Robotporszívó kisokos: melyik a legjobb?

A hatalmas kínálat következtében Önnek nem lesz könnyű dolga, amikor a legjobb robotporszívó felkutatására vállalkozik, ám a jó hír, miszerint pár lényeges szempont vizsgálatával jelentősen leszűkíthető a szóba jöhető modellek száma. Ezek az automatikusan működő takarítóeszközök ugyanis hatalmas fejlődésen mentek át az utóbbi években, ám működési elvüket tekintve nagyjából változatlanok maradtak. Kétségtelen, hogy ma már az alacsonyabb árkategóriában is találhatunk jól használható darabokat, ugyanakkor a legjobb robotporszívó kiválasztásánál ne a költségekre helyezzük a fő hangsúlyt. Tudniillik így könnyen elkövethetjük azt a hibát, hogy egy olyan példány beszerzése mellett tesszük le végül a voksunkat, ami egyáltalán nem felel meg otthonunk kialakításához. Talán közhelynek tűnhet, ám teljes mértékben helytálló gondolat, miszerint az a legjobb robotporszívó, ami kifogástalanul és gyakorlatilag észrevehetetlenül ellátja feladatát. Ezért aztán azt kell vizsgálnunk, milyen követelményeket támasztunk a szerkezettel szemben.

Mikor ajánlott a felmosós robotporszívó?

Az automatizált konstrukciók az ezredforduló környékén jelentek meg és még csak szívó funkcióval rendelkeztek, a nedves tisztítás lehetősége csak a későbbiekben kezdett jelentősen elterjedni. A felmosós robotporszívó több szempontból is kiváló kombinációt jelent, hiszen papíron a teljes takarítás terhét leveszi a vállunkról. Ugyanakkor mielőtt határoznánk, feltétlenül mérlegeljük a technológiában rejlő előnyöket, illetve hátrányokat.

Tudniillik mindenképpen szem előtt kell tartanunk, miszerint a feltörlés itt kevés vízzel történik, ami egyben azt is jelenti, hogy az elhanyagolt, erősen szennyezett felület kifogástalan megtisztítására nem igazán alkalmas. Azonban ha rendszeresen használjuk a funkciót, akkor könnyen lehet, hogy egy ilyen kombinált típus lesz a legjobb robotporszívó számunkra. Természetesen egyáltalán nem mindegy az sem, mekkora alapterületről is van szó.

Időnként a külön robotporszívó és felmosó az optimális

Nagyobb ingatlanok kapcsán ugyanis az akkumulátor kapacitás is korlátot jelenthet. Ilyenkor mérlegelni kell a különálló gépek beszerzését. Tudniillik ha a robotporszívó és felmosó önállóan üzemel, akkor az jóval hatékonyabb megoldást jelent, arról nem is szólva, miszerint a dedikált víztartály nagyobb űrtartalommal rendelkezik, így a tisztítás is erőteljesebb lesz. Ez azonban általában csak azokban az esetekben optimális, amikor a felmosható felület nagysága legalább 60-70 négyzetméter.

A legjobb robotporszívó ennél kisebb alapterületre mindenképpen a kombinált konstrukciók közül kerülhet ki. Ugyanakkor dönthetünk úgy is, hogy a felmosást inkább hagyományos, kézi módszerrel végezzük el. Ekkor úgy gondolkodjunk, hogy a legjobb robotporszívó az lesz, amelyik a legerősebb szívóhatással rendelkezik.

Mikor alkalmas a robotporszívó szőnyegre?

A legtöbb otthonban a padló egy jelentős részét kárpit fedi, ezért aztán kardinális kérdés, miszerint az önjáró gépek ezt milyen hatékonysággal képesek megtisztítani. Az utóbbi időben e tekintetben is nagy fejlődés ment végbe, ám még most is igaz, hogy a robotporszívó szőnyegre csak akkor ajánlatos, ha ez utóbbi rövid szálakkal rendelkezik.

Mivel a szennyeződés eltávolítását javarészt a középen található forgókefe végzi, még a legjobb robotporszívó esetében is gondot okoz a nagy szálhosszúság. Amennyiben lakásunkban a kárpit nagy része ilyen, úgy mérlegeljük azok lecserélését, vagy maradjunk a kézi erővel történő tisztításnál.

Milyen egyéb szempontokat mérlegeljünk a legjobb robotporszívó kiválasztásánál?

Kardinális kérdés tehát vizsgálnunk a tisztítandó felületek típusát és nagyságát is, ám ez önmagában még nem elégséges. A kifogástalan komfortérzet eléréséhez ugyanis arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy mennyire egyszerű irányítani az adott modellt, illetve milyen karbantartásokat kell rendszeresen elvégeznünk. Ügyeljünk a márka megválasztására is, hiszen a legjobb robotporszívó is bosszúságot okoz, ha nincs hozzá alkatrész, illetve megfelelő szervizháttér.