Gipszkarton festése néhány egyszerű lépésben

gipszkarton festése

A gipszkarton alkalmazását általában esztétikai szempontok indokolják. Jó megoldás lehet álmennyezetek kialakításához és a falfelületek utólagos takarásához. Felhelyezése viszonylag egyszerű és előnye, hogy gyorsan változtathatunk a szoba megjelenésén. A gipszkarton festése eltér a többi felület festésétől, azonban néhány egyszerű szempont figyelembevételével szakember segítsége nélkül is könnyedén kivitelezhető. Mutatjuk, mire figyeljen, hogy olyan legyen a végeredmény, amilyet elképzelt!

A gipszkarton jellemzői

A gipszkarton összetételéttekintve gipsz, papír és perlit felhasználásával készült anyag, amit bizonyos festékekkel nem szabad lefesteni. Ha házilag szeretnénk elvégezni a festést, akkor arra figyeljünk, hogy ezt az anyagot mészfestékkel nem szabad lefesteni, mert az károsíthatja a felületet. A legjobb megoldás érdekében beltéri diszperziós falfestéket válasszunk.

Milyen eszközökre és festékre lesz szükségünk a festéshez?

A gipszkarton festése lényegében ugyanolyan eszközöket igényel, mint amikor szobafestésre készülünk. Takarófólia, maszkolószalag, festőhenger, ecset, festéktálca, vödör, maszk, védőszemüveg és kesztyű. Ezen kívül diszperziós falfesték választott színben. A festéknél érdemes jó minőségű változatot választani annak érdekében, hogy az eredmény megfelelő legyen. A gipszkarton festése időigényes feladat, azonban ha házilag végezzük el, akkor sokat spórolhatunk vele. A munkálatokra érdemes több napot rászánni, mert az egyes folyamatok időigényesek lehetnek, illetve vannak munkafolyamatok – pl. glettelés – amik után hosszabb várakozási idővel számolhatunk.

gipszkarton fal festése

Nulladik lépés: előkészítés és tervezés

Először is ellenőrizni kell, hogy a gipszkartonból felhelyezett lapok megfelelően, stabilan vannak-e felhelyezve. A cél, hogy a felület sima legyen, mert az eredmény csak így lesz megfelelő. Ennek érdekében – ha szükséges – végezzük el a szükséges javításokat is, ha szükséges. Az esetlegesen kilógó csavarokat és szögeket meg kell igazítani. A cél, hogy minél simább felületet kapjunk, mert csak így érhetünk el szép eredményt a festést követően.

Fontos lépés a tervezés is! A falak színének meghatározását követően szükséges kiszámolni a kellő festék-mennyiséget is. A szobafestéskor alkalmazott módszerrel könnyedén kiszámolhatjuk, hogy mennyi festék kell az adott felület lefestéséhez.

Ha mindent megterveztünk és felmértük a falak állapotát is, akkor takarjuk le a bútorokat. Ami mozdítható, azt célszerű kivinni a szobából. Ennek hiányában az is megfelelő, ha a szoba közepére hordjuk a bútorokat és ott takarjuk le – úgy, ahogy a sima festésnél csináljuk.

Gletteléssel javítsuk ki a hibákat

A falak hibáit gletteléssel tudjuk a legkönnyebben kijavítani. Ez is egy olyan lényeges lépés, ami nem elhagyható, ha azt szeretnénk, hogy a végeredmény szép legyen. A gletteléssel könnyedén szintbe tudjuk hozni a gipszkarton lapokat. Ezzel a művelettel tudjuk elvégezni a csatlakozásoknál levő különbségek kiegyenlítését. Szükséges glettelni a szögek és csavarok mélyedéseit is. A célunk, hogy a teljesen sima és egyenes falfelületet kapjunk. Ha az első réteg glett még nem hozza meg a várt eredményt, akkor a száradást követően egy újabb réteggel korrigálhatjuk.

A glettből célszerű kis mennyiséget készíteni, mert, ha már megköt, akkor a későbbiekben már nem lehet felhasználni. A tökéletes eredmény érdekében igyekezzünk minél simábbra keverni. Ehhez a legjobb megoldás, ha a vízhez adjuk hozzá a glettet és mindig csak egy kis mennyiséget keverünk be.

gipszkarton festése házilag

Következhet a gipszkarton felület csiszolása

Mivel a csiszolás porral járó tevékenység, ezért ehhez célszerű felvenni maszkot, védőszemüveget és kesztyűt is. Emellett érdemes kinyitni az ablakokat és folyamatosan szellőztetni. A szoba ajtaját azonban csukjuk be, mert ezzel meg tudjuk akadályozni, hogy a por a lakás többi részébe kerüljön. A csiszolással érhetjük el, hogy a festendő falfelület sima legyen, ezért ezt a lépést is kellő odafigyeléssel végezzük. A csiszolás időigényes munkafolyamat, de ne siessük el, mert a ráfordított időért a végeredmény fog kompenzálni minket. Ha kihagyjuk, akkor a végeredmény kevésbé lesz olyan, mint amilyennek szeretnénk. A gipszkarton festése után a felület minden apró hibája hangsúlyossá válik: ezt tudjuk megelőzni a felület megfelelő előkészítésével. Csiszolni a gipszkarton azon részeit kell, ahol egyenetlenségek és kidomborodások találhatók. Az egyenes falfelületeket csak minimálisan kell átcsiszolni. A munka nagyobb része azoknak a felületeknek a csiszolása, ahol gletteltünk. Azokon a helyeken, ahol a felület inkább homorú, újra glettelnünk kell.

Portalanítás és alapozás

Ha végeztünk a gletteléssel és a csiszolással, akkor portalanítsuk a gipszkarton felületeket. Ezután következhet a mélyalapozás, amely segítségével szabályozhatjuk a felületek nedvszívó képességét. Az alapozó felvitelénél az a cél, hogy bedörzsölve hordjuk fel, ezáltal tudjuk biztosítani, hogy a lapok mélyebb pórusaiba szívódjon be. Az alapozást követően kapott felület teljesen matt lesz.

Gipszkarton festése

Amikor minden előkészülettel megvagyunk, következhet a gipszkarton festése. A festést ugyanazon elvek mentén kell végezni, mint a szobafestést. Mielőtt nekilátunk a festésnek, a festéket mindenképp keverjük fel. Először ecsettel vagy egy kisebb méretű hengerrel fessünk a nehezebben elérhető helyeket: a sarkokban és a szegélyek mentén. Ezután következhet a nagyobb felületek festése. Ehhez olyan festékhengert használjunk, amely diszperziós festékhez ajánlott. A festéket vékony rétegben hordjuk fel a felületre és törekedjünk arra is, hogy minél egyenletesebben dolgozzunk. Függőlegesen, majd vízszintesen fessünk, ügyelve arra, hogy vékony rétegben hordjuk fel a festéket és ne legyen csíkos a felület.

A gipszkarton festése utáni takarítás

A munka végeztével, miután megszáradt a festék, következhet a takarítás. Persze, ha kellő körültekintéssel végeztük el a szoba előkészítését, akkor a takarítás nem fog sok időt igénybe venni. Szerencsés esetben a takarófólia felszedését követően porszívózással és felmosással könnyedén tisztává varázsolhatjuk a helyiséget.