Zuhanylefolyó tisztítása vegyszermentesen

Egy dugulás mindig a legrosszabbkor következik be, ám ha a fürdőben történik meg a baj, akkor nagyon jól jön, ha Ön is pontosan tisztában van azzal, miként oldható meg egyszerűen a zuhanylefolyó tisztítása. Szerencsére léteznek olyan módszerek, amikkel a környezetünket is óvhatjuk, így mindenképpen tanácsos vegyszerek alkalmazása nélkül elhárítani a problémát. Első körben azt érdemes vizsgálnunk, vajon mi okozhatja a dugulást és az mennyire súlyos. A zuhanylefolyó tisztítása általában akkor válik időszerűvé, amikor a haj, illetve a különféle szappanmaradványok egy nagyobb csomóban összeállnak. Ha nincs arra lehetőség, hogy ezt kézzel kiszedjük, akkor egyéb módon kell megszüntetni az akadályt.

Az eldugult lefolyó tisztítása házilag is megoldható

Amikor azzal szembesülünk, hogy a kiengedett víz nem távozik, könnyen kétségbeeshetünk, főképp, ha ez hétvégén, vagy ünnepnapon történik. A jó hír, miszerint az eldugult lefolyó tisztítása házilag sem egy nagy ördöngösség, főképp, ha még idejében észleltük a problémát.

Ezzel együtt a legbölcsebb, amit tehetünk, ha időről időre foglalkozunk ezzel a kérdéssel, hiszen a megelőzés mindössze pár percet vesz igénybe havi szinten és így a zuhanylefolyó tisztítása sem okoz majd különösebb fejtörést. Természetesen arra mindig ügyeljünk, hogy oda nem illő szennyeződéseket soha ne engedjünk le a lefolyón, legyen szó a lakás bármelyik pontjáról is.

A zuhanylefolyó tisztítása csak minimális előkészületet igényel

Ha ennek ellenére is dugulást tapasztalunk, akkor próbálkozzunk a jól bevált, hagyományos módszerekkel. A zuhanylefolyó tisztítása a legtöbbször egy nagy adag forróvíz segítségével önmagában is kivitelezhető.

Fontos teljesen felforralni ilyenkor a vizet, mert az csak így képes kifejteni a hatását. A zsíros szappan, illetve egyéb kozmetikummaradványok jó eséllyel azonnal feloldódnak, ezzel pedig a zuhanylefolyó tisztítása gyakorlatilag le is zárulhat. Sajnos azonban megesik, hogy a gond nagyobb, mint hittük, ilyenkor pedig komolyabb beavatkozásra lesz szükség.

A kád lefolyó tisztítása a haj eltávolításával kezdődik

Ez általában akkor történik meg, amikor túl sokáig várunk a takarítással és a csőben egy rendkívül tömör góc állja el a víz útját. A kád lefolyó tisztítása ebben a tekintetben is a zuhanytálcáéhoz hasonlatos, azaz egy csőtisztító spirál segítségével történik.

Ez a remek kis eszköz a recés fogainak köszönhetően hihetetlen hatékony a haj eltávolításában, általában elég 1-2 alkalommal megforgatni és kihúzni a problémát okozó csomót. Akárcsak a zuhanylefolyó tisztítása esetében, úgy itt is tanácsos ezt követően forró vízzel feloldani az esetleges további zsíros lerakódásokat.

A konyhai lefolyó tisztítása időnként szereléssel járhat

Némiképp nehezebb dolgunk lehet, amikor jóval makacsabb szennyeződések okozzák a problémát. A konyhai lefolyó tisztítása emiatt több türelmet és időnként kísérletezgetést igényel, ám kitartó munkával szinte biztosan sikerrel járunk majd. Amennyiben a forróvíz nem segít, akkor a szódabikarbóna és az ecet párosával tanácsos próbálkoznunk. Ezzel sikerrel járhatunk a mosogató lefolyó tisztítása során.

Előbbiből öntsünk egy jó nagy pohárral a lefolyóba, majd ugyanennyi mehet rá az ecetből is. Hagyjuk hatni a két anyagot legalább negyed órán keresztül, majd öblítsünk hideg vízzel. Nagyon makacs dugulás esetén a szifon szétszerelése is szóba jöhet. Ez utóbbi a fürdőben sajnos nem kivitelezhető könnyedén, ezért is kell ügyelni rá, hogy a zuhanylefolyó tisztítása rendszeresen megtörténjen.

A mosogató lefolyó tisztítása is megoldható vegyszermentesen

Általánosságban elmondható, hogy a dugulások nagy része a fent említett módszerekkel már elsőre megszüntethetők. Gyakorta a legegyszerűbb dolgunk a mosogató lefolyó tisztítása kapcsán van, hiszen ezeknél a kivezetés könnyen hozzáférhető, így a spirállal egész mélyre le tudunk nyúlni.

Emellett a szifon is jól elérhető, aminek köszönhetően az esetleges szerelés sem okoz komoly bonyodalmakat. A kellemetlenségek elkerülése érdekében azonban fontos a rendszeres megelőzés, főképp a kád-, illetve zuhanylefolyó tisztítása kapcsán.