Vörösbor folt eltávolítása egyszerűen, házilag

vörösbor folt eltávolítása

Egy hangulatos vacsora, vagy baráti beszélgetés alkalmával kiömlő vörösbor az egyik legkellemetlenebb háztartási baleset. A ruhánkon ugyanúgy foltot hagyhat, mint az asztalterítőn, szőnyegen, kanapén, vagy akár a falon. Szerencsére vannak olyan csodaszerek, melyekkel a vörösbor folt eltávolítása könnyedén megoldható házilag, vegyszermentesen is. Tartson velünk és ismerje meg a legjobb praktikákat!

Azonnali segítség: a szénsavas ásványvíz

Ha van kéznél szénsavas ásványvíz, akkor ezzel könnyedén eltávolíthatjuk a keletkezett foltot a mosható szövetekből. Egyszerűen csak rá kell önteni a felületre, majd szivaccsal fel kell itatni. A folyamatot addig kell ismételni, amíg teljesen eltávolítottuk a foltot. Ezt követően helyezzük az érintett ruhadarabot, vagy terítőt a mosógépbe és mossuk ki a hagyományos módon. Ez a módszer csak akkor működik, ha a folt még nagyon friss.

vörösbor folt eltüntetés

Vörösbor folt eltávolítása fehérborral

Ha van kéznél száraz fehérborunk, akkor ezt is bevethetjük a vörösbor okozta foltok ellen. Az ásványvízhez hasonlóan ezt is rá kell önteni a foltra, majd szivacs segítségével fel kell itatni. Kerüljük a felület dörzsölését!

Klasszikus módszer: a konyhasó használata!

Ha az asztalterítőre ömlött ki a vörösbor, akkor jó eséllyel azonnal be tudjuk szórni asztali sóval a foltot, ezzel meg tudjuk akadályozni, hogy az anyag beszívja a bort. Első lépésként egy papírtörlő segítségével itassunk fel annyi bort, amennyit csak tudunk, majd alaposan szórjuk meg sóval. Ezt követően (nagyon) hideg csapvízben mossuk ki az érintett felületet. Végezetül helyezzük az anyagot a mosógépbe és mossuk ki. A terítő mellett ruhákból is könnyedén kiszedhetjük a vörösbor foltot asztali só segítségével.

Hogyan használjuk a szódabikarbónát?

Ha a szőnyegre ömlött ki a vörösbor, akkor a sóhoz hasonlóan használhatunk szódabikarbónát is az eltávolításához. Először egy papírtörlő segítségével itassunk fel annyi bort, amennyit csak tudunk. Majd vastagon szórjuk be a felületet szódabikarbónával. Ezután hagyjuk hatni legalább egy óra hosszán át, majd porszívó segítségével távolítsuk el a port a szőnyeg felületéről.

vörösbor folt eltávolítása szódabikarbóna

Vörösbor folt eltávolítása forró tejjel

Könnyedén eltávolítható a vörösbor folt a szövetekből forró tej segítségével is. Ha megtörtént a baj, tegyünk fel tejet forralni, majd, amikor már felforrt, öntsük rá a foltra. Ezután dörzsük át a szövetet, és mossuk át tiszta vízzel.

Az ecet is hatásos a vörösbor folt ellen!

Kisebb méretű foltok kezelésére használhatunk ecetet is. Egy szivacs segítségével hígítatlan formában hordjuk fel az ecetet az érintett felületre. Ezután a szövetet azonnal ki kell mosni! Az ecet akkor is bevethető, ha nagyobb felületen lett foltos a szövet: ebben az esetben azonnal helyezzük az anyagot a mosógépbe és adjunk hozzá két pohár ecetet és azzal mossuk ki.

Az ecetet felhasználhatjuk szappanos vízzel keverve is. 1:1 arányban keverjünk össze ecetet és szappanos vizet, majd öntsük a vörösbor foltra. Ezután mossuk ki az anyagot.