A magasfényű konyhabútor tisztítása

magasfényű konyhabútor tisztítása

A minimalista stílust kedvelők előszeretettel választanak magasfényű bútort konyhájukba. Ez nem is meglepő, hiszen megjelenésében rendkívül gyönyörű darabról van szó. Sokan azonban azért nem választják ezt a típust, mert úgy vélik, a magasfényű konyhabútor tisztítása extra figyelmet igényel.

Amikor konyhabútor vásárlását tervezzük, az esztétikus megjelenésen túl érdemes figyelembe vennünk a praktikusság szempontjait is. Ez utóbbiak közül a leglényegesebb, hogy a bútor tisztítása mennyire végezhető el könnyedén. Cikkünkben bemutatjuk, hogy melyek a leghatékonyabb szerek, és milyen eszközök használatával végezhető el könnyedén a magasfényű konyhabútor tisztítása és ápolása.

Milyen eszközöket válasszunk a takarításhoz?

A magasfényű bútorok tisztításának legfontosabb tényezője, hogy milyen eszközökkel végezzük. A felületen még a klasszikus konyhai szivacs puha fel is okozhatnak mikrosérüléseket, amely a későbbiek során komolyabb problémát is okozhatnak. Azonban, ha tisztában vagyunk néhány alapvető szabállyal, akkor könnyedén el tudjuk végezni a tisztítást, a felület felsértése nélkül.

A felület tisztításához puha rongyot vagy törlőkendőt szükséges választanunk. Kerüljük a szivacsnak nemcsak a dörzsölős, hanem a puha felét is. Egyiket se használjuk bútortisztításra se a konyhában, se a lakás többi helyiségében. Általánosan elmondható, hogy minél puhább anyagot választunk, annál biztosabb, hogy meg tudjuk óvni a magasfényű konyhabútor szépségét. Az egyik legjobb választás a mikroszálas törlőkendő használata, amely kiváló portörlő tulajdonsággal rendelkezik. Emellett pedig a szennyeződéseket is könnyedén képes eltávolítani a felületről.

Mit kerüljünk a magasfényű konyhabútor tisztításakor?

Az erős, maró hatású tisztítószerek használata könnyedén károsíthatja a felületet. Kerüljük a papírtörlők és olyan eszközök használatát, amelyeknek nem puha az anyaga. A papírtörlők felülete sok esetben durvább, használatuk ezáltal könnyen mikrokarcolásokat eredményezhet a felületen. Ha papírtörlővel szeretnének szárazra törölni a felületet, akkor mindenképp magas minőségű darabot válasszunk, amelyek jellemzően puhábbak.

magasfényű konyhabútor tisztítása

Milyen tisztítószert válasszunk a magasfényű konyhabútor tisztításához?

Mivel a konyhában jellemzően olajos és zsíros szennyeződéseknek vannak kitéve a bútorok, nem mindegy mivel takartjuk ezeket. A klasszikus konyhai tisztítószerek használatát kerülni kell. Ne használjunk súrolószert, maró hatású szereket és hideg zsíroldót se. Ezek az erős szerek nagyon súlyosan megkárosíthatják a konyhabútor felületét és visszafordíthatatlan károkat okozhatnak.

A legjobb választás enyhe zsíroldó hatású szereket választani. A legtöbb esetben azonban az is elegendőnek bizonyul, ha mosogatószeres puha ronggyal töröljük át a konyhabútort. A megfelelő higiénia elérése érdekében a legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha a választott tisztítószer fertőtlenítő hatású.

Kiváló választásnak bizonyulnak az alkoholos tisztítószerek. Ezek előnye, hogy az alkohol a felületről maradéktalanul elpárolog – vagyis nem kell bajlódni a szárazra törléssel. Plusz előnye az alkoholos tisztítószereknek, hogy fertőtlenítő hatással bírnak. Az ujjlenyomatok és zsíros szennyeződések pedig nyom nélkül eltávolíthatók a használatukkal. Mivel az alkohol nyom nélkül párolog el a felületről, ezért az egészségünk szempontjából is jó választásnak bizonyul. Mivel az alkohol teljesen elpárolog, ezért biztosak lehetünk abban, hogy a tisztítószerből nem marad vissza semmi a felületen, ami az életeinket és ezáltal az egészségünket veszélyeztetné.

Mire figyeljünk a magasfényű konyhabútor tisztításakor?

A megfelelő eszközök és tisztítószerek használatán felül van még egy lényeges lépés. A takarítás záró lépéseként minden esetben töröljük teljesen szárazra a felületet egy puha rongy segítségével. Ez a lépés azért szükséges, mert a víz – hosszú távon – károsíthatja a felület szép fényét. Mint korábban említettük, célszerű kerülni a papírtörlők használatát. Helyette válasszunk egy nagyon puha rongyot, amely segít megőrizni a felület szépségét.