Így lesz eredményes a mosogató lefolyó tisztítása házilag

Noha sok esetben aránylag egyszerűen megoldható a mosogató lefolyó tisztítása házilag is, tanácsos megelőzni az ebből adódó problémákat, illetve azt is tartsuk szem előtt, hogy ha saját magunk nem birkózunk meg a feladattal, akkor fontos, hogy mindenképpen hívjunk szakembert mielőbb. Ugyanis a makacs lerakódás nem csak kellemetlen szagokkal jár, hanem az egészségünkre is veszélyes lehet. Feltétlenül tartsuk észben, hogy a mosogató lefolyó tisztítása házilag általában csak akkor lehetséges, ha még időben lépünk.

Emellett az is kardinális, hogy mivel próbáljuk meg elhárítani a gondot, tudniillik bizonyos vegyszerekkel – és mechanikai eszközökkel – akár nagyobb károkat is okozhatunk, aminek a javítása aztán komoly költségekkel járhat. Amikor tehát a mosogató lefolyó tisztítása házilag történik, legyünk nagyon körültekintők és gondosan válasszuk meg, mivel is dolgozunk. Az alábbi összefoglalóból megtudhatjuk, hogyan érhető el a legkönnyebben a kívánt eredmény anélkül, hogy a vezetékek károsodásától kelljen tartanunk.

Mosogató lefolyó tisztítása házilag – kezdjük az egyszerű megoldásokkal

Az eltömődés okozta kellemetlenségek elhárítása annál könnyebb lesz, minél korábban észleljük a problémát. Ezért aztán ajánlott időről-időre ellenőrizni, a víz teljesen szabadon távozik-e a tálcából. Ezt könnyedén megtehetjük, ha a lehető legjobban megnyitjuk a csapot és várunk pár percet. Amennyiben azt látjuk, hogy a víz elkezd gyűlni, akkor azonnal lépjünk, ilyenkor még egyszerű a mosogató lefolyó tisztítása házilag is.

Próbálkozhatunk kifejezetten erre a célra készített – többnyire gél állagú – duguláselhárító készítményekkel, azt azonban feltétlenül tartsuk szem előtt, miszerint ezek aránylag drágák, hiszen nem egyszer csak több flakon alkalmazásával érhetünk el kellő eredményeket. Szerencsére a mosogató lefolyó tisztítása házilag olyan szerekkel is megoldható, amelyek szinte minden otthonban megtalálhatók. Ilyen például a szódabikarbóna és az ecet párosa. Előbbiből szórjunk egy jó adaggal a csőbe, majd öntsünk rá egy pohár ecetet. A mosogató lefolyó tisztítása házilag így a legegyszerűbb, mindamellett pedig környezetbarát is. 15-20 perc elteltével, amikor már egyáltalán nem hallunk pezsgést, forró vízzel öblítsük át a rendszert és teszteljük, milyen hatást értünk el. Gyakorlatilag itt ugyanúgy járhatunk el, mint a zuhanylefolyó tisztítása során.

A mosogató lefolyó szűrő használata sok kellemetlenségtől megkímélhet

Ugyancsak sikerrel járhatunk a nátrium-tetraboráttal, ismertebb nevén a bóraxszal, ami szintén minimális terhelést jelent csak a környezetnek. Ezt hasonlóképpen kell alkalmaznunk, annyi különbséggel, hogy itt a mosogató lefolyó tisztítása házilag egy pohár vízzel kezdődik, ezt követi a vegyszer adagolása, majd ismételten egy pohár forró folyadékkal zárjuk a sort. Időnként ezt a folyamatot is többször meg kell ismételni, különösen makacs lerakódások kapcsán.

Utóbbi vonatkozásában érdemes megjegyezni, miszerint a komoly dugulást okozó problémához nem csak sok idő, de jelentős mennyiségű szennyeződés is szükségeltetik. Utóbbi ellen hatásosan felléphetünk egy mosogató lefolyó szűrő alkalmazásával. Ez a filléres eszköz nem engedi át a nagyobb darabokat, ezáltal megvédi a csöveinket. Használata egyszerű, karbantartást nem igényel, így aztán mindenképpen szerezzünk be belőle egyet. Ne feledjük, a mosogató lefolyó tisztítása házilag a megelőzéssel kezdődik.

Időnként szükségessé válhat a mosogató szifon szerelés is

Noha előzetesen sokan ódzkodnak a feladattól, valójában a mosogató szifon szerelés is könnyedén elvégezhető saját kezűleg, ehhez pedig még csak különösebb szerszámokra sem lesz szükség. A mosogató és a mosdó esetében ez az egység nem csak a bűzzárás feladatát látja el, hanem a nagyobb méretű szennyeződések felfogását is. Ez azonban idővel kellemetlen szagokhoz – és persze akár duguláshoz is – vezethet.

Így aztán amikor a mosogató lefolyó tisztítása házilag inkább megelőzési célzattal történik, akkor erre is a beavatkozásra is tanácsos sort keríteni. A biztonság kedvéért készítsünk fotót, mielőtt nekilátnánk, és ne felejtsünk el egy nagyobb tálat, vagy vödröt alá tenni, mikor szétszedjük. Ügyeljünk a tömítések állapotára, szükség esetén pedig cseréljük azokat.

A mosogató lefolyó bekötése szakember feladata

Míg azonban a szifon kitakarítása, vagy épp a mosogató lefolyó tisztítása házilag is elvégezhető, addig egy átfogóbb felújítás már egész más kérdés. Kellő tapasztalat hiányában nem érdemes kockáztatnunk, hiszen a legapróbb hiba is szivárgáshoz vezethet.

Tartsuk észben, hogy a mosogató lefolyó bekötése nagy precizitást kíván, így érdemes azt inkább egy specialistára bízni. Így biztosak lehetünk a kifogástalan eredményben. Ugyanígy kell eljárnunk akkor is, ha a mosogató lefolyó tisztítása házilag már nem kivitelezhető. Tudniillik ilyen esetekben speciális eszközökre lesz szükség a dugulás megszüntetéséhez.