Folt eltávolítása ruhából: tippek és praktikák

olajfolt eltávolítása ruhából

Egyes foltokat nem könnyű eltávolítani a ruhákból és egyéb szövetekből. Az olajfolt, az izzadság okozta sárga folt, a paradicsom vagy a kiömlő bor, kávé, tea és a piros gyümölcsök okozta foltokkal a hagyományos mosószerek jellemzően nem tudják felvenni a versenyt. Szerencsére nem kell egyből a boltba szaladnia, hiszen minden háztartásban vannak olyan szerek, amelyekkel a folt eltávolítása ruhából könnyedén megoldható, ráadásul vegyszermentesen!

A folteltávolítás akkor a leghatékonyabb, ha nem halogatjuk! Minél előbb vesszük fel a harcot a foltokkal, annál biztosabb, hogy sikerül megszabadulnunk a folttól! Ha ráfröccsen a ruhánkra az étel, vagy ital, akkor igyekezzünk mielőbb eltávolítani.

Ha bizonytalanok vagyunk, hogy milyen módszert válasszunk vagy esetleg kényesebb anyagból kell eltávolítani a foltot, akkor először egy olyan helyen kísérletezzünk, ami nem látszódik. Ezzel elkerülhetjük, hogy kárt okozzunk a ruhánkban.

folt eltávolítása ruhából

Olajfolt eltávolítása ruhából

Amit mindenképp tartsunk be, az az, hogy az olajfoltos ruhát semmiképp se helyezzük egyből a mosógépbe és ne kezdjük el forró vízzel kimosni. Az olajfolt eltávolításához mindenképp olyan szert kell használnunk, amely zsíroldó hatású. A zsíroldót – típustól függően különböző ideig – hagyjuk az érintett ruhadarabon, majd puha kefével, szivaccsal dörzsöljük át. Ezután a legjobb, ha először hűvösebb vízzel öblítjük ki a ruhát. Lényegében ez a folyamat többször is megismételhető egészen addig, amíg a foltot teljesen el nem távolítottuk. Az alábbi módszerekkel nyugodtan kísérletezhetünk, mert mindegyik hatékonynak bizonyul az olajfolt eltávolításában.

Az egyik leghatékonyabb megoldás, ha azonnal mosogatószert öntünk a foltra és ezzel mossuk át a ruhát. A tökéletes eredményért rövid ideig hagyjuk állni, majd dobjuk a ruhadarabot a mosógépbe és mossuk ki. A mosogatószer helyett használhatunk akár burgonyalisztet is.

Kukoricakeményítő szintén hatékonyan alkalmazható folteltávolításra. Víz hozzáadásával készítsünk belőle sűrű pasztát: 1 evőkanál kukoricakeményítőhöz adjunk annyi vizet, hogy kenhető legyen. Ezzel a pasztával alaposan kenjük be a foltot, hagyjuk állni fél óráig, majd öblítsük ki az anyagból.

Az olajfolt eltávolítása ruhából kréta segítségével is megoldható. Ebben az esetben krétával dörzsöljük be alaposan a foltot, ezután hagyjuk néhány óráig hatni. Mielőtt kimosnánk a ruhát, a krétaport egyszerűen poroljuk le a felületéről. Kicsit hosszabb időt vesz igénybe, de a folt hintőporral is eltávolítható: egyszerűen szórjuk a foltra, majd alaposan dörzsöljük be és ezt követően hagyjuk állni legalább egy napig. Ezután egy szivacs, vagy puha kefe segítségével dörzsöljük át a felületet és ezt követően mossuk ki.

A szódabikarbóna itt is bevethető! Természetesen ez a csodaszer nemcsak akkor van segítségünkre, ha a legjobb házi vízkőoldó elkészítését tervezzük. Víz hozzáadásával készítsünk belőle sűrű pasztát, amit ezt követően dörzsöljünk a foltra. Ezután hagyjuk legalább fél óráig a folton, majd mossuk ki. A szódabikarbóna maradéktalanul el fogja tüntetni az olajfoltot.

A zsíros és olajos foltok eltávolítására sampont is használhatunk: kenjük a felületre, majd vizezzük be. Hagyjuk hatni rövid ideig, majd alaposan dörzsöljük át a ruhadarabot. Ezután öblítsük ki a sampont.

Izzadság folt eltávolítása ruhából hatékonyan

Az izzadság okozta sárga folt nem túl esztétikus, és minden odafigyelés ellenére kialakulhat a ruhákon. Sajnos egyes dezodorok is okozhatnak foltot és még akkor is előfordulhat ez a jelenség, ha jól szellőző, pamut pólókat hordunk.

Használhatunk citromot az izzadtságfolt eltávolítására! 1:1 arányban keverjünk össze citromlevet meleg vízzel, majd öntsük az érintett területekre. Az elegyet legalább 30 percig hagyjuk hatni a folton, majd mosógépben mossuk ki a ruhadarabot.

A sárgaság eltüntetésére használhatunk ecetet is: 1:2 arányban keverjünk össze ecetet vízzel – vagyis 1 dl ecethez adjunk 2 dl vizet, vagy akár kisebb mennyiséget, attól függően, hogy hány pólót szeretnénk megtisztítani. Az elegyet egyszerűen rá kell önteni a besárgult részekre, majd egy kicsit bele kell dörzsölni. Ezután legalább 30 percig állni kell hagyni. Mielőbb bedobnánk a mosógépbe, mossuk át vízzel a pólónkat.

Készítsünk pasztát só és szódabikarbóna keverékéből! Keverjünk össze 1 evőkanál sót 1 evőkanál szódabikarbónával és adjunk hozzá annyi vizet, hogy egy paszta állagú keveréket kapjunk. Ezt a pasztát alaposan dörzsöljük a foltra, majd a fentiekhez hasonlóan hagyjuk legalább 30 percen keresztül hatni, majd mossuk ki.

izzadság folt eltávolítása

Mivel távolítható el a paradicsomfolt?

A paradicsom folt eltávolítása ruhából hideg víz segítségével is elvégezhető. Persze ehhez még friss állapotában kell kiöblítenünk a ruhadarabot, mert az idő ebben az esetben ellenünk dolgozik. Ha nem sikerül azonnal kimosni a pólónkat, akkor öntsünk a foltra ecetet, majd rövid ideig hagyjuk hatni. Ezután tiszta vízzel mossuk át a ruhadarabot, majd mosógépben mossuk ki.

Vörösbor, gyümölcslé eltávolítása

A piros gyümölcsök és a vörösbor okozta foltok ellen a legjobb módszer, ha azonnal besózzuk a felületet. Semmiképp se próbáljuk meg nedves szivaccsal lemosni a felületet, mert azzal csak rontanánk a helyzeten és csak növelnénk a folt méretét! A só nagyon gyorsan képes magába szívni a nedvességet, ezért csupán néhány percig hagyjuk állni, majd egyszerűen söpörjük le. Ezt a módszer csak akkor alkalmazzuk, ha folyékony foltokkal állunk szemben.

A gyümölcsök okozta foltokat a leghatékonyabban citromlével, vagy tejjel lehet eltávolítani. Egyszerűen be kell áztatni a ruhát, vagy csak célzottan a foltra önteni ezeket a szereket. Ezután kicsit hagyni kell hatni, majd ki kell mosni a szokott módon. A gyümölcsfoltok ellen az ecetet is bevethetjük: öntsünk a foltra hígítatlan ecetet mosás előtt, majd mossuk ki a textilt.

A világos színű gyümölcsfoltok ellen használhatunk szénsavas ásványvizet is. Egyszerűen öntsük a foltra, majd rövid ideig hagyjuk hatni. Kb. 10 perc elteltével egy szivacs segítségével itassuk fel a foltot a ruháról.