszerű pontosan megmérni az adott helyiséget, ahova szeretnénk beszerelni. Ezáltal elkerülhetjük a későbbi kellemetlenségeket. Tény, hogy a nagyobb teljesítményű készülékek arányosan drágábbak, de ha már beruházunk egy klímába, akkor célszerű olyat választanunk, amelyik megfelel céljainknak.

Az energiamegtakarításhoz nem szükséges ki- és bekapcsolgatni a gépet, hiszen csak akkor képes magát szabályozni, ha folyamatos üzemel. Szerencsére nem kell attól félnünk, hogy bekapcsolt állapotban megnöveli a villanyszámlát. A készülék kevesebb áramot használ ilyen formán.

Ne akarjunk azonnal lehűlni!

Persze csábító a klíma csaknem azonnal érezhető hideg levegője, de tartsuk szem előtt a fokozatosságot. Ha hirtelen a kinti hőmérsékletnél 20 fokkal kevesebbet szeretnénk, akkor azzal nagyban megterheljük készülékünket.

klíma működése

Milyen előnyei vannak az inverteres klímának?

Mivel a készülék önmagát szabályozza, ezért nem kell folyamatosan állítani a hőmérsékletet, hanem elegendő egyszer beállítanunk.

Az inverteres klímát megfelelő használat mellett hosszú élettartam jellemzi. Ez azonban csak akkor teljesül, ha nem kényszerítjük folyamatosan maximális teljesítményre. Emellett lényeges, hogy ne kapcsolgassuk ki-be folyamatosan, mert ez csak rontja a készülék állapotát. Normálisan kialakított konnektor elegendő a beüzemeléséhez, mivel a készülék a bekapcsolását követően nem vesz fel áramlöketet.

Ha megfelelően működtetjük, vagyis nem maximális teljesítményen dolgozik, akkor halkabb, mint a többi klíma típus. Ez annak köszönhető, hogy folyamatosan áramlik a hűtőközeg a vezetékben. Lényeges szempont az is, hogy az általa kifújt levegő nem olyan hideg, vagyis nem károsítja ízületeinket.

Mindezen pozitív tulajdonsága mellett az inverteres klíma fűtésre is alkalmazható a hűtés mellett. Ez lényegében azt jelenti, hogy nemcsak nyáron, hanem télen is alkalmazhatjuk. Télen ugyanolyan elvvel működik, mint nyáron. Folyamatosan méri a szoba hűmérsékletét és ahhoz alkalmazkodik.