A vasaló talpának tisztítása házi módszerekkel

vasaló talp tisztítása

A vasalás – mint minden házimunka – elég megosztó tevékenység, azonban abban mindenki egyetért, hogy vannak olyan ruhadarabok, amiknél egyszerűen nem lehet kikerülni. A vasaló talpának tisztítása egyrészt a vasalás sikeressége, másrészt a ruhák épsége miatt is fontos tevékenység. Nézzük, hogyan végezhetjük el ezt a műveletet vegyszermentesen!

Miért fontos a vasaló talpának tisztítása?

Ha bármilyen szennyeződés került a vasaló talpára, vagy a felület megsérül, akkor könnyen rá tudnak égni a textilszálak. Amellett, hogy a használat is nehezebbé válik a szennyeződések által – a sérült talp nem csúszik könnyedén –, ezek az égésnyomok használat közben foltot hagyhatnak a ruhákon. Célszerű minél gyakrabban – jobb esetben minden használat után – elvégezni a tisztítást.

Vasaljunk körültekintően!

Bizonyos ruhákat csak meghatározott hőfokon szabad, míg vannak olyan típusok is, amelyeket egyáltalán nem szabad kivasalni. A tisztítás megkezdése előtt lényeges megvizsgálni, hogy milyen anyagú a talp, hiszen az egyes anyagokat meghatározott módon lehet hatékonyan megtisztítani. Általában teflon, polírozott alumínium, és nemesacél talpú vasalókat gyártanak. Az alumíniumból készült változatnak nagyon könnyen karcolódik a felülete, amire ezáltal könnyen bele tudnak tapadni a textilszálak, amelyek hamar ráégnek a vasaló talpára. A nemesacél strapabírónak mondható, viszont kerüljük vele a cipzárakat, vagy a pólóra vasalt matricákat, mert ezek könnyen beszennyezhetik a felületet.

Hogyan kezdjünk neki?

A tisztítást csak akkor kezdjük el, miután a készüléket kihúztuk a konnektorból! Emellett meg kell várni, amíg kihűl a vasaló talpa és csak ezt követően szabad hozzálátni folyamatnak hiszen a tűzforró felület könnyen égési sérüléseket okozhat. Kerülni kell az éles eszközök és a dörzsölő szivacsok használatát is, amik felsérthetik. A ráégett szennyeződéseket semmiképp sem szabad késsel lekaparni, mert ezzel könnyedén tönkre tehetjük készülékünket!

vasaló talpának tisztítása

Vasaló tisztítása ecettel

Kisebb szennyeződéseket hatékony el lehet távolítani egy ecetbe mártott pamut rongy segítségével. Öntsük az ecetet egy tálba, mártsuk bele a rongyot, majd töröljük át vele a felületet. Ez a módszer főként a frissen keletkezett szennyeződések eltávolítására alkalmazható. A régebben ráégett foltok ellen sikeresen alkalmazható az ecetes áztatás: egy tál aljára, vagy egy tálcára töltsünk (20%-os) ecetet, tegyünk rá egy puha pamut anyagot, és hagyjuk, hogy az anyag teljesen megszívja magát, majd állítsuk bele a vasalót. Hagyjuk állni több órán át, vagy akár egy éjszakán át is – a szennyeződések mértékétől függően. Majd a talpat töröljük át egy megnedvesített ruha segítségével. Végezzünk próbavasalást egy olyan ruhadarabon, amit nem sajnálunk.

Vasaló tisztítása sóval

Friss szennyeződések eltávolítása könnyen elvégezhető nedves vattára szórt (finom szemcséjű) só segítségével. A művelethez egyszerűen át kell törölni a vasaló talpát ezzel az eleggyel még meleg állapotában.

A sót olajjal együtt használva a makacsabb szennyeződések is könnyen eltávolíthatók a felületről: A vasaló talpát kenjük be bármilyen olajjal, majd szórjuk meg finomra őrölt sóval és egy puha rongy segítségével távolítsuk el a talpon található szennyeződéseket. Ezután vasaljuk egy olyan anyagot, amelyet nem sajnálunk néhány percig. Ezt a módszert ne alkalmazzuk teflon bevonatú vasalónál, mert a sókristályokkal könnyedén felsérthetjük a felületet.

vasaló tisztítása ecettel

Vasaló talp tisztítása szódabikarbónával

Készítsünk házi takarítószert szódabikarbóna és tisztított víz segítségével: egy tálban keverjük össze, amíg nyúlós állagú elegyet nem kapunk. Ezt egy rongy segítségével egyenletesen oszlassuk el a vasaló talpán, majd hagyjuk hatni néhány percig. A felületen levő szennyeződések mértékétől függően hosszabb ideig is rajta hagyhatjuk a szódabikarbónás keveréket. Az eltávolításához egy tiszta törlőrongyot használjunk.

Vasaló talp tisztítása fogkrémmel

A vasaló talpát fogkrémmel is könnyedén meg lehet tisztítani: várjuk meg, amíg a vasaló kicsit kihűl. A szennyeződésekre kenjünk fogkémet, majd egy szivacs segítségével dörzsöljük át a felületet. Ezután egy nedves rongy használatával le kell töröljük át a felületet, majd töröljük szárazra.

Mire figyeljünk?

Annak érdekében, hogy a vasalással elérjük a várt eredményt néhány dologra érdemes szem előtt tartani. A gőzölős vasalók roppant hatékonyan alkalmazhatók a gyűrött ruhákkal szemben. Azonban nem mindegy, hogy milyen vizet használunk a vasalásokkor, hiszen a csapvíztől kialakulhat vízkő, ami szintén nyomot tud hagyni a ruhákon. Természetesen használhatunk vasalóvizet is, de ezt helyettesíthetjük desztillált vízzel.

A vasaló belsejének tisztítása

Készítsünk elegyet ecet és víz 1:3 arányú felhasználásával, majd öntsük a vasaló tartályába. Ezt követően kapcsoljuk be a készüléket, és kezdjünk el vasalni egy olyan darabot, amit nem sajnálunk. A vasalót gőzölésre és a legnagyobb fokozatra állítva használjuk. Ezt a folyamatot egészen addig végezzük, amíg a készülék teljesen megtisztul. Amint végeztünk, hagyjuk teljesen kiszáradni és csak ezt követően rakjuk el.