Milyen tényezők határozzák meg a szobafestés árakat?

szobafestés árak

Sok esetben szükség lehet arra, hogy kifessük az otthonunk vagy az irodánk falát. Például akkor, amikor készen vagyunk a felújítási munkákkal és már csak az van hátra, hogy színt adjunk a falaknak. Az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak megunjuk a színüket, és új árnyalatokat szeretnénk adni nekik.

Ha eddig még nem járt utána a szobafestés áraknak, akkor most itt a kitűnő alkalom rá. Mielőtt azonban megnézi, hogy melyik szakember, mennyiért vállalja a munkát, jó tudnia egy fontos dolgot. Mégpedig azt, hogy milyen tényezők befolyásolják a végösszeget.

A falak állapota, kialakítása

A szobafestés árak alakulásában rengeteget számít, hogy milyen állapotban vannak a falak. Ha egy egyenes fal festése a feladat, ahol kevés a faltörés, akkor az egy alapáras szolgáltatásnak minősül. Ha viszont van például boltív vagy egyedi csillárok, stukkók, peremek és más díszítések is vannak a falon, illetve a mennyezeten, akkor számíthat felárra. Ez esetben ugyanis a szakemberek lassabban tudnak dolgozni. Ugyanúgy számít az is, hogy a falakon vannak-e omladozó, málló részek, amiket el kell távolítani festés előtt, hiszen ez is plusz munkával, időráfordítással jár. Ha korábban már volt festve a fal és az előző rétegeket el kell tűntetni, akkor az is növeli a költségeket. Szintén alaposan le kell egyeztetni az árakat, ha a fal fel van vizesedve, ilyenkor ugyanis szükség lehet a speciális penészálló festékek használatára.

A festékek színe, minősége

A szobafestés árakat az is befolyásolja, hogy milyen színűre szeretné festetni a falakat. Ha az egész lakás egy színűre lesz festve, akkor az egy olcsóbb megoldás. Ha viszont különböző színeket, esetleg speciális árnyalatokat szeretne a falakon látni, akkor az valószínűleg drágább lesz. Különösen igaz ez, ha valamilyen egyedi megoldást szeretne megvalósítani. Ilyen például a színátmenetes fal, ami világosabb színből indul és sötét árnyalatban végződik, vagy épp fordítva. Valamint azt is szem előtt kell tartani, hogy a magasabb minőségű festékek többe kerülnek.

Mindezeken túl, természetesen a szakitól is függ, hogy mennyi lesz a munka díja, így érdemes lehet több árajánlatot is kérni, amit könnyedén megtehet például a joszaki.hu oldalon.