Klíma fűtés: megéri ezt választani?

klíma fűtés

Amikor a fűtési rendszerünk kialakításán gondolkozunk több tényezőt is figyelembe kell vennünk. A lehetőségek felmérését követően azt is érdemes megvizsgálni, hogy melyik rendszer a leggazdaságosabb – mind a beszerelés, mind a fenntartás szemszögéből. A klíma fűtés egyre elterjedtebb hazánkban, hiszen már a legtöbb forgalomban levő készülék használható fűtésre is.

Mivel ez egy viszonylag új fűtési forma, ezért sokan nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy tényleg megéri-e ezt választani a „hagyományos” fűtési rendszerek helyett. Hogyan működik a klíma fűtés? Vajon tényleg megéri? Mennyit fogyaszt? Mit jelent a H tarifa és mikor igényelhetjük? Vannak a klíma fűtésnek hátrányai? Tartson velünk és minden kérdésére választ kap!

Fűtési rendszer kiválasztása

A lehetőségeink nagyban befolyásolják, hogy milyen fűtési rendszer mellett tesszük le a voksunkat. Mindegyik megoldásnak megvan a maga előnye és hátránya is. A beszerelési költséget adott esetben a kémény kialakítása, a radiátorok rendszerének kialakítása és a hozzájuk tartozó munkadíjak is megnövelhetik. Az üzemelési és karantartási költségeket szintén több tényező határozza meg, ezáltal az ingatlan és a nyílászárók állapota éppúgy meghatározó tényezők lehetnek, mint például az, hogy van-e kémény, vagy esetleg ki kell alakítani.

Fontos szempont lehet az is, hogy ökológiai lábnyomunk kisebb legyen. Ha ezt tartjuk szem előtt és egy környezetbarát fűtési rendszert szeretnénk otthonunkba, akkor előbb-utóbb találkozunk a klíma fűtéssel. Mivel ezzel a fűtési módszerrel kevesebb energiát használunk fel, háztartásunk kevesebb káros anyagot fog termelni.

klíma fűtés működése

Milyen klíma berendezést válasszunk?

A klímákat a fűtés alapján három csoportba sorolhatjuk:

  • fűtésre alkalmas klímák: temperálásra, valamint a meglévő rendszer kiegészítésére alkalmazható, legfeljebb -10 fokig. Ezt a típust jellemzően inkább csak hűtésre alkalmazzák, mivel fűtésre nem alkalmazható folyamatosan üzemeltetve.
  • fűtésre ajánlott klímák: önálló fűtésre is alkalmazhatók -15 – -20 fokig. Jellemzően gyorsan meleg levegőt biztosít még fagyok idején is. Működése nem túl gazdaságos alacsony környezeti hőmérséklet mellett.
  • fűtésre optimalizált klímák: állandó üzemelésre tervezték. Önálló fűtésre is alkalmazható, -20 – -35 fokig. Ezeket a típusokat telepíthetjük napelemes rendszer mellé.

Ha fűtésre szeretnénk használni a klímát, akkor célszerű fűtésre optimalizált készüléket választanunk.  Ennek azért van jelentősége, mert a fűtésre kialakított készülékekkel még a leghidegebb téli napokban is zavartalanul tudunk fűteni. Ezek a készülékek jellemzően hűtésre is hatékonyabban alkalmazhatók.

A fűtésre optimalizált klímák automata csepptálca leolvasztással rendelkeznek. Ennek azért van jelentősége, mert így extrém hidegben is távozni tud a hőcserélő leolvasztásakor keletkezett víz. A folyamat úgy néz ki, hogy a készülék meghatározott időközönként leolvasztja a kültéri egység hőcserélőjére ráfagyott kondenzvizet. Viszont, ha a leolvadt víz valamilyen okból kifolyólag nem tud távozni, akkor belefagy a készülékbe, ami meghibásodáshoz vezethet.

Hány fokig használhatjuk a klíma fűtést?

A régebbi típusú On/Off berendezések jellemzően maximum 0 fokig használhatók. Ezzel szemben az inverteres változatokat -20, egyes modelleket akár -30 fokig is gond nélkül alkalmazhatjuk a fűtés ellátására, a teljesítmény csökkenése nélkül.

A klíma fűtés működése

A klíma a fűtési folyamathoz elektromos áramot használ. Előnye, hogy a hagyományos fűtéshez képest a felvett energiából több hőenergia előállítására képes. Amikor fűtésre használunk egy klímát, akkor lényegében beltéri és kültéri egység feladata cserélődik fel. Hűtésre alkalmazva a beltéri egység látja el a hűtési funkciót, mialatt a kültéri hőt ad le, ezáltal fűt. Fűtés esetén ez az irány megfordul, ami egy 4 járatú szeleppel valósítható meg, amely megfordítja a hűtőközeg áramlási irányát.

