A radiátor légtelenítés menete

radiátor légtelenítés menete

A radiátor légtelenítés fontos lépés, amit érdemes elvégezni a fűtési szezon megkezdése előtt – de folyamatában is elvégezhető, amikor a levegős rendszer kellemetlen hatásait tapasztaljuk. A légtelenítéssel növelhetjük a fűtőtest hatásfokát, amellyel pénzt is spórolhatunk és megóvhatjuk fűtési rendszerünket. Nézzük, mikor szükséges a radiátor légtelenítés és hogyan végezzük el egyszerűen, házilag.

Mikor szükséges a radiátor légtelenítés?

Amikor a radiátor furcsa hangokat hallat és a fűtőtest nem melegszik egyenletesen, akkor szinte biztos, hogy levegős a rendszer. Ez lényegében azt jelenti, hogy a csövekbe levegő szorul, és a légbuborékok miatt nem megfelelő a víz körforgása. Jellemzően a fűtőtest felső része nem melegszik fel, valamint előfordul, hogy hőmérsékletkülönbség van a radiátor két oldala között.

A levegősség a tapasztalt kellemetlenégeken túl tönkre is teheti a fűtési rendszer egyéb részeit, a kazánt és a szivattyút is. A radiátor légtelenítés házilag könnyen elvégezhető és megoldást jelenthet a problémára, hiszen a művelet elvégzéséhez csak néhány eszközre van szükség. A légtelenítés csupán néhány percet vesz igénybe, de lényeges, hogy türelmesen végezzük, ne kapkodjunk.

radiátor légtelenítés

A radiátor légtelenítés menete lépésről lépésre

A radiátor légtelenítés elvégzéséhez szükséges egy csavarhúzó vagy egy légtelenítő kulcs, valamint egy rongy és egy kisebb tálka, amiben felfoghatjuk a lecsöpögő vizet. Első lépésként erősen rá kell fogni a szelepre (a csavarral, vagy kulccsal) és lassú mozdulatokkal el kell kezdeni forgatni a szelepet. A tálkát célszerű már a legelejétől alá tartani, ezzel megakadályozhatjuk a víz lecsöpögését. A forgatást addig kell végezni, amíg a levegő elkezd távozni a radiátorból, majd abba kell hagyni a csavarást. A szelepet ebben a pozícióban kell tartani addig, amíg elkezd csöpögni a víz a levegő távozása mellett. Amikor a vízcseppek megjelennek vissza kell zárni a szelepet és egy ronggyal le kell törölni a radiátort.

Ha a légtelenítés nem oldotta meg a problémát és a fűtőtest továbbra sem melegszik egységesen, akkor mindenképp szakemberhez kell fordulni.

A radiátor tisztítása

A légtelenítésen túl a fűtőtestek portalanítása is lényeges lépés. A fűtőtest hőleadásának minőségét a vastag porréteg rontja, ezért fontos tisztán tartani. A külső részeket elegendő letörölni egy ronggyal. Az eszköz belsejét azonban nehezebb kitisztítani, ezért ehhez célszerű beszerezni néhány speciális eszközt, amivel könnyedén ki lehet porszívózni.

radiátor tisztítása

Hogyan növelhetjük a radiátor hatásfokát?

A radiátor légtelenítés és portalanítás mellett fontos odafigyelni arra, hogy a radiátor az egész szobát fűtse. Törekedjünk arra, hogy radiátoraink szabadon álljanak, hiszen ezáltal elkerülhetjük az energia pazarlását is és maximálisan élvezhetjük a kellemes meleget. Ne toljunk bútorokat a radiátor elé és ne pakoljunk rá semmit. A hosszan lelógó függöny is felfoghatja a hőt, ezért úgy válasszuk ki függönyeinket, hogy ne takarják el a fűtőtesteket. Ha esetleg ruhát szárítunk rajta, akkor amint megszáradt, vegyük le róla.