Hogyan történjen a dohos szag eltüntetése?

dohos szag eltüntetése

Mitől alakul ki és milyen szerekre és praktikákra van szükség az eltüntetéséhez? Az áporodott, dohos szag eltüntetése embert próbáló feladat. Nemcsak a ruháinkon, hanem az otthonunkban található szöveteken és kárpitokon is megjelenhet. Az ágyneműt ugyanúgy átjárhatja, mint a szőnyeget vagy a kanapét. Szerencsére az eltüntetése házilag is megoldható. Tartson velünk és ismerje meg a legjobb módszereket!

A dohos szag kialakulásának okai

Sokan úgy gondolják, hogy a dohos szag csak azokban az öreg lakásokban alakulhat ki, amelyek nincsenek megfelelően és rendszeresen kitakarítva. Ez azonban nincs így. Jellemzően minden olyan helyiségben kialakulhat a doh, ahol túlzottan megnövekedett a páratartalom, amelynek következtében a nedvesség lecsapódhat a felületekre.

A dohos szag kialakulását a penész okozza, egész pontosan a penészspórák növekedése. Nyirkos, nedves helyeken, ahol biztosított számukra a megfelelő táptalaj, a penészspórák elkezdenek szaporodni. A folyamat közben kibocsátott gázok eredményezik a kellemetlen, dohos szagot. Könnyedén jelenik meg az átnedvesedett falakon, szekrények, könyvespolcok mögött.

Mi okozza a magas páratartalmat otthonunkban?

A páratartalom megnövekedése mögött több dolog is állhat. Fokozza a növekedést a lakásban levő túlzott páralecsapódás – téli időszakban a teregetés eredményezheti ezt. A háttérben állhat a nem megfelelő alapozás, amelynek következtében repedések keletkezhetnek. Ezek a repedések pedig beengedik a vizet. A falakban szivárgó víz, valamint a nem megfelelő módon helyreállított csőtörés is eredményezheti a falak vizesedését és túlzott páratartalmat is. Ezek mellett pedig a nem megfelelő módon végzett szellőztetést is meg kell említeni. Hiszen a szellőztetéssel sokat tudunk tenni otthonunk levegőjének tisztasága és a megfelelő páratartalom elérése érdekében is.

dohos szag eltüntetése ruhából

A dohos szag eltüntetése: előzzük meg, hogy kialakuljon!

Ha megjelent, akkor az első lépés minden esetben az érintett bútorokat, tárgyakat, falfelületeket ki kell szárítani. Emellett biztosítanunk kell otthonunkban a megfelelő páratartalmat is, amellyel megelőzhetjük a kialakulását.

Bizonyos lépésekkel sokat tehetünk annak érdekében, hogy megfelelő legyen otthonunk páratartalma és ne alakuljon ki penész. Ha felfedezünk penészfoltokat a különböző helyiségekben, akkor járjunk el körültekintően! A penészes területeket minden esetben alaposan meg kell tisztítani! Amikor ezzel megvagyunk, akkor pedig védekezzünk a kialakulással szemben.

Az első és legfontosabb lépés, amit megtehetünk, az a rendszeres szellőztetés. Ennek segítségével könnyen friss levegőt juttathatunk otthonunkba és megszabadulhatunk az állott, áporodott levegőtől. Amikor a kinti levegő páradús – esős, nyirkos időszakokban – inkább kevesebb ideig hagyjuk nyitva az ablakokat, mert a kinti párás levegő könnyen megemeli a helyiség páratartalmát.

Azokba a helyiségekbe, amelyekben magas a páratartalom érdemes beszerezni egy páraelszívó készüléket. Ennek hiányában használhatunk konyhasót is a páratartalom csökkentéséhez. Az érintett helyiségekbe helyezünk el kis tálban konyhasót, amely képes magába szívni a nedvességet. Fontos, hogy miután megszívta magát a só, akkor cseréljük és másra ne használjuk fel. Só helyett használhatunk szódabikarbónát is, amely a kellemetlen szagokat is képes magába szívni. A szódabikarbóna kihelyezése ezáltal kifejezetten ajánlott azokban a helyiségekben, ahol már kialakult a kellemetlen, dohos szag.

Az első lépés: a penész eltüntetése

Legelőször a dohos szag kialakulásáért felelős penésztől kell megszabadulnunk. Ehhez, ha vegyszermentes megoldást szeretnénk, akkor használhatjuk az ecetet és a szódabikarbónát is. 10:1-hez arányban alkalmazzuk víz és ecet keverékét a penész megszüntetéséhez. Forraljuk fel a vizet és ebbe öntsük bele a 20%-os ecetet. Ezután szórófejes flakonba töltve fújjuk az érintett felületekre a keveréket. A falakat egy piha szivacs, míg a csempét egy kefe segítségével töröljük át.

Hogyan történjen a dohos szag eltüntetése

Az egyik legolcsóbb és legjobb megoldás, ha szódabikarbónát helyezünk azokba a helyiségekbe és szekrényekbe, ahol dohos szagot tapasztalunk. Természetesen elmúlni csak akkor fog a kellemetlen szag, ha megszüntetjük a probléma forrását is!