A fűtésre is alkalmazható klímák működése hőszivattyú elven történik. A levegő-levegő hőszivattyú használatával az áthaladó levegő hőmérséklete változik meg. A hűtőközeg minden esetben alacsonyabb hőmérsékleten párolog el, ennek köszönhetően tudja felvenni a készülék a környezeti hő energiáját. A felvett hőmennyiséget nagyobb energiaszintre és nyomásra emeli a kompresszor, amit a beltéri egységbe szivattyúzva meleg levegő formájában ad le. Hűtési üzemmódban alkalmazva, hőcserélő segítségével hűti le a helyiség levegőjét, míg fűtésre állítva felfűti.  De vajon ár/érték arányban is megéri ezt választani?

klíma fűtés hátrányai

Milyen előnyökkel jár a klíma fűtés?

Számos előnnyel jár a klíma fűtés, amelyek közül a legjelentősebb, hogy alacsony beruházási, üzemeltetési és karbantartási költséggel számolhatunk, ha erre helyezzük a voksunkat. A rendszer telepítése rendkívül gyors, ezért akár egy nap elegendő egy családi ház fűtésrendszerének kiépítésére. Ha ezt választjuk, akkor egy eszköz segítségével tudjuk megoldani nemcsak a teljes felfűtést, hanem meleg nyári napokon az ingatlan hűtését is.

Élettani hatásait tekintve a klíma fűtéssel nem áll fenn a szénmonoxid mérgezés veszélye. A rendszer megfelelő karbantartás mellett tiszta és pormentes. Teljesen biztonságos, hiszen a füstmentes üzemelés mellett nincs se robbanás, se tűzveszély. A hosszú élettartam mellett lényeges szempont, hogy a klíma fűtés csatlakoztatható a napelemes rendszerhez is. A legtöbb készülék a helyiség por- és párátlanítására is alkalmazható, ezáltal egészségünkre is jótékony hatást fejt ki.

Ezeken felül a fűtős klímákat esztétikus megjelenés és számos kényelmi funkció is jellemzi. A vezérlése rendkívül egyszerű. A legtöbb modell jellemzője a beépített WiFi, az éjszakai mód, és az időzítő is. A rendszert gyors felfűtés jellemzi és a WiFi használatával lehetőség nyílik olyan kényelmi funkciók használatára is, mint a távoli vezérlés.

A növekvő energiaárak mellett figyelembe kell venni azt is, hogy klíma fűtést használva bizonyos szempontok teljesülése mellett kedvezményt is kaphatunk az áramszolgáltatótól, mivel környezetbarát fűtési technológiának számít.

Mi az H tarifa és milyen klímával igényelhető?

A H tarifa egy olyan kedvezményes áramtarifa, amelynek célja, hogy támogassa a környezetbarát fűtési technológiák alkalmazását. A kedvezmény kifejezetten a fűtési szezonban, október 15-től április 15-ig igényelhető, és ebben az időszakban a nap 24 órájában használható.

A H tarifa 36 Ft/kWh költséget jelent, amelyet hőszivattyús elven működő, inverteres klíma berendezések használatakor lehet igénybe venni. A készülékeknek egy szempontnak kell megfelelniük, ez pedig a SCOP érték és a kW teljesítmény aránya. A SCOP érték a klíma teljesítmény mutatója a teljes időszakra vonatkozóan: azt mutatja meg, hogy 1kW fogyasztás mellett mekkora teljesítményt tud leadni a készülék. Vagyis minél nagyobb ez az érték, annál jobb a készülék hatásfoka. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy készülék 3,8 SCOP értékkel rendelkezik, akkor 1kW fogyasztás mellett 3,8 kW teljesítmény leadására képes.

A H tarifás áram igénybevételéhez az alábbi értékek szükségesek:

  • 4,1 SCOP 6kW-ig
  • 3,8 SCOP 6,1-11,9 kW között
  • 3 SCOP 12 kW-tól

A klíma fűtés hátrányai

Számos előnye mellett néhány hátrányt is figyelembe kell vennünk, mielőtt letesszük mellette a voksunkat. Az egyik leglényegesebb szempont, hogy a készülék üzemelése zajjal jár. Minden egyes helyiségben szükséges elhelyezni, csak így tudjuk az egész lakást megfelelően felfűteni. Mérlegelnünk kell azt is, hogy a berendezés folyamatosan mozgatja a levegőt.