Érvek, amik a légfűtéses kandalló mellett szólnak

légfűtéses kandalló

Amikor arról kell döntenünk, hogy milyen típusú kandallót szeretnénk használni, akkor többféle megoldás közül is választhatunk. Azonban ahhoz, hogy a végén elégedettek legyünk, először is tisztában kell lennünk az elvárásainkkal.

Az egyik típus a légfűtéses kandalló, ami rendkívül népszerű választásnak bizonyul. Ezen nem is lepődünk meg, hiszen rengeteg pozitív tulajdonsága van, ami miatt megéri mellette dönteni. A legfontosabb előnyei elsősorban a kialakításából, illetve a működési elvéből adódnak.

Így működik a légfűtéses kandalló

A légfűtéses kandalló egy rendkívül hatékony megoldást kínál a fűtésre, aminek az a magyarázata, hogy kétféle hőleadás valósul meg a működése közben. Az egyik az úgynevezett sugárzó hő, amit az üvegfelületén keresztül ad le. A másik pedig a konvekciós hő, aminek az esetében maga a kandallótest szolgál hőleadó felületként. Ez utóbbi adja a készülék teljes összteljesítményének a 60%-át. A tűztér körül hőlégcsatornák is kialakításra kerülnek, amik lehetővé teszik a levegő szabad áramlását. Innen ered az elnevezésük is. Az alsó nyílásokon a szoba levegője beáramlik, majd áthaladva a kandallótesten felmelegszik, a felső nyílásokon keresztül pedig távozik. Mivel a kandalló lassan forgatja a levegőt, ezért képes arra, hogy egységesen és tartósan emelje meg a belső hőmérsékletet.

A fatüzelésű kályha előnyei

Mint, ahogy a nevében is benne van, az ilyen típusú kályhákat fával tudjuk működtetni, ami sok szempontból környezetbarát megoldás. Bár ahhoz, hogy legyen tűzifánk, szükség van a fák kivágására, de az alapanyagot olyan fakitermelők szolgáltatják, akik faültetéssel kompenzálják az általuk okozott kárt. Ez pedig elenyésző ahhoz a kárhoz képest, amit a gáz szállításával, illetve a felhasználásával mérünk a környezetre. A fatüzelésű kályha akkor is működik, ha valamiért áramszünet van vagy elfogy a gáz. Ez szintén óriási előny, arról nem is beszélve, hogy a kályha fatartó részére pakolt formás fahasábok milyen esztétikus látványt nyújtanak!