Ismerje meg a radiátor típusokat!

radiátor típusok

Akár lakásfelújítást tervezünk, akár a meglévő fűtési rendszer korszerűsítését, elengedhetetlen a radiátor típusok megismerése. Rengeteg változattal találkozhatunk a boltok polcain, ami nem könnyíti meg a döntést. Cikkünkből megismerheti a radiátor típusokat, amely által könnyebben tudja kiválasztani a megfelelő darabokat!

A kiválasztás legfontosabb szempontjai

A különböző anyagokból készült típusokat eltérő színben és dizájnnal kínálják. Ha a meglévő rendszerünk korszerűsítését tűztük ki célul, akkor a kiválasztáshoz a legfontosabb szempont, hogy az adott radiátor típus illeszkedjen a fűtési rendszerünkhöz. Természetesen vásárlás előtt érdemes szakember segítségét igénybe venni, hogy az eredmény megfeleljen az elvárásainknak.

Persze nyilván elengedhetetlen, hogy olyan fűtőtestet válasszunk, amely megjelenése beleillik otthonunk hangulatába. Azonban figyelembe kell venni a teljesítményt, a méretet és a csatlakozást is. Nem mindegy az sem, hogy melyik helyiségben szeretnénk elhelyezni. Meghatározó szempont lehet a radiátor felépítése és formája is.

Radiátor típusok felépítésük szerint

Az ún. tagos radiátor jellemzően régi építésű fűtési rendszerekre jellemző. Ennél a változatnál a radiátor méretét a legtöbbször öntöttvas elemek összecsavarozásából hozzák létre. A tagos radiátor méretét az határozza meg, hogy mennyi tag kerül egymás mellé.

A falhoz simuló lapradiátorok jellemzően a modern otthonok kellékei, amelyek akár kisebb helyiségekben is kényelmesen elférnek. Ezek a típusok általában préselt és hegesztett fémlemezekből készül.

A törölközőszárító radiátorokat, vagy más néven csőradiátorokat jellemzően a fürdőszobákban használják. Ezek közül olyan típusok is elérhetőek a kínálatban, amelyek vegyes üzemmódban is használhatók.

A design radiátorokat az egyedi formavilág jellemzi. Megjelenésüknek egészen elérő lehet és akár egyedi igények alapján is elkészülhetnek. Ezek a típusok nemcsak megjelenésükben, hanem árukban is jelentősen eltérnek a klasszikus daraboktól. Nemcsak színes darabokkal találkozhatunk, hanem olyan darabokkal is, amelyek fényképpel, vagy valamilyen nyomattal vannak díszítve. Megjelenésükben fényes, matt és fémes változati lehetnek.

radiátor típusok

Radiátor típusok alapanyag szerint

Alapanyag szerint készülnek alumínium, öntöttvas, acél, rozsdamentes acél, réz és üvegradiátorok is. A leggyakrabban acélból készült típusokkal találkozhatunk és árban is ez a legkedvezőbb.

Milyen formákkal találkozhatunk?

A klasszikus, horizontális típust senkinek sem kell bemutatni. Megjelenése egy fektetett téglalap, amelyet jellemzően ablakok alá helyeznek el. A hagyományos megoldás mellett találkozhatunk vertikális darabokkal is. Ezek a klasszikus formától eltérően magas és vékony radiátorok, amelyek kisebb helyiségekben is remekül elhelyezhetők. A radiátorokat beépíthetjük akár a padlószint alá is. Ez utóbbi típusok a süllyesztett radiátorok, amelyeket jellemzően erkélyajtók elé helyeznek el, ráccsal lefedve. Ezeken kívül vannak olyan típusok, amelyek térelválasztó funkciót is el tudnak látni. Ezeket a típusokat jellemzően nem fal mellé helyezik el, hanem a térbe.

Hova kerül a radiátor?

A radiátorokat a felhasználási terület szerint is könnyedén tipizálhatjuk. Ez alapján különbséget kell tenni a szobai, a konyhai és a fürdőszobai, valamint az előszobába helyezendő radiátorok között. Ezeknél a radiátor típusoknál jellemzően eltérő a vastagság és a hőkapacitás is.

A szobai radiátorokat nemcsak a hálószobában és a nappaliban használják. Ilyen típusokkal találkozhatunk üzlethelyiségekben, irodákban és jellemzően a szállodákban is. A csőradiátorok a fürdőszoba és a konyha mellett minden olyan helyiségben ajánlottak, ahol szárítani szoktunk valamit.

Radiátor típusok üzemmód szerint

Üzemmód alapján megkülönböztetjük az elektromos, a meleg vizes rendszerre használható és a vegyes – mindkét rendszerre egyaránt alkalmazható – radiátorokat.

A radiátor típusok ismeretében könnyebben tudjuk kiválasztani a nekünk tetsző darabot. Azonban jó, ha azt is ki tudjuk számolni, hogy teljesítmény alapján mekkora radiátor kell, hogy megfelelően fel tudjuk fűteni az adott helyiséget.