A mosogatógép tisztítása házilag

mosogatógép tisztítása

A mosogatógép egyre több háztartásban megtalálható eszköz. Ahhoz, hogy sokáig élvezhessük előnyeit, időről időre szükségessé válik a mosogatógép tisztítása. Cikkünkben olyan megoldásokat mutatunk be, amelyek nem terhelik sem a környezetet, sem a pénztárcánkat. Nézzük, melyek a leghatékonyabb vegyszermentes módszerek, amelyekkel gyerekjáték a mosogatógép tisztítása házilag!

Mosogatógép tisztítása házilag

A legtöbb otthonban megtalálhatók azok a csodaszerek, amelyekkel gyorsan és hatékonyan tudunk megszabadulni a kellemetlen szennyeződésektől. Az ecet és a szódabikarbóna nemcsak a mosógép, hanem a mosogatógép tisztítására is remekül bevethető csodaszerek, amelyek a vízkő és egyéb lerakódások mellett a kellemetlen szagokkal is felveszik a harcot.

mosogatógép tisztítása házilag

A mosogatógép tisztítás menete

 1. Első lépésként az edénytartó kosarakat és a szórókarokat szükséges megtisztítani.
  Az edénytartókat egy kefével szükséges átdörzsölni, amennyiben vannak rajta szennyeződések, ételmaradékok. A szórókarok tisztítása kiemelten fontos, hiszen ha a rajtuk található permetezők nem működnek megfelelően, akkor romlik a gép hatékonysága. A szórókarokhoz a leghatékonyabb eszköz egy fogpiszkáló, amely segítségével a legapróbb lyukakból is kitisztíthatók az ételmaradékok, lerakódások.
 2. Második lépés a szűrő megtisztítása.
  Ehhez a lépéshez a szűrőt ki kell venni a készülékből, majd a mosogatóban meg kell tisztítani szappanos, meleg víz segítségével. Szükség esetén körömkefével, vagy egy régi fogkefével kell eltávolítani róla a szennyeződéseket. A szűrőt szükség esetén pár órára, vagy akár egy éjszakára beáztathatjuk egy tál ecetbe. A lényeg, hogy a szűrőt teljesen ellepje az ecet. Ezzel teljesen meg tudjuk tisztítani a szűrőt a baktériumoktól, ami által a készülékünk csillogó és szagmentes lesz. A tisztítást követően a szűrőt helyezzük vissza a készülékbe!
 3. Harmadik lépés a mosogatógép belsejének tisztítása.
  A belső rész megtisztításához a leghatékonyabb, ha ecetet és szódabikarbónát használunk. A mosogatógép aljába szórjunk be egy pohár szódabikarbónát. Ezután egy mosogatógépben mosható hőálló tálba öntsünk 2-3 dl ecetet és helyezzük el a felső edénytartó kosárba és csukjuk be a gép ajtaját. Ezután válasszuk ki a legmagasabb hőfokú programot és indítsuk el. A program lejártát követően egy makulátlan gép fogad majd bennünket!
  Miután a mosogatógép tisztítását belül elvégeztük, kívülről is tisztítsuk meg a készüléket! Ehhez szintén használhatunk szódabikarbónát és ecetet. 2 dl ecethez adjunk 1 evőkanál szódabikarbónát és töröljük át a készüléket kívülről. Ezt a folyamatot mindenképp gumikesztyűben végezzük!

mosogatógép tisztítása

Milyen gyakran végezzük a mosogatógép tisztítást?

A mosogatógép esetében érdemes legalább fél évente elvégeznünk a tisztítást, annak érdekében, hogy tiszta és illatos poharakat és edényeket vehessünk ki belőle. Természetesen ez a művelet gyakrabban, akár havonta is elvégezhető.
A vízkő lerakódás megakadályozására a normál mosogatásokkor adagoljon egy kevés ecetet a mosogatógép tabletta mellé. A mosogatást a szokásos módon indítsa el. Az ecet erős, szúrós szaga nem fog érződni az edényeken.