Hasznos tudnivalók a búvár szivattyúról

búvár szivattyú

Vannak olyan berendezések, amiknek a használata nélkülözhetetlen egy-egy probléma megoldásához. Többek között a különböző típusú szivattyúk is közéjük tartoznak. Ezek a készülékek arra lettek kifejlesztve, hogy mechanikai munkát végezzenek a víz vagy egyéb folyadék, esetleg zagy szállítására.

Az egyik típus a búvár szivattyú, amit másnéven merülő szivattyúnak is hívunk. A működtetéséhez bele kell engednünk a kútba, hogy fel tudjuk pumpálni vele a vizet. Rendkívül praktikus, energiatakarékos és nem utolsó sorban környezetbarát megoldást kínál a víz szivattyúzására.

Miért érdemes búvár szivattyút használni?

A búvár szivattyú egyik legnagyobb előnye, hogy bevált technológiára épül a működése, ami azt jelenti, hogy megbízhatóan lehet használni. A membránlapjainak köszönhetően a vizet nem szívja, hanem tulajdonképpen a felszínre nyomja, emiatt sokkal hatékonyabb, mint más szivattyúk.

Nagyon egyszerűen lehet vele tiszta vizet szivattyúzni például, amikor biztosítanunk kell az öntözéshez szükséges vízmennyiséget. Bizonyos feltételek teljesülése esetén akár szennyvizet is tudunk szállítani, vagyis sokoldalú használatot tesz lehetővé.

Mindezt úgy, hogy közben nem igényel sok energiát és nem várt költségekkel sem kell számolnunk, ha mellette döntünk. Ráadásul csendesen működik és a karbantartására sem kell sok időt, illetve pénzt szánni. Ritkán hibásodik meg, de ha ez mégis megtörténik, akkor olcsón megoldható a javítás.

Mikor jó választások ezek a szivattyúk?

Ezeket a berendezéseket elsősorban olyan helyeken szokták alkalmazni, ahol mélyebbről kell vizet felhozni. A művelet ugyanis más szivattyúkkal nagyon energiaigényes, és ez által költséges lenne. A búvár szivattyú remekül használható, amikor tiszta vizet szeretnénk szivattyúzni. Mondjuk akkor, amikor házi kútból szeretnénk megoldani a lakásunk, irodánk, műhelyünk vízellátását, vagy amikor a növényeink öntözéséhez van szükségünk vízre. Emellett a pincék, medencék, aknák, ciszternák víztelenítésére is tökéletes megoldást kínálnak.

Mire érdemes figyelni a használatakor?

Bár a búvár szivattyú egy időtálló berendezés, ami hosszú időn keresztül olajozottan működik, azért nem árt odafigyelni néhány dologra. Amikor beköszönt a hűvösebb idő, akkor sort kell keríteni a téliesítésre annak érdekében, hogy megóvjuk a fagykároktól. Kétévente pedig nem árt, ha egy szakemberrel is átnézetjük a rendszert, hogy nincs-e probléma. Ezen kívül érdemes motorvédőt is használni, hogy elkerüljük a gyakori ki- és bekapcsolások negatív hatásait.