Mosógép tisztítása környezetbarát szerekkel

Mosógép tisztítása

A mosógép tisztítása, ahogy egyéb háztartási eszközeink tisztán tartása is, nagyon fontos. Hiszen a mosógép belsejében lerakódott vízkő, a különféle mosószer maradványok és a nyálkás, penészes letapadások nemcsak a mosógép meghibásodását idézhetik elő, de a ruháink sem lesznek kellően tiszták, sokszor büdösek és koszosak maradnak. A rájuk kerülő penész, kosz és gombák spórái pedig az egészségünkre is károsak lehetnek. Ezt elkerülendő, a mosógépet ajánlott 1-2 havonta körültekintően megtisztítani.

A mosógép tisztítása környezetbarát szerekkel

A jó hír, hogy a gépek tisztán tartása nemcsak drága vegyszerekkel oldható meg, elég csupán néhány, a legtöbb háztartásban minden bizonnyal előforduló egyszerű és olcsó anyagokat bevetnünk. Így a mosógép tisztítása ecettel és szódabikarbónával is megtörténhet. Nézzük, hogyan kell alkalmazni ezt a két csodaszert!

Az ecet az egyik legsokoldalúbb háztartási szer, hiszen fertőtlenítő, tisztító és szagtalanító hatással is rendelkezik. Jó szolgálatunkra lehet, hiszen könnyen kivitelezhető a mosógép tisztítása ecettel. Csupán azzal kell tisztában lennünk, hogy pontosan hová öntsük az ecetet a mosógépbe. A művelet egyáltalán nem bonyolult, csak a gép mosószer adagolóját kell feltölteni 10%-os vagy feleannyi 20%-os ecettel megtölteni és elindítani egy hosszú programot 90 °C fokon.

Mosógép tisztítása

A mosógép tisztítása szódabikarbónával is megoldható

A szódabikarbóna vízben oldódó, lúgos só. Folteltávolító, tisztító és szagsemlegesítő hatással bír. Az ecettel párosítva pedig átütő sikert arat majd, ha a mosógép tisztítása a feladat. Ehhez nem kell mást tennünk, mint 2 csésze ecet és 3 evőkanál szódabikarbóna elegyét a mosószer adagolóba tölteni és elindítani a legforróbb, legtöbb ideig tartó programot. Miután lejárt, egy nedves ronggyal töröljük át a mosógép részeit. Ne feledkezzünk el a mosószeradagoló, az öblítőtartály, a szűrők és a dob kipucolásáról sem!

A mosószeradagolón gyakran felfedezhető fekete foltok bizony penészlerakódások. Azért alakulnak ki, mert a tartály nem szárad ki rendesen, mielőtt visszahelyezzük a gépbe. Rendszeresen el kell róla távolítani a foltokat a már említett módon, ha pedig végeztünk, mindig töröljük szárazra! Így elkerülhető az ismételt bepiszkolódás. A szűrők tárolják a mosógépben felgyülemlett koszt, ezért bizonyos időközönként muszáj kiüríteni. Ha ennek nem teszünk eleget, a mosógép könnyen eldugulhat.

Ezeket az anyagokat sohasem szabad vegyszerekkel, mosószerekkel keverni, ugyanis robbanást idézhetnek elő vagy mérgező gázok szabadulhatnak fel az elegyből.

Ha nem szeretnénk vegyészeket meghazudtoló keveréket készíteni, a mosógép tisztítása ecettel és szódabikarbónával más módon is megtörténhet. Van, aki arra esküszik, hogy szódabikarbóna és víz 1:1 arányú keverékével tölti meg a mosószer adagolót, az ecetet pedig a mosógép dobjába önti. Ezt követően indítja el a legdurvább programot.

Az ecet és a szódabikarbóna előnyeit kihasználva, a mosógép tisztítása után a készülék ragyogó, tiszta és lerakódásoktól, maradványoktól mentes lesz.

vízkő lerakódás mosógépben

Ecet és szódabikarbóna használata mosáshoz

Az ecet és a szódabikarbóna nemcsak a mosógép tisztítása során tehet jó szolgálatot, de a ruhák mosásához is alkalmazhatjuk. A szódabikarbóna ugyanis segít megszabadulni a legmakacsabb foltoktól és fehérítőként is megállja a helyét. Így fehér ruhákhoz is érdemes adagolni. Ha pedig a megsárgult textilek eredeti színét szeretnénk visszakapni, áztassuk szódabikarbónás vízbe.

Az ecetet a biomosás hívei öblítő helyett használják előszeretettel. Az öblítő számos olyan vegyületet tartalmaz, ami káros az emberi szervezetnek, megzavarhatja a működését. Érzékeny bőrűeknek, allergiásoknak pedig még inkább érdemes elkerülni. Ekkor jön képbe az ecet. Sokan attól tartanak, hogy a ruhák ecetszagúak lesznek vagy károsítja a szövegeket. Ezek csupán tévhitek. A ruhák ecetes öblítést követően nemcsak természetes illatúak és puhák lesznek, de mosószer maradványokat még nyomokban sem fognak tartalmazni.

Hogyan alkalmazzuk az ecetet öblítő helyett?

Öntsük a mosógép öblítőtartályába, extra illatért pedig használjunk mosóparfümöt vagy pár csepp illóolajat. Az ecetes öblítés nemcsak olcsó és hatékony, de környezet- és bőrbarát is. Mindenképpen megér egy próbát.

A mosógép tisztítása vagy a mosás után fontos, hogy a mosógépet soha ne zárjuk be rögtön. Tartsuk a dobot nyitva legalább addig, míg teljesen kiszárad. A nedves, vizes közeg ugyanis a gombák, baktériumok és a penész melegágya. Ugyanez vonatkozik a mosószer- és öblítő adagolóra is. A legjobb folyamatosan nyitva tartani legalább a dobot, de ha ezt nem szeretnénk, akkor is ajánlott azt rendszeresen szellőztetni.

Nem is olyan bonyolult a mosógép tisztítása házilag, igaz? A fenti lépések alkalmazásával sokat tehetünk azért, hogy a gép hosszú életű és makulátlan legyen. Sőt, még a ruháink is patyolattiszták és simogatóan puhák lesznek majd, ha a mosógép tisztítása rendszeresen megtörténik. Ha pedig ezt környezetbarát szerekkel végezzük, akkor még az ökológiai lábnyomunkat is minimálisra csökkentjük.