Gyapjú pulóver mosása

gyapjú pulóver mosása

A gyapjú pulóverek, sapkák és sálak a tél elmaradhatatlan kellékei, hiszen ezek a ruhadarabok jóleső meleggel ajándékozzák meg viselőiket. Azonban a tisztításukra megfelelő figyelmet kell fordítani! Egyes ruhadarabok tisztítása sokak szemében nagyon nehéz feladat. Ide tartoznak a gyapjúból készültpulóverek és egyéb kiegészítők is. Ezeket a ruhadarabokat nem szabad egyszerűen bedobni a mosógépbe, mert azzal könnyen használhatatlanná válhatnak. Szerencsére vannak olyan házi praktikák, amelyek ismeretében könnyen elvégezhető a gyapjú pulóver mosása házilag!

Miért igényel különös figyelmet a gyapjú pulóver mosása?

A gyapjú pulcsik mosásakor – ha nem kellő körültekintéssel végezzük – több kellemetlen eredménnyel is találkozhatunk. A pulóverek elveszíthetik puhaságukat, rojtossá válhatnak, kifakulhat a színük és a magas hőfok hatására összemehetnek. Ha sokáig szeretnénk élvezni gyapjú ruhadarabjainkat, akkor szükséges odafigyelnünk arra, hogy megfelelő módszerrel és megfelelő szerekkel történjen ezen ruhadarabok kimosása.

Hogyan mossuk a gyapjú pulóvert?

Mindegy, hogy a kézi vagy a gépi mosás mellett tesszük le a voksunkat, a legfontosabb, hogy ezeket a ruhadarabokat mindig fordítsuk ki mosás előtt. Ezzel a lépéssel megakadályozhatjuk, hogy kirojtosodjon az anyag. Ezeket a ruhadarabokat nem szabad centrifugálni, mert az is károsíthatja, hatására kinyúlhat az anyag. Ha a gyapjú pulóver mosása gépben történik, akkor erre a legalkalmasabb a gyapjú program. Ennek hiányában a legalacsonyabb hőfokot szükséges kiválasztani: 30°C körüli hőmérséklet ideális lehet a mosáshoz.

A gépi mosáskor se kapcsoljuk be a centrifugát és ne csavarjuk ki a vizet a pulóverből, mert a természetes szálakat ezáltal könnyen összetörhetnek, aminek hatására durva tapintásúvá válhat. A gyapjú pulóver mosásakor vitathatatlanul a legkímélőbb megoldás az, ha ezeket a darabokat kézzel mossuk ki langyos, vagy hideg vízben. Mivel a gyapjú nemezelődik, ezért fontos, hogy megfelelő szerekkel mossuk ki. Mosószer helyett remek választás ezekhez a ruhadarabokhoz a sampon használata. A gyapjúszálak hasonló szerkezetűek, mint a haj, ezáltal a sampon tápláló hatása jótékonyan hat ezekre a darabokra. Ha a kézi mosást választjuk, akkor mindenképp kerüljük a dörzsölést! Gépi mosáskor olyan mosószert célszerű választani, ami lanolint tartalmaz. Ezáltal a gyapjú könnyen megőrzi természetes lanolintartalmát, ezáltal tapintásra és látványra is szép marad.

Mire figyeljünk a gyapjú pulóver mosásakor?

Ne mossuk más ruharabokkal! Ez azért nagyon fontos, mert könnyen bolyhossá válhat, ha nehezebb ruhadarabokkal dörzsölődik a gépben. A cipzárak, kapcsok, ruhadíszek kihúzhatják a szálakat, ami erősen ronthat a szépségén.

gyapjú pulóver összement

Gyapjú pulóver szárítása

Ezeknél a ruhadaraboknál nemcsak a centrifugát és a csavarást szükséges kerülni, hanem a szárítógép használatát is. A gyapjúnak nem tesz jót a radiátor melege és a tűző nap se. A víz eltávolításához a legideálisabb módszer, ha a kimosott ruhadarabot betekerjük egy tiszta, száraz törölközőbe. Ezután a legjobb, ha a gyapjúból készült ruhadarabokat fektetve szárítjuk, mert ezzel elkerülhetjük, hogy az anyag kinyúljon. A benne levő víz hatására a gravitáció könnyen meg tudja nyújtani a szövetet, amelyet kizárólag akkor tudunk kivédeni, ha fektetve szárítjuk az anyagot. A szárítóra terítsünk le egy tiszta, száraz törölközőt és arra fektessük a pulóvert.

Hogyan vasaljuk a gyapjú pulóvert?

Mivel a magas hőfok károsíthatja a gyapjút, ezért a legjobban akkor járunk el, ha kerüljük a vasalást. Ha mégis szükségessé válik, akkor nedvesítsünk be egy tetszőleges pamut ruhát és azt helyezzük a kifordított pulóverre. A vasaló hőfoka nagyon alacsony legyen – egyes vasalóknál jelzi is, hogy mi az ideális hőmérséklet ezeknek a ruháknak. Vasalás közben arra mindenképp figyelni kell, hogy közvetlenül ne érintse a vasaló a ruhát.

Mit tehetünk, ha a gyapjú pulóver összement a mosásban?

Minden igyekezet ellenére előfordulat, hogy nem megfelelő mosásba kerül be a gyapjú pulóver. A magas hőfok hatására a szálak összeugranak, ezáltal jelentősen lecsökkentve a ruha méretét. A magas hőfok és a nedvesség a gyapjú rostjain levő lemezek tömörödését eredményezi.

Szerencsére még ezt a problémát is lehet kezelni. Áztassuk be az összement gyapjú pulóvert samponos vízbe. A kézi áztatás során a szálak fellazulnak, ami segíthet abban, hogy a pulóver visszanyerje korábbi méretét.

Hogyan őrizhetjük meg a gyapjú pulóver puhaságát?

Ahhoz, hogy kellemesen puha legyen a gyapjú pulóver – és ne legyen szúrós – a legjobb módszer a fagyasztás. A pulóvert helyezzük el egy zárható nejlonzacskóba és néhány órára helyezzük a fagyasztóba. Fontos, hogy a zacskó megfelelően zárható legyen, mert ellenkező esetben a pulóver könnyen magába szívja a fagyasztóban levő szagokat.

Hogyan szüntethetjük meg a szúrósságát?

Sokan a szúrósság miatt nem választják ezeket a darabokat. De mi okozza egyáltalán a szúrósságát? Valójában számtalan oka lehet annak, hogy miért irritál valakit egy gyapjú pulcsi. Egyrészt a bőr érzékenysége is meghatározó ebből a szempontból, hiszen van, akit még a legfinomabb darab is irritál, míg mások nem tapasztalnak kellemetlen érzést a használat során. A szúrósságot több tényező is befolyásolja, ezáltal még a gyártás módja és a különféle kezelések is változtathatnak a fonal puhaságán.

Sokan úgy tartják, hogy a legjobb módszer a puhaság eléréséhez, ha desztillált ecetet adunk a mosáshoz. Az ecetet a mosógép öblítőtartályába, vagy akár a dobba is behelyezhetjük. Segítségével könnyen kiűzhetjük a kellemetlen szagokat is – ha ez a célunk, akkor mosás előtt hosszabb időre áztassuk be ecetes vízbe az érintett ruhadarabot. Fontos, hogy csak a fehér ecet alkalmazható erre a célra!

Fontos a megfelelő tárolás is!

Mivel rendkívül kényes ruhadarabról van szó, ezért az sem mindegy, hogy hogyan tároljuk. Kerüljük a zacskókat és a vállfákat. Csak a szükséges mértékben hajtsuk össze. Ha profi módon szeretnénk tárolni, akkor a hajtások közé helyezzünk selyempapírt!