A gáz vagy a villanytűzhely gazdaságosabb?

gáz vagy villanytűzhely

A gáz vagy villanytűzhely gazdaságosabb? Melyiket könnyebb karbantartani, melyik használata biztonságosabb, egy szóval, mikor melyiket éri meg választani? Mind a kettő típus bír rengeteg előnyös és hátrányos tulajdonsággal, így talán nem is lehet általános érvénnyel kijelenteni, hogy egyik egyértelműen jobb választás lenne a másiknál. Nem is törekszünk a villanytűzhely vagy gáztűzhely vita eldöntésére. Bejegyzésünkben több szempont szerint vetjük össze a két típust, amellyel első sorban hasznos összehasonlítási alapot próbálunk adni.

Milyen típusai vannak a villanytűzhelyeknek?

A villanytűzhelyek hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtizedekben. Arra a kérdésre, hogy a gáz vagy villanytűzhely gazdaságosabb, az évezred elején talán még egyértelmű lett volna a gáztűzhely választ adni. Azonban messze vannak már azok az idők, amikor a villanytűzhely egyet jelentett vaslapos főzőfelülettel. Ezek a típusok még valóban nem a leggazdaságosabb darabok voltak: ugyan jó hőtároló képességgel rendelkeztek, ezt a tulajdonságukat nem igazán használjuk ki a hétköznapok során. Ellenben lassan melegedtek fel és a mai darabokhoz képest jelentős hőveszteséggel járt használatuk.

főzőlap

A kerámialapos villanytűzhelyek már jelentősen jobb energiafelhasználással rendelkeztek, könnyebben felmelegedtek, csökkent a lehetéséges égési sérülés veszélye és a főzőlapok könnyebben takaríthatók lettek. Az indukciós villanytűzhely megjelenése újabb lépés volt a fejlődésben. Könnyen felmelegszik és kevesebb maradékhő keletkezik, mint a hagyományos daraboknál.

Az indukciós főzőlapok legnagyobb újítása, hogy a hőenergia a mágneses indukciónak köszönhetően keletkezik. Gyakorlatilag nem a főzőlap melegszik fel, hanem a mágnesezhető anyagból készült edény. Így csak ott keletkezik hő, ahol valóban szükséges. Így a hőveszteség jelentős mértékben csökken, kevesebb maradékhő keletkezik és összességében az ilyen típusű villanytűzhely fogyasztása sokkal kedvezőbb, mint a korábbi változatoknak.

Mit érdemes mérlegelni a gáztűzhelyek esetében?

A gáz főzőlapok ára egyértelműen olcsóbb, hiszen egy régen bevált és ismert módszerről van szó. Természetesen a gáztűzhelyek is fejlődtek az évek során, már szabályozható a hőfok, nem csak kettő vagy három fokozat közül választhatunk. Már létezik az úgynevezett égésbiztosító is, ennek köszönhetően, ha elalszik a láng, akkor sem kerül a gáz a levegőbe.

Használatuk ugyanakkor továbbra is megköveteli a szellőztetést tekintettel arra, hogy a főzéshez használt láng a lakás levegőjéből táplálkozik és az oxigén helyébe szén-dioxidot juttat. Valamint a gáztűzhely még mindig tűz- és balesetveszélyesebb, mint a villannyal operáló megoldások. Az indukciós főzőlapok esetén az égési sérülés elszenvedésének esélye lényegében nulla, míg a nyílt láng használata több veszélyt tartogat.

villanytűzhely vagy gáztűzhely

A gáz vagy a villanytűzhely a gazdaságosabb?

Gáztűzhely esetében a készülék árán felül számolni kell azzal is, hogy szükségünk lesz páraelszívóra és légbevezetőre is, illetve szolgáltatótól függően biztonsági okokból kötelező lehet a mágnesszelep és az áramlásérzékelő beszerzése is.

Bekötési költsége a villanytűzhelynek és a gáztűzhelynek is lehet, azonban előbbiből már léteznek konnektorba dugható, egyszerűbb változatok is. Az indukciós villanytűzhelyek mára már a főzés gyorsaságában is felveszik a versenyt a gáz főzőlapokkal, ráadásul biztonságosabbak és sokkal könnyebben takaríthatók.

Egy kilowattóra energia ára még mindig olcsóbb, ha földgázról van szó. Azonban a folyamatosan fejlődő villanytűzhelyek energiafelhasználása egyre jobb. Így egy modern, villannyal működő készülék összességében előnyösebb tulajdonságokkal rendelkezik a gázüzemű kivitelezésűekhez képest. Azonban a gáztűzhelyek is egyre biztonságosabbak, aki az évek alatt ezt szokta meg és ragaszkodik hozzá lehet, hogy nem szívesen váltana. Természetesen a gáztűzhelyek között alaposan körbenézve és mérlegelve választhatunk magunknak megfelelő darabokat.