A mosogatógép működése és használata

mosogatógép működése

A mosogatógép működése néha még mindig rejtélyes dolog. Abban mind biztosak vagyunk, hogy ha belepakolunk egy adag mosatlant, elhelyezünk benne egy mosogatótablettát és lefuttatunk egy programot, akkor végül tiszta edényeket, evőeszközöket és poharakat kapunk vissza. De mi történik a kettő között? Hogyan működik a mosogatógép? Mostani „oknyomozó” cikkünkben ezeknek a kérdéseknek járunk utána.

Milyen alkatrészekből áll egy mosogatógép?

Természetesen nagyon sokból, ha legapróbb alkatrészeket is számba vesszük, azonban nem szeretnénk mérnöki precizitással vizsgálni egy mosogatógép felépítését. Sokkal inkább az általunk is látható, fő alkatrészekre koncentrálunk. Ha ezekkel tisztában vagyunk, kicsit jobban megértjük a működését is, és azt is, hogy mire kell figyelnünk, ha szeretnénk sokáig megőrizni újszerű állapotában.

  • A fűtőszálak a mosogatógép alján helyezkednek el és feladatuk, hogy a gépbe engedett vizet felmelegítsék. Közvetlenül érintkezik a vízzel, ezért hajlamos a vízkövesedésre, erre nem árt figyelnünk. Ha a mosogatógép nem mosogat szépen, akkor ennek egyik oka lehet, hogy a fűtőszál nem melegíti fel kellőképpen a vizet. Ekkor a fűtőbetét vagy a fűtőszál cseréje jelenthet megoldást.
  • A szivattyú feladata kettős: egyfelől ez szívja fel a fűtőszál által felmelegített vizet és továbbítja a szórókarok részére, másfelől a mosás során feleslegessé vált, felhasznált vizet leengedi a lefolyóba. A szivattyú esetében a legnagyobb veszély, hogy eldugul – ilyenkor házilag orvosolandó a problémát. vegyük ki a felette található szűrős és egy puha kefével, folyó víz alatt tisztítsuk meg.
  • A szórókarok végzik a leglátványosabb munkát, hiszen ezek tisztítják meg az edényeket a szennyeződésektől. Az alsó és a felső szórókar is könnyű, üreges szerkezetű, rajtuk keresztül jut nem csak a tisztítószeres, de az öblítéshez használt tiszta víz is. Előfordulhat, hogy eltörnek, ekkor értelemszerűen cserélni kell őket. De sokkal jellemzőbb, hogy eltömődnek: akár ételmaradék, akár apróbb magvak, szálkadarabok is okozhatnak fennakadást. Ezért javasolt időről időre megtisztítani őket.

mosogatógép használata

A mosogatógép működése

  1. Miután elindítottuk a programot, a készülék egy kis vizet enged a mosogatógép aljába. Ekkor van fontos szerepe a fűtőszálaknak, mégpedig, hogy felmelegítik az így bejuttatott vizet.
  2. A gép ezután mosogatószert adagol a programhoz, mosogatótabletta vagy folyadék formájában. A mosogatógép működése során program tudja, hogy mikor mennyi adagot kell a vízbe juttatni.
  3. A szivattyú felszívja a vegyszeres, felmelegített vizet és a szórókarokba juttatja. Ezek nem rendelkeznek saját motorikával, hanem a nyomás hatására, kialakításuknak köszönhetően kezdenek el körbe forogni. Olyan erővel lövellik ki a vizet, hogy az képes az edények megtisztítására.
  4. A szivattyú leereszti a piszkos vizet.
  5. Az öblítés során hasonló folyamat játszódik le, azzal a különbséggel, hogy ilyenkor mosogatószert nem adagol a rendszer a vízhez. A szivattyú felszívja a vizet, a szórókarokba juttatja, melyek leöblítik az edényeket.
  6. Végül a szivattyú ismét leereszit a vizet.

A mosogatógép helyes használata

Nagyon fontos, hogy a mosogatógép használata során figyeljünk oda az alkatrészek tisztán tartására, hogy eredeti állapotát megőrizzük és hosszú ideig legyen megbízható segítségünk a konyhában. Mielőtt megpakoljuk mosogatnivalóval, javasolt az edények, tálak, tányérok vagy evőeszközök megtisztítása, hogy nagyobb ételmaradékok ne kerüljenek a gépbe. Évente egyszer-kétszer pedig ajánlott jó alaposan kitisztítani az egész gépet és megtisztítani az alkatrészeket.

Mint láthattuk, a mosogatógép működése nem ördögtől való, bonyolult dolog. Kis odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy élettartamát hosszúra nyújtsuk. És nyugodtan használjunk speciális, erre a célra készített mosogatógép tisztítókat, amely könnyedén eltávolítja a vízkövet, a bennmaradt ételmaradékokat és zsíros lerakódásokat.