Hogyan védekezhetünk a rozsda ellen házilag?

rozsda ellen házilag

A rozsda fémtárgyak felületén kialakuló vöröses barna színű réteg, ami oxidáció hatására keletkezik. Megjelenését több tényező is befolyásolhatja, mint például a levegő szén-dioxid tartalma és a nedvesség. Cikkünkben bemutatjuk, hogy védekezhet könnyedén a rozsda ellen házilag, vegyszermentesen!

A rozsda semmilyen fém tárgyat nem kímél, ezért ugyanúgy megjelenhet zárakon és lakatokon, mint az evőeszközökön, a kerti grillesütőn, vagy az öntöttvas lábos felületén. Emellett a ruháinkat is könnyedén beszennyezheti. Szerencsére az eltűntetéséhez nem szükséges bolti vegyszereket használni, mert egyes házi praktikákkal könnyedén eltávolíthatók bármilyen felületről.

Ha a rozsda megjelent, minél előbb távolítsuk el, mert ezáltal megvédhetjük a felületet, hogy nagyobb felületen is beszennyeződjön.

Rozsda eltávolítása ecettel

Ha a rozsda ellen házilag, vegyszermentesen szeretnénk fellépni, akkor a legkézenfekvőbb az ecetet segítségül hívni. Az ecet a háztartás számos területén bizonyított már, hiszen használható vízkő ellen is a konyha, vagy a fürdőszoba teljes területén és még a mosó- vagy a mosogatógép tisztításához is. A rozsda eltávolításához 20%-os ecetbe szükséges áztatni az érintett eszközöket. Néhány perc elteltével az ecet elkezd hatni és teljesen eltávolítja a rozsdát. Amennyiben szükséges, az ecetben akár egy napig is állni hagyhatjuk a rozsdás tárgyakat. Miután kivettük az ecetből, át kell csiszolni a felületet és teljesen szárazra kell törölni.

rozsda eltávolítása ecettel

Hogyan használható a citromsav rozsda ellen?

Az egyik leghatékonyabb módszer, amit bevethetünk, ha a rozsda ellen házilag szeretnénk fellépni, az a citromsav por alkalmazása. Amellett, hogy gazdaságos, használat után be tudjuk önteni a mosogatóba – szemben az ecettel, amit könnyen károsíthatja a lefolyót. Előnyei közül kiemelkedő, hogy tényleg csak a rozsdát távolítja el a felületről és a festéket nem károsítja.

Első lépésként zsírtalanítani kell a megtisztítandó tárgy felületét, mosogatószer segítségével. Ezután egy megfelelőméretű edényre van szükség a művelet elvégzéséhez: ebbe helyezzük bele – megfelelő arányban – a vizet és a citromsavat és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik. 60 dkg citromsav port adagoljunk literenként, majd ebbe az elegybe áztassuk be a megtisztítani kívánt fémtárgyakat néhány óra hosszára. Miután eltávolítottuk, hagyjuk megszáradni és olajjal kezeljük a felületet, hogy megakadályozzuk az újbóli rozsdásodást.

Rozsda ellen is bevethető a szódabikarbóna

Vékony, felületi rozsda eltávolításához használhatunk szódabikarbónát is. Az egyik megoldáshoz egyszerűen csak be kell szórni a rozsdás felületet, majd egy benedvesített kefével el kell kezdeni súrolni. Ha sikeresen eltávolítottuk, akkor mindenképp töröljük szárazra az érintett felületet.

A másik lehetőség, hogy egy sűrű paszta elkészítése, fogkrém és szódabikarbóna felhasználásával. Az elkészített elegyet száraz rongy segítségével szükséges felhordani a rozsdás felületre. Ha végeztünk, akkor vízzel mossuk le.

citromsav rozsda ellen

Kóla is használható a rozsda ellen!

Meglepő, de magas savtartalma miatt a kóla is bevethető tisztítási célra a háztartás bizonyos területein. A használata egyszerű, csak öntsük az érintett felületre és hagyjuk hatni legalább 20 percen keresztül, ezután a kezelt felületet dörzsöljük át kefével, majd mossuk tisztára.

Hogyan távolítsuk el a csempéről?

Az ecet és citrom a csempe felületén is bevethetők a rozsda eltávolítására. Az érintett felületet le kell önteni citromsavval, vagy ecettel és hagyni kell hatni legalább 10 percig. Ezután egy erősebb sörtéjű kefével meg kell sikálni. Ha ezzel megvagyunk és sikeresen eltávolítottuk a rozsdát, akkor vízzel mossuk le a csempét és töröljük teljesen szárazra.

A rozsda eltávolítása ruhából is könnyedén megoldható!

Sokan úgy vélik, hogy ha a rozsda beszennyezte a ruhát, akkor az már nem távolítható el, de szerencsére erre is vannak remek módszerek. Ruhák, textíliák és szőnyegek esetén is remekül alkalmazható a citromlé. Használhatjuk a bolti üveges változatot, de hatékonyabb, ha frissen facsarjuk. Csöpögtessük a citromlevet a rozsdafoltra, majd mossuk ki szappanos vízben. Ha makacsabb szennyeződéssel kell felvenni a harcot, akkor sóval kell elkeverni a citromlevet és ezt alkalmazni.

Fontos a megelőzés!

Bizonyos tárgyak – például az evőeszközök – rozsdásodása könnyen kivédhető úgy, ha nem hagyjuk hosszasan vízben állni. Mosogatás után rögtön töröljük szárazra, ezáltal megelőzhetjük a rozsda kialakulását.