Sütőtisztítás környezetbarát szerekkel

sütőtisztítás

A sütő az egyik leggyakrabban használt háztartási gép, így a rendszeres sütőtisztítás kiemelt feladatunk. Méltán népszerű, hiszen könnyen és gyorsan ínycsiklandozó és egészséges ételeket tudunk az asztalra varázsolni a segítségével. A takarítás azonban már egészen más kérdés. Egyikünknek sem a kedvenc elfoglaltsága. Pedig néhány filléres, a legtöbb háztartásban fellelhető szer segítségével hatékonyan megoldható a sütőtisztítás, ráadásul erős vegyszerek alkalmazása nélkül. Lássuk, hogyan!

Sütőtisztítás ecettel: ragyogás pillanatok alatt

Az ecet az egyik legolcsóbb megoldás, ha tisztításban gondolkozunk, hiszen szinte az egész háztartásban kiválóan alkalmazható. Ami a legjobb benne, hogy szagtalanít, hatékonyan oldja a zsírt és még környezetbarát is. Ha nem égett oda teljesen a zsír a sütő felületére, egy ecettel átitatott szivacs segítségével könnyedén kivitelezhető a sütőtisztítás. Miután végeztünk, vizes ronggyal töröljük át a berendezés belsejét.

Sütőtisztítás szódabikarbónával az erős szennyeződések ellen

Az igazán makacs lerakódásokkal már ütősebb keverékkel kell felvennünk a harcot. Az ecet most is a segítségünkre lehet egy kis szódabikarbónával karöltve. A kettő elegyéből ugyanis olyan házi súrolószer készíthető, ami garantáltan kiüti majd a zsírt. Szódabikarbóna és ecet keverékével dörzsöljük át a sütőt és hagyjuk állni 25-30 percig. Miután letelt az idő, töröljük át vizes kendővel és várjuk meg, amíg megszárad.

sütőtisztítás vegyszermentesen

Ecet és szódabikarbóna kicsit másképp

A fenti két szert nemcsak együtt, de egymást követően is használhatjuk. Ha több idő áll rendelkezésünkre és szeretnék tökélyre fejleszteni a sütőtisztítást, érdemes kipróbálni az alábbi atombiztos receptet.

Első körben készítsünk keveréket 0,5 csésze szódabikarbóna és 3 evőkanál víz felhasználásával. Az így kapott masszát kenjük fel a sütő belső felületére, különös tekintettel a legzsírosabb, leginkább szennyezett területekre. 12 órán keresztül nincs más dolgunk, mint hagyni, hogy az elegy végezze a dolgát. Ha az idő letelt, tisztítsuk meg a sütőt, a lerakódásokat pedig kaparjuk le egy spatulával. Ezt követően jöhet az ecet bevetése. Töltsük a folyadékot egy szórófejjel ellátott flakonba és fújjuk be vele a sütő felületét. A még szódabikarbónával borított részekre is szórjunk, így a két anyag reakcióba lép egymással. Ezt követően tisztítsuk meg a teljes sütőt egy nedves ronggyal.

Ezekről se feledkezzünk meg!

Nemcsak a sütő belső felületének, de a külső felszínének és belső alkotórészeinek a tisztaságáról is gondoskodni kell. Így, miután eltávolítottuk a rácsokat, tálcákat és tepsiket, körültekintően suvickoljuk le azokat is. Makacs zsírfoltok esetén bátran alkalmazzuk a már ismert ecet-szódabikarbóna kombót. A sütőajtó üvegét tisztíthatjuk hagyományos üvegtisztító szerrel. Azonban, ha igazán környezettudatosak szeretnénk lenni, alkalmazzuk fél citrom kifacsart levét.

A sütőtisztítás nem nagy ördöngösség, különösen, ha bevetjük ezeket a természetes eredetű, környezetbarát szereket. Használatukkal nemcsak a sütő lesz tiszta, de a környezetet sem terheljük feleslegesen kemikáliákkal.