Hogyan változott az energiacímke?

Új energiacímke 2021

Bizonyára sokak előtt ismert, hogy 2021. március 1-től az energiaosztályok közötti különbség meghatározására szolgáló energiacímkék jelentősen megváltoztak. A vásárlóknak az energiaosztályok közötti különbségeket az Európai Unió által 1995-ben bevezetett energiahatékonysági címkerendszer eddig is jól mutatta. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a lakosság nagy része a háztartási nagygépek vásárlása során, a címkéket nemcsak ismeri, de alkalmazza is. Ez év március 1-ig a 2010-es újítások eredményeként megvalósuló energiafogyasztási besorolás volt látható az energiacímkén.

A technológia fejlődésével azonban elkerülhetetlenné vált az energiafogyasztási besorolás megreformálása, ugyanis egyre nehezebb különbséget tenni az egyes termékek energiahatékonysága között. Jóformán már minden gép A+ vagy még magasabb kategóriába esik.

Ilyen az új energiacímke

Az energiacímke új skáláját az A-tól G-ig terjedő betűjelek adják, az A kategória mellől pedig eltűntek a +, ++ és +++ jelek. A színnel történő jelölés megmaradt, hiszen könnyen felismerhető és mindenkinek egyszerűen értelmezhető. Ugyanúgy, ahogy eddig is, a zöld csík jelöli a leginkább, a piros pedig a legkevésbé hatékony háztartási gépeket. Közötte a sárga és annak árnyalatai helyezkednek el a két véglet között.

A megújult energiacímkék nemcsak az energiahatékonyságot, de a zajszintet és a háztartási gép fogyasztását is jelölik. Sőt, rákerült az energiacímkére egy QR-kód is, amit okostelefonnal vagy tablettel leolvasva, számos további információt tudhatunk meg a gyártóról és a termékről. Egy egységes, mindenkinek hozzáférhető adatbázisra mutat a QR-kód által generált link, amit az Európai Unió kezel. A változás három háztartási gépcsoportot érint, így a mosogatógépeket, a mosó- és szárítógépeket, a hűtőgépeket (köztük a borhűtőket és a fagyasztókat is). A mosogatógép energiacímkéjén, a fentieken kívül, feltüntetésre került még a vízfogyasztás, a szabványos terítékszám és az ECO program időtartama. A hűtő- és fagyasztógépek címkéjén a fagyasztó- és hűtőrekeszek teljes térfogata is látható lesz, a mosógépekén pedig a maximális töltet, a centrifugális energiahatékonyság, az ECO program időtartama és a súlyozott vízfogyasztás is látszik.

Energetikai besorolás

Így változik az energiacímke

Az energiacímke megjelenésén kívül, a minősítés rendszere is jelentősen módosult. Ennek köszönhetően, az energiaosztályok közötti különbség szembeötlő, könnyebb választani a háztartási gépek közül, főleg, ha fontos nekünk az energiahatékonyság. Az Európai Unió új tesztelési- és követelményrendszer bevezetését szorgalmazta, amivel az energiaosztályok közötti különbség meghatározása még szigorúbb módszerekkel történik. Ezért egy mindeddig hatékony energiafogyasztási besorolású készülék könnyen a skála végére is kerülhetett. Például egy régi rendszer szerinti A+ besorolású mosógép előfordulhat, hogy most az F kategóriába esik. Egy A+++ mosogatógép pedig D besorolást is kaphat. Tekintve, hogy az újraskálázás számos gép visszaminősítését okozhatja, várhatóan 2024-re az összes F kategóriás berendezés kifut majd.

Az új mérési módszerek az elektronikai berendezések fajtáját, működési elvét, a helyiség hőmérsékletét, valamint a tárolórekeszek jellemzőit veszik számításba. Az Unió nem titkolt szándéka az energiahatékonyság közötti különbség átláthatóbbá tétele mellett az is, hogy a fogyasztókat energiamegtakarításra, tudatos vásárlásra és reális energiahasználatra ösztönözzék.

Hogy mi a cél a számokban? Évente mintegy 38TWh energiamegtakarítással számolnak 2030-ig. Ez a mennyiség hazánk teljes éves áramfogyasztását jelenti!

Az új rendszer nemcsak a lakosságot ösztönzi majd tudatosságra, de a gyártókat is. Hiszen kénytelenek lesznek új, energiahatékonyabb termékeket piacra dobni, megújítani a termékkínálatukat. Sőt, a háziasszonyoknak szintén jó hír, hogy valószínűsíthetően új ECO programok is megjelennek majd a mosógépeken, a mosogatógépeken és a szárítógépeken, még könnyebbé és gyorsabbá téve ezzel a házimunka elvégzését.

Ezért fontos az energiaosztályok közötti különbség ismerete

Egy magasabb energiahatékonyságú háztartási gép nemcsak jobb minőségű, hanem környezetkímélőbb is. Így azt mondhatjuk, hogy a drágább gép mégis olcsóbb. Hogy is van ez? Úgy, hogy egy A energiaosztályú gép fogyasztása akár 200%-kal is kevesebb lehet, mint a G besorolásúé. Ezáltal a megvásárlás során többet fizetünk érte, de az áramszámlánkon mégis kisebb összeg fog szerepelni havonta. Különösen fontos ez például egy hűtő- vagy fagyasztógép esetén, amelyek jóformán folyamatosan üzemelnek. Így hosszútávon mégis jobban járunk egy valamennyivel drágább géppel. Egyébként is jobban funkcionál és tartósabb egy magasabb árkategóriájú készülék.

Az energiaosztályok közötti különbség számításba vétele tehát nagyon fontos, ha (energia)tudatos vásárlásra törekszünk. A termékek hatékonyság szempontjából történő megkülönböztetése pedig az új címkéknek köszönhetően most még egyszerűbb. Járjunk nyitott szemmel és fedezzük fel az új energiacímkéket!