Vízkőoldó házilag, természetesen

vízkőoldó házilag

Ha környezet- és pénztárcabarát megoldásokban gondolkodunk a háztartásunkban, akkor egyes tisztítószereket házilag is elkészíthetjük. Persze a boltok polcain rengeteg speciális szer közül válogathatunk, de ezek többségében olyan kemikáliákat tartalmaznak, amelyek nemcsak a környezetünkre, hanem az egészségünkre nézve is károsak lehetnek. Nézzük, hogy készül el a tökéletes vízkőoldó házilag!

Tévhitek: a házi szerek kevésbé hatékonyak!

Sokan azért nem állnak neki otthon a tisztítószerek készítésének, mert feltételezik, hogy kevésbé hatékony szereket lehet így létrehozni. Szerencsére ez egyáltalán nem igaz. Az vitathatatlan, hogy kicsivel időigényesebb házilag elkészíteni a célzott szert, mint bemenni egy üzletbe és megvásárolni. Azonban a megfelelő szerek elegyítésével akár hatékonyabb vízkőoldót is létrehozhatunk, mint amit kapni lehet. Arról pedig nem szabad megfeledkezni, hogy az egészségünknek is kedvezünk, ha nem lélegezzük be a különféle kemikáliákat.

Mi a vízkő és miért jelenik meg mindenhol?

A vízkő jellemzően a fürdőszoba és a konyha egyes felületein jelenik meg, nem kímélve a háztartási gépeket sem. A vízkő kialakulása a csapvíz összetételében, egész pontosan a benne található ásványi anyagok lerakódásában keresendő. Jellemzően a csapvízben található magnézium-karbonát, a só és kálcium az, ami lerakódik, amelyek szerencsére az egészségünkre egyáltalán nem károsak. Rossz hír viszont, hogy ezek a lerakódások nemcsak esztétikailag nehezíthetik meg az életünket. A vízkő általi lerakódások hosszú távon a háztartási gépek meghibásodásához vezethetnek, ezért nem szabad elodázni a problémát.

Az egyes felületeket és háztartási gépeket más-más módszer segítségével tudjuk vízkőteleníteni. Ha egy általános felülettisztítót szeretnénk készíteni, amivel hatékonyan tisztítható a konyhai és a fürdőszobai felületek és csaptelepek, akkor ehhez kövessük a következő leírásokat!

ecetes vízkőoldó házilag

Hogyan készül a tökéletes ecetes vízkőoldó házilag?

A tökéletes vízkőoldóhoz összesen 3 összetevőre lesz szükségünk: vízre, ecetre és konyhasóra. Az elegyhez tűzhelyen kezdjünk el felmelegíteni 3 dl vizet 3 dl ecettel. Amikor már meleg, oldjunk fel benne fél-1 teáskanálnyi sót, majd forraljuk fel. Forrás után hagyjuk kihűlni, és várjuk meg amíg langyos lesz. Amikor elkészültünk, töltsük szórófejes flakonba és alaposan vigyük fel az érintett felületekre. A vízkőoldót hagyjuk hatni legalább 1 óra hosszán át! Ezután tiszta vízzel öblítsük le, majd töröljük szárazra a felületet.

Csaptelepek tisztításához itassunk át egy háztartási papírtörlőt az eleggyel és ezt tegyük a csaptelepre. Ennek a módszernek az előnye, hogy a csap teljes felületét könnyedén be tudjuk fedni. Ezáltal a nehezen elérhető helyeken is könnyedén megszabadulhatunk a vízkőtől! Az átáztatott papírtörlővel tekerjük be a csaptelepet és hagyjuk hatni legalább egy órán át. Ezt követően csapvízzel öblítsük le és kész is vagyunk!

A leghatékonyabb, ha 20%-os ecetet használunk. Természetesen akkor is szép eredményt érhetünk el, ha az ecetet magában, mindenféle szer hozzáadása nélkül használjuk. Ebben az esetben azonban célszerű egy egész éjszakán át állni hagyni.

Illatos vízkőoldó házilag citrommal

Bár az ecet a legkedveltebb házi vízkőoldó szer, sokan az erős szaga miatt kevésbé preferálják. Tény, hogy az ecet a legolcsóbb természetes megoldás, de szerencsére vannak még egyéb pénztárcabarát alternatívák is. Ha illatos megoldást szeretnénk, akkor használjuk a citromot! Valójában a kifacsart citrom levét kell egy szivacs segítségével felhordani az érintett felületekre. A facsarást akár meg is spórolhatjuk: ekkor vágjuk félbe a citromot és így töröljük át vele a vízköves részeket. Ha nem túl makacs vízkővel állunk szemben, akkor a citromlé már a felhordás alatt megoldja a problémánkat.

Ha makacsabb vízkövet szeretnénk vele eltávolítani, akkor egy szórófejes flakon segítségével hordjuk fel a citromlevet a felületre. Ezután hagyjuk hatni, nagyjából fél óráig, majd öblítsük le. Ha a tisztítást és a fertőtlenítését is házilag szeretnénk megoldani, akkor a felhordott citromra szórjunk mosószódát, ami az egyik legjobb természetes súrolószer. Ezután a felületet egy szivacs segítségével alaposan át kell súrolni, végezetül pedig le kell öblíteni.

A citromlé a krómozott felületek tisztításában is a segítségünkre lesz, hiszen ezzel lehet a legkönnyebben visszaadni ezen felületek szép fényét. Emiatt bátran használjuk a citromot a konyhai vagy fürdőszobai csaptelepek tisztításához is!

citromsavas vízkőoldó házilag

Így készült az illatmentes citromsavas vízkőoldó házilag

Ha teljesen illatmentes megoldásban gondolkodhatunk, használjunk citromsavat. A citromsav az ecethez hasonlóan környezetbarát és olcsó megoldásnak számít. Ezt a szagtalan, fehér színű, vízben oldódó kristályt gyógyszer- és a kozmetikai ipar mellett az élelmiszeripar is felhasználja. Ez nem is csoda, hiszen a citromsav a természetben előforduló anyag, ami a gyümölcsökben és a zöldségekben is megtalálható. Főként a citrusfélékben található meg, de a ribizli, a szeder és egyéb savanyú gyümölcsök is tartalmazzák.

A háztartásban általában a vízkőoldáshoz használjuk, de a rozsda eltávolítása, vagy a leégett edény tisztítása is megoldható citromsav használatával.

Ha a kristályos citromsavat szeretnénk felhasználni a vízkőoldásra, akkor háztartási citromsavat vásároljunk, bio boltban. Előnye, hogy viszonylag olcsón hozzá lehet jutni és mivel kevés is elegendő belőle (1-2 evőkanál), ezért egy fél kilós csomag sokáig kitart. A tökéletes vízkőoldóhoz egy szórófejes flakonba öntsünk 5 dl vizet és adjunk hozzá 2 evőkanál citromsavat. A flakont rázzuk össze, majd permetezzük az érintett, vízköves felületekre. Ezután hagyjuk hatni a citromsavat, legalább fél órán át, majd egy szivacs segítségével mossuk le. A citromsavat bártan használhatjuk mind a konyhai, mind a fürdőszobai felületeken is. A citromsav előnye, hogy nemcsak a vízkőtől szabadulhatunk meg segítségével, hanem a szappanlerakódásoktól is.

Egyes felületek tisztítására nem alkalmazható a citromsav, ezért márvány és sárgaréz felületeknél ne használjuk!