Hőszigetelés házilag: hogyan csináljuk?

Noha első ránézésre talán rendkívül bonyolult feladatnak tűnik, megfelelő előkészületek mellett a hőszigetelés házilag is könnyedén megvalósítható. Az egyre növekvő fűtésköltségek tükrében napjainkban már hatalmas hangsúlyt kell fektetni az energiahatékonyságra, ennek pedig az egyik legkiválóbb módszere, ha megakadályozzuk, hogy a hő idejekorán távozzon az ingatlanból. Újépítésű házak vonatkozásában ez általában nem jelent problémát, ám a régebbi kivitelezéseknél is megoldható utólagosan a hőszigetelés házilag. Ehhez ráadásul nem kell speciális szerszámokat beszerezni, mindössze némi kézügyességre és türelemre lesz szükség. Érdemes úgy kalkulálni, hogy ha külsős szakemberekkel végeztetjük el a feladatot, akkor a költségek nagyjából fele a munkadíjra megy majd el. Ezt mind megspórolhatjuk, ha a hőszigetelés házilag történik. Természetesen ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor bízzuk a dolgot profikra, mert a hibás kivitelezés utólagos javítása rengeteg kellemetlenséggel jár.

Hőszigetelés házilag belülről? Nem mindig jó ötlet!

Laikusként az első felmerülő gondolat általában azzal kapcsolatos, pontosan hová is kerüljön az utólagos védelem. Ugyan kézenfekvőnek és kényelmesebbnek tűnik, hogy a hőszigetelés házilag belülről kerüljön felrakásra, ez egyáltalán nem szerencsés. Ennek több oka is van.

Egyfelől ezzel a módszerrel jelentős teret veszítünk, de összességében ez jelenti a legkisebb problémát. Tudniillik amennyiben a hőszigetelés házilag beltéren történik, akkor azzal az ingatlan falazatát kizárjuk a termikus burokból, emiatt az télen akár meg is fagyhat, a nyári hőségben pedig túlságosan átmelegedhet. Ennél is nagyobb gond, miszerint precíz mérnöki tervezés hiányában ez akár páralecsapódáshoz is vezethet, ami végül penészesedéssel járhat. Így, ha csak technikailag nem lehetetlen, akkor a hőszigetelés házilag mindig a külső falazaton történjen.

Milyen vastag legyen a hőszigetelés?

Legalább ilyen fontos kérdés azonban az is, miképp válasszunk az alapanyagok közül. Azt, hogy milyen vastag legyen a hőszigetelés, több tényező együttes elemzése határozza meg. Ehhez elsősorban az úgynevezett U értéket, vagyis a hőátbocsátási tényezőt kell vizsgálnunk.

Ez azt mutatja meg, hogy az adott fal felületének egy négyzetméterén mekkora hőveszteség keletkezik. Ennek mértéke függ az építkezésnél használt anyagok korszerűségétől, ám ez alapján kell meghatároznunk, hogy a hőszigetelés házilag történő kivitelezése folyamán mekkora csökkenést kell elérni. Különböző ajánlott U érték vonatkozik ugyanis például a hazai, illetve a passzívház előírásokra, így nekünk kell kikalkulálnunk, mekkora befektetéssel érhető el optimális eredmény.

Mire ügyeljünk az utólagos hőszigetelés során?

Régebbi építésű ingatlanok esetében a kellő energiahatékonyság eléréséhez szinte biztosan elengedhetetlen az utólagos hőszigetelés. A jó hír, hogy pár alapvető szabály betartásával ez a feladat saját kezűleg is elvégezhető sikeresen.

Kardinális kérdés, hogy mindig a meglévő falazathoz illő alapanyagot válasszunk és fektessünk kiemelt hangsúlyt arra is, miszerint a beépítés helye vízzel érintkezik-e. Amikor a hőszigetelés házilag zajlik, az egyik leggyakoribb hiba ennek figyelmen kívül hagyása. A polisztirol mellett a kőzetgyapot is hatékony megoldást jelenthet, ám mielőtt választanánk, feltétlenül érdemes kikérni szakember véleményét is.

Hőszigetelés házilag – ügyeljünk a részletekre!

Amennyiben úgy határozunk, miszerint saját kezűleg végezzük el a munkálatokat, feltétlenül tartsuk szem előtt, hogy apróságokon múlik a végső siker. Komoly gondokat okozhat a nedvesség, ezért kizárólag teljesen száraz felületen szabad nekiállni a felrakásnak. Ugyancsak gyakori probléma, hogy amikor a hőszigetelés házilag történik, nem kerül elég figyelem a hőhidakra. Ne hagyjunk ki egyetlen területet se a burkolás során, ugyanis már egy tenyérnyi felületen is rengeteg hő távozhat, a nyílászárók mentén pedig a penész megjelenése is komoly károkhoz vezethet. Kétség esetén inkább mindig forduljunk szakemberhez tanácsért.