A vízforraló tisztítása és vízkőtelenítése

vízforraló tisztítása

A vízforraló egy nagyon hasznos és praktikus eszköz, amit kis odafigyeléssel sokáig megőrizhetünk újszerű állapotában. Az esztétikai látványon túl számos oka van, amiért szükséges a vízkő mielőbbi eltávolítása. A lerakódások miatt készülékünk nehezebben, több energiát felhasználva melegíti fel a vizet. Emellett a vízkő miatt könnyebben hibásodik meg és megy teljesen tönkre. Mutatjuk, hogyan végezhető el a vízforraló tisztítása könnyedén és vegyszermentesen!

Válasszunk vegyszermentes megoldásokat!

Az ecet, a szódabikarbóna és a citromsav kiválóan alkalmazható csodaszerek, amelyek csaknem minden háztartási eszköz tisztításához bevethetők. Ezen anyagok használatával gyorsan és hatékonyan tudjuk a szennyeződéseket és a vízkövet eltávolítani. Ráadásul használatukkal még a pénztárcánkat és a környezetet is kímélhetjük.

Vízforraló tisztítása ecettel

A vízkő mértékétől függően töltsük meg a tartályt víz és 20%-os ecet keverékével. A leghatékonyabb, ha a keveréket 1:1 arányban használjuk. Ez esetben öntsünk a tartályba azonos mennyiségű vizet és ecetet, majd forraljuk fel. Ha nagyon erősen vízköves a vízforralónk, akkor a felforralt vizet hagyjuk állni, vagy ismételjük meg az ecetes-vizes forralást addig, amíg ragyogóvá nem válik! Ezt követően egy sima vizes forralással könnyedén eltávolíthatjuk az ecet kellemetlen, erős illatát.

vízforraló vízkőtelenítése ecettel

Hogyan használjuk a szódabikarbónát?

A vízforraló vízkőtelenítése szódabikarbóna segítségével is elvégezhető. Ez esetben töltsük meg a tartály vízzel és adjunk hozzá három evőkanál szódabikarbónát, majd forraljuk fel. Az ecetes megoldással szemben a szódabikarbóna teljesen semleges illatú, ezért ezután elegendő egy tiszta vizes öblítést elvégeznünk és újra használhatjuk is készülékünket.

Tisztítsunk citromsavval!

A szódabikarbónához hasonlóan egyszerű, gyors és szagtalan megoldás a citromsav használata. A vízforraló tartályt töltsük meg vízzel és adjunk hozzá 2-3 evőkanál citromsavat, majd forraljuk fel a keveréket. Ezt követően tiszta vízzel öblítsük át a tartályt.

Hogyan tisztítsuk a vízforraló külső felületét?

Mivel elektromos eszközről beszélünk, ezért óvatosan kell a tisztítást elvégeznünk! A felület tisztításához használjunk egy enyhén benedvesített törlőkendőt, majd egy száraz ronggyal töröljük tisztára a felületet. Az elektromos részeket csak száraz ronggyal töröljük át!

vízforraló vízkőtelenítése

Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a vízforraló vízkövesedését?

A vízforraló folyamatosan ki van téve a vízkövesedés veszélyének. Különösen igaz ez akkor, ha csapvizet használunk vízmelegítésre. A vizet akár teakészítéshez, akár főzéshez szeretnénk felhasználni, mindenképp lényeges, hogy az tiszta legyen, ezért fontos figyelmet fordítani a vízforraló tisztítására.

A vízkő kialakulásáért a kemény víz felel, ezért javítani tudunk a helyzeten, ha tisztított vizet használunk. Emellett az is lényeges, hogy a fel nem használt vizet ne hagyjuk a vízforralóban állni, mert az is növeli a vízkő kialakulásának esélyét. Sajnos ezek a módszerek sem nyújtanak teljes védelmet, ezért a felsorolt praktikákat célszerű időről időre bevetni készülékünk megóvása érdekében